Ramūnas Karbauskis jau kinko karo vežimą

Užsimojo iš peties, bet vis dar išsisukinėja tiesiai nesakydamas, kam konkrečiai kirs ir už ką. Taip naują parlamentinį tyrimą dėl galimos politinės korupcijos pristatė valstiečių vedlys Ramūnas Karbauskis.

R.Karbauskio sumanytam tyrimui ypač entuziastingai pritaria A.Širinskienė.<br>D.Umbraso nuotr.
R.Karbauskio sumanytam tyrimui ypač entuziastingai pritaria A.Širinskienė.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 13, 2018, 6:02 AM, atnaujinta Jul 13, 2018, 6:03 AM

R.Karbauskio registruotą naujos Seimo tyrimo komisijos sudarymo projektą ne tik jo priešininkai, bet ir kai kurie partijos bendrakeleiviai vakar įvertino kaip valstiečių politinę kampaniją, skirtą savivaldos, Europarlamento ir prezidento rinkimams.

O valdančiosios koalicijos jaunesnieji broliai „socdemdarbiečiai“ apskritai nepritarė tokiems užmojams.

Tačiau R.Karbauskis, regis, pasiryžęs šį karo vežimą nuvairuoti iki galutinės stotelės. Tyrimo pabaiga numatyta kitų metų gegužės mėnesį – būtent tada, kai vyks prezidento ir Europarlamento rinkimai.

Tiesa, tyrimo objektas, apibrėžtas nutarimo tekste, toks neaiškus ir abstraktus, kad komisija iš esmės galės tirti bet ką.

Taikiniai numatyti seniai

Kad valstiečiai būtinai imsis dar vieno politikos ir verslo galbūt neskaidrių ryšių narpliojimo, R.Karbauskis ėmė kalbėti dar gerokai prieš valstiečių frakcijos nario Vytauto Bako vadovaujamo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto tyrimo pabaigtuves.

Jau tuomet buvo aiškūs ir pagrindiniai R.Karbauskio taikiniai – opoziciniai konservatoriai ir Dalia Grybauskaitė.

Iš esmės tą patį politikas kartojo ir vakar aiškindamas, ką tirs naujoji komisija, kurios steigimui savo parašais pritarė 58 parlamentarai.

Dauguma jų – valstiečiai, taip pat kai kurie „tvarkiečiai“, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos atstovai ir vienintelis „socdemdarbietis“ Artūras Skardžius.

„Komisija turėtų pratęsti tą tyrimą, kurį vykdė Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas. Jis kai kurių klausimų, kurie iškilo viešojoje erdvėje tyrimo metu, nežinojo.

Komitetas daugiau akcentavo verslo grupių įtaką, bet mažiau dėmesio skyrė politikų atsakomybei šitame procese. Tai tikriausiai bus akcentuojama“, – vakar aiškino R.Karbauskis.

Detaliau aiškindamas galimus tyrimo objektus valstiečių lyderis vėl pirštu rodė į konservatorius ir jų buvusį vedlį Andrių Kubilių, kurio sūnus esą įsivėlęs į bendrą energetikos verslą su Baltarusija, o tą verslą pats ekspremjeras galėjo globoti.

R.Karbauskis taip pat užsiminė apie galbūt itin glaudžias koncerno „MG Baltic“ sąsajas su konservatoriais šiems performuojant daugumą Seime, priimant įstatymų projektus, rengiantis rinkimams.

Apie prezidentę valdančiosios partijos vadovas šįkart kalbėjo kiek atsargiau, bet neatmetė, kad komisija galėtų tirti ir D.Grybauskaitės susirašinėjimą su buvusiu liberalų vedliu, vienu pagrindinių įtariamųjų politinės korupcijos byloje Eligijumi Masiuliu.

Galiausiai R.Karbauskis pridūrė, kad komisija esą pati apsispręs, ką tirti.

Konkretumai ir abstraktumai

Konkrečiausi projekto punktai – tyrimo laikotarpis, 2008–2016 metai.

Taigi jis aprėptų konservatorių ir socialdemokratų vadovautų vyriausybių kadencijas iki pat pastarųjų Seimo rinkimų, kuriuos laimėjo valstiečiai.

Taip pat nurodoma konkreti tyrimo pabaigos, išvadų ir pasiūlymų pateikimo data – 2019 m. gegužės 1 d. Kitaip sakant, prezidento ir Europos Parlamento rinkimų išvakarės.

Būtent tai labiausiai paskatino kalbas politikos užkulisiuose, kad šis tyrimas, kurio taip žūtbūtinai įsikibęs ir R.Karbauskis, ir šiuo metu pagrindinė jo favoritė parlamentarė Agnė Širinskienė, – viena valstiečių rinkimų kampanijos dalių.

Tai esą liudija ir abstraktus tyrimo objekto apibrėžimas, pagal kurį galima „tirti“ iš esmės ką nori.

Tačiau kita teksto abstraktumo priežastis – nesutarimai dėl šio tyrimo pačioje valstiečių stovykloje ir valdančiojoje koalicijoje.

Maištininkai – aprimę

Valstiečių frakcijos nariai V.Bakas ir Justas Džiugelis anksčiau kategoriškai prieštaravo naujo tyrimo idėjai.

V.Bakas net grasino trenkti frakcijos durimis, jei bus pradėtas šis tyrimas, o J.Džiugelis neketino likti frakcijoje, jei R.Karbauskis toliau ją valdys autoritariniais metodais.

Bet vakar V.Bakas žiniasklaidai jau aiškino, kad frakcijos kol kas nepalieka, nes projektą R.Karbauskis esą derino ir su juo, o tame tekste nėra nieko bloga.

Panašiai kalbėjo ir J.Džiugelis. Jis itin pabrėžė, jog niekada negrasino palikti frakcijos būtent dėl to, jei bus stumiamas šis tyrimas.

Pateikė porą pasiūlymų

„Lietuvos rytui“ J.Džiugelis teigė, kad siūlo praplėsti tyrimo chronologines ribas ir įtraukti 2004–2008 metus, kai taip pat veikė socialdemokratų Vyriausybė, vadovaujama dabartinio „socdemdarbiečių“ lyderio Gedimino Kirkilo.

Pasak valstiečių frakcijos atstovo, pagrindinis tyrimo objektas iš šio laikotarpio turėtų būti nesėkmingas LEO LT projektas, pagal kurį ketinta statyti naują atominę jėgainę.

Be to, anot J.Džiugelio, tyrimą reikėtų pratęsti bent iki kitų metų rugsėjo – taip esą jis nebūtų susietas su prezidento rinkimais. O dabar, pasak Seimo nario, tai yra akivaizdi rinkimų kampanijos dalis, kuriai iš principo jis vis dėlto nepritaria.

Regi siekį apdergti kitus

Naujam tyrimui nepritarė ir „Lietuvos ryto“ pakalbintas G.Kirkilas: „Aš visą laiką iš principo skeptiškai vertinau tokius tyrimus, ne išimtis ir šitas.

Mūsų frakcijoje yra įvairių nuomonių, taigi ir skeptiškų. Nežinau, kaip bus galutinai nutarta.“

Opozicijos atstovai buvo kur kas griežtesni.

„Čia yra politinis instrumentas susidoroti su opozicija. Jeigu Lietuva yra demokratinė valstybė, žmonės turėtų tokiuose tyrimuose tiesiog nedalyvauti – nei kitos opozicinės frakcijos, nei Lietuvos institucijos, kurios atstovauja Lietuvos žmonėms, o ne Agrokoncernui“, – kalbėjo konservatorių vedlys Gabrielius Landsbergis.

Ragindamas valstybės institucijas nebendradarbiauti su Seimo komisija ir taip pažeisti įstatymus dešinysis politikas kartu ironiškai vertino jos veiklą ir galimus rezultatus.

„Tai yra ne komisija, tai kaip kačiukams duoda žaislą, kad nagučiai atšiptų šiek tiek. Tai A.Širinskienei tokio pobūdžio žaisliukas yra duotas“, – šmaikštavo G.Landsbergis.

Kad naujas tyrimas – tik valstiečių politinis projektas, nukreiptas iš esmės prieš visus jų pirmtakus valdžioje ir dabartinius konkurentus, manipuliuojant teisėsauga ar net ją spaudžiant, sakė ir liberalų vedlys Eugenijus Gentvilas, ir šiuo klausimu nesutariančių „tvarkiečių“ vadovas Remigijus Žemaitaitis.

„Valstiečiai siekia pratęsti tą viduriavimą pažymomis ir pseudoinformacija iki pat rinkimų, nes jie ruošiasi iš to padaryti rinkimų kampaniją, kad visi blogi, visi vagys, o valstiečiai geri“, – BNS išrėžė socialdemokratų vadovas Gintautas Paluckas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.