Feministėms Širvintose nebėra dėl ko kovoti

[[ge:lrytas:lrytas:6953916]]Širvintos

Eltos nuotr.
Eltos nuotr.
Daugiau nuotraukų (12)

Lrytas.lt

Jul 14, 2018, 12:32 PM, atnaujinta Jul 14, 2018, 12:33 PM

Kaip žinoti, miesto valdžia vyrų ar moterų rankose? Ogi iš informacinių užrašų statybvietėse. Pavyzdžiui, Kaune ar Vilniuje, kuriems vadovauja vyrai, ties vieta, kur vyksta darbai, įrengiami lakoniški užrašai: „Kaunas tvarkosi“ (nuotr. kairėje apačioje) arba „Tvarkome gatves“, kaip Vilniuje (nuotr. kairėje viršuje). O štai įvažiuojant į Širvintas iš karto suprasi, kad čia viskam diriguoja moterys. Jau miesto prieigose pastatytas didžiulis plakatas, pranešantis, kad Širvintos ne šiaip sau tvarko, betonuoja, asfaltuoja gatves, o gražinasi (nuotr. dešinėje). Po užrašu – blakstienas besidažančios moters akis. Suprantama, nes Širvintų merės Ž.Pinskuvienės komandoje – vien tik moterys – jų net devynios, o vienuolikos savivaldybių skyrių vadovės – taip pat tik moterys. Čia vyrams leista vadovauti tik Viešosios tvarkos ir aplinkosaugos skyriui ir užimti vienos kitos seniūnijos seniūno kėdę. Feministėms Širvintose nebėra dėl ko kovoti.

Trečiadienį po vidurnakčio Marijampolės ugniagesiams buvo pranešta apie kaimo laukuose liepsnojančius šieno ritinius. Jų buvo maždaug pusšimtis.

Ugniagesiai užpernykščio šieno negesino – leido ritiniams sudegti, tik saugojo, kad ugnis neišplistų. Po kurio laiko rastas šieno savininkas niekam nepareiškė pretenzijų. Tikėtina, kad šienas buvo padegtas tyčia.

Virbalis

Viena Vilkaviškio rajono gyventoja pastebėjo, kad gretimame kieme nebėra kaimynų lengvojo automobilio. Moteris žinojo, kad sutuoktiniai yra išvykę į užsienį atostogauti.

Kaimynei kilo negera nuojauta, todėl nusprendė apžiūrėti išvykėlių namą. Antrajame aukšte pro praviras balkono duris buvo matyti išvartyti daiktai. Supratusi, jog atostogaujančiųjų automobilis pagrobtas, o namas apiplėštas, moteris paskambino policijai.

Liepos 11 dieną šimto metų sukaktį atšventė klaipėdietė Veronika Rankauskienė. Gimusi, augusi ir gyvenusi Širvintų rajone į Klaipėdą ji atsikraustė prieš 24 metus. Dabar šimtametė gyvena su dviem dukterimis.

Senolė mano, kad tiek nugyventi jai padėjo darbas ir gera nuotaika. V.Rankauskienė dainavo bažnyčios chore, etnografiniame ansamblyje, mėgo šokti. Ji visą gyvenimą godžiai skaitė knygas, dažnai knygą paima į rankas ir dabar.

Penktą sykį įteikta „Švyturio“ Klaipėdos ateities stipendija – šįkart 4 tūkst. eurų apdovanojimas atiteko 25 metų laivų inžinieriui doktorantui Lukui Norkevičiui.

Klaipėdos universitete jis studijavo laivų inžineriją, baigė laivų projektavimo ir statybos magistro studijas.

Jaunuolį labiausiai domina ekologiškas jūrų transportas.

Gautus pinigus jis žada skirti mokslinei veiklai. „Švyturio“ Klaipėdos ateities stipendija kasmet įteikiama aktyviam ir talentingam klaipėdiečiui.

Rugpjūčio pabaigoje sukaks 70 metų, kai Suomijoje buvo pastatytas Klaipėdos simboliu tapęs burlaivis „Meridianas“. Jubiliejaus iškilmės vyks rugsėjį. Laivo savininkai kviečia klaipėdiečius ir visos Lietuvos gyventojus prisidėti prie šio istorinio įvykio.

Žmonės raginami savo šeimos albumuose paieškoti „Meridiano“ nuotraukų ir įkelti jas į specialią paskyrą internete, nurodant fotografavimo datą, arba atnešti į patį burlaivį. Kiekvienas pretenduos į prizą, kuris bus įteikiamas per jubiliejaus iškilmes.

Kaubariškiai

Antrą parą Panevėžio rajone ieškotas pensininkas rastas miške be gyvybės ženklų. Įtariama, kad į mišką uogauti išsiruošusiam vyrui sutriko sveikata. Vyras į puikiai pažįstamą mišką išsiruošė be telefono.

Vyras buvo alergiškas ir su savimi neturėjo vaistų. Specialistai įspėja, kad alergiškus žmones vabzdžių įkandimas gali pražudyti akimirksniu.

Pataisos namų Kinologijos skyriuje Alytaus, Panevėžio, Kybartų, Pravieniškių įkalinimo įstaigų bei Lietuvos kariuomenės Juozo Vitkaus imžinerijos bataliono sprogmenų neutralizavimo kuopos kinologai dvi dienas tobulino įgūdžius seminare „Narkotikų paieškos taktikos ypatumai“.

Jie praktines užduotis atliko kartu su savo tarnybiniais keturkojais.

Aštuntą dešimtį bebaigiantis marijampolietis, vairuodamas mikroautobusą „Volkswagen Transporter“, nepastebėjo V.Kudirkos ir Laisvės gatvių sankirtoje per perėją einančios 68 metų moters ir ją parbloškė.

Nors pensininkas važiavo nedideliu greičiu, užkliudyta pėsčioji nukentėjo stipriai. Ji iš Marijampolės ligoninės dėl galvos traumos ir komos būklės buvo išgabenta į Kauno klinikas.

Blaivus ir tvarkingus dokumentus turintis pensininkas nesusižalojo, tačiau į ligoninę jį teko vežti dėl patirto stipraus streso.

Stipirkiai

Per Lietuvą keliaujantis afrikinis kiaulių maras užkariauja naujas teritorijas. Naujas židinys užfiksuotas Akmenės rajone, vienoje kaimo sodyboje. Ūkininkas pirmąją nudvėsusią kiaulę pamatė trečiadienį, o po paros krito dar dvi augintinės. Iškviesti veterinarijos specialistai nustatė, kad užsikrėtusi ir ketvirtoji kiaulė. Ji buvo sunaikinta.

Tikėtina, kad užkratas parsineštas iš ganyklų, nes netoliese esančiame miškelyje buvo aptikta keliolika nugaišusių šernų. Ekstremali situacija dėl afrikinio kiaulių maro paskelbta ir beveik visame Joniškio rajone.

Varėnos rajone važiuojantys keliu Vilnius–Varėna–Druskininkai–Gardinas, artėdami prie žiedinės sankryžos šalia Merkinės, iš tolo pastebi aukštai plevėsuojančią Vyčio vėliavą.

Ją su stiebu šiam miesteliui padovanojo žurnalistas ir keliautojas Vytaras Radzevičius, kartu su vietos gyventojais bei kitais valstybės atkūrimo šimtmečiui skirto žygio per Lietuvą dalyviais ją čia ir iškėlęs.

„Išmokime linksmintis be alkoholio“ – tokia tema šiame kaime turizmo sodyboje keturias dienas tęsėsi Lazdijų rajono jaunimo vasaros stovykla.

53 iš miesto ir įvairių miestelių bei kaimų susirinkę 14–21 metų lazdijiškiai ne tik keliavo, pramogavo, bet ir klausėsi medikų, psichologų patarimų, kaip atsispirti alkoholiui, kokį pavojų jis kelia kiekvienam ir visai visuomenei, valstybei.

Stovyklautojai kūrė ir vaidybines situacijas, kurios galėtų padėti išmokyti, kaip nepasiduoti bendraamžiams ir kitiems gundytojams paragauti alkoholio.

Šiauliai

Ketvirtadienį prapliupęs ir penktadienį Šiaulius vis dar merkęs smarkus lietus privertė kultūros renginių organizatorius skubiai keisti planus.

Šiaulių kultūros centras atšaukė prie Rėkyvos ežero planuotą Vandens šventę. 19-ą kartą rengiama šventė turėjo vykti šį šeštadienį, rengėjai buvo suplanavę kūrybines dirbtuves visai šeimai, iškylą paežerėje, žaidimų, koncertą. Tačiau ežero pakrantėje laukiami tik buriavimo mėgėjai – Tarptautinė buriavimo regata O.Truchano taurei laimėti neatšaukiama.

Kamuolinis žaibas ketvirtadienio vakarą sukėlė gaisrą Alytaus priemiestyje esančio kaimo daugiabutyje. Žaibas pataikė į ventiliacijos angą.

Nuo žaibo iškrovos užsidegė namo stogas, ventiliacijos anga ir kanalizacijos vamzdynas viename bute pirmajame aukšte, čia buvo pažeista dujų baliono žarna, apdegė namų apyvokos daiktai, spintelė, uždūmintos patalpos. Žmonės sužalojimų išvengė.

Alytus

Ketvirtadienio popietę aerodrome treniruotės metu su sklandytuvu nukrito ir susižalojo 9-metis.

Vaikas krito iš maždaug metro aukščio. Medikams jis skundėsi, kad skauda koją ir nugarą.

„Vaikams pradiniam sklandymo mokymui pritaikytas sklandytuvas aukščiausiai gali pakilti iki 5 metrų, bet treniruotės vyksta 1–2 metrų aukštyje. Juos moko patyręs sklandytojas.

Galbūt dėl stipresnio vėjo gūsio berniukas nesuvaldė sklandytuvo ar nuo stabdžio nuslydo koja“, – sakė Alytaus aeroklubo viršininkas K.Urbanavičius.

Didelis gaisras vakar per pietus įsisiautėjo Elektrėnų savivaldybės miestelyje.

Statybininkų gatvėje liepsnojo angaras su atsarginėmis automobilių detalėmis. Daug jų – iš plastiko, tad į dangų kilo juodi dūmai, matomi iš tolo. Gaisro priežastys vakar nebuvo žinomos.

Ketvirtadienio pavakarę įvyko kuriozinis eismo įvykis. Į parduotuvę „Norfa“ atvykę vairuotojai pateko į nepavydėtiną ir neįprastą situaciją.

Čia susidūrė net keturios transporto priemonės: du „Audi“ markės automobiliai, BMW bei „Volkswagen“.

Manoma, kad dėl įvykio kalta po praūžusios liūties susidariusi slidi kelio danga. Spėjama, kad vienas automobilių vairuotojų nesuvaldė transporto priemonės ir trenkėsi į kitas tris.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.