Vytautas Bruveris. R.Karbauskio pasitikėjimas savimi gali būti tik poza

Vienas po kito – du kirčiai, o atsakas į juos – paniekinamos grimasos ir grasinimai. Taip toliau klostosi prezidentės D.Grybauskaitės ir valstiečių vedlio R.Karbauskio santykiai.

Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 14, 2018, 12:06 PM, atnaujinta Jul 17, 2018, 10:14 AM

Kai prezidentė greitai pasirašė Vyriausybės teiktus, Seimo priimtus mokesčių ir pensijų pertvarkų įstatymus, daug kas spėliojo, kad jos paliaubos su premjeru S.Skverneliu gali apskritai apraminti politinę atmosferą.

Tiesa, jau tada buvo aišku, kad paliaubų nebus su tikruoju Seimo daugumos lyderiu R.Karbauskiu.

Be to, jis pasitelkė tvirtą sekėją – hiperaktyvią Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkę A.Širinskienę. Pastarąją kai kas net ėmė vadinti faktine Seimo vadove.

Grįžkime prie kirčių: pirmiausia prezidentė rėžė veto sveikatos apsaugos pertvarkoms, kurias stūmė R.Karbauskiui bene artimiausias ministras – sveikatos apsaugos strategas A.Veryga.

Išties, nuo tų pertvarkų jau iš tolo tvoskia Konstitucijos pažeidimais. Jų esmė – smaugiamos privačios gydymo įstaigos, be to, ministro ir valdančiųjų rankose sutelkiamos galios savo nuožiūra tvarkyti gydymo įstaigų tinklą, jų finansavimą.

Tai natūralu valstiečių politinių išskaičiavimų, kuriuos net jie patys iš dalies išdavė, požiūriu – prieš savivaldos rinkimus užvaldyti rajonuose svarbų vaidmenį vaidinančias gydymo įstaigas.

Valstiečių vedlys į D.Grybauskaitės antpuolį reagavo pabrėžtinai atsainiai, netgi paniekinamai – tiesiai pažadėjo, kad jos veto bus išmestas per Seimo langą.

Netylėjo ir A.Širinskienė, ji prezidentę apkaltino korupciniu politiniu protekcionizmu – esą naujas pačios valstietės detektyvinis tyrimas atskleidžia: ši reforma nenaudinga konservatoriaus R.Aleknos privačiai klinikai.

Jau kitą dieną šalies vadovė vetavo kitą valstiečių pastangomis Seimo sesijos pabaigoje priimtą įstatymą, žeminantį referendumo dėl dvigubos pilietybės įteisinimo kartelę.

Bet daugelis teisininkų ir politikų jau seniai pasakė, kad tokių išimčių numatymas Konstitucijos pirmajame skirsnyje greičiausiai yra antikonstitucinis.

Užtat racionaliausi dvigubos pilietybės įteisinimo šalininkai ragina, jog pakanka gudrauti taisant įstatymus ir pagaliau pradėti aktyvią referendumo kampaniją.

Bet tai, atrodo, nė motais nei R.Karbauskiui su A.Širinskiene, nei visiems kitiems šios pataisos laimintojams.

Negana to, planuojama rudenį Seimo vardu kreiptis į Konstitucinį teismą, kad jis pasakytų, ar įstatymo pataisymas atitinka Konstituciją.

Vėl laukia nauja gaišatis – gali būti, kad lemiama, ir tas referendumas vargu ar gali tikėtis sėkmės.

Kokios gali būti tokio valdančiųjų elgesio priežastys? Ar tik jie neveidmainiauja vaizduodami, jog pritaria dvigubos pilietybės įteisinimui? Juk tarp plačiųjų valstiečių rinkėjų masių yra daug radikalių antieuropietiškų ir pseudopatriotinių žmonių, kuriems toji „daugybinė pilietybė“ – valstybės išdavystė.

Kad ir kaip būtų, po D.Grybauskaitės veto valstiečių lyderis pareiškė, kad prezidentė kišasi ne į savo reikalus ir netgi susitapatino su Konstituciniu teismu.

Be to, jis pažadėjo, kad ir šis veto Seime bus atmestas.

Kiek tokia bravūra pagrįsta? Ar R.Karbauskis tikrai kiekvienu jam pačiam svarbiu atveju gali lyg šiltą vilną sutvarkyti ne tik seniai sutvarkytą opoziciją, bet ir šalies vadovę?

Kad toks pasitikėjimas savimi gali būti tik poza, parodė ir verpetai, kilę aplink į priekį stumiamą naują parlamentinį tyrimą. Šią savaitę R.Karbauskis pagaliau įregistravo Seimo nutarimo projektą įkurti naują laikinąją komisiją, tirsiančią politinę korupciją.

Svečias iš užsienio, nieko nežinantis apie šios istorijos ištakas ir vien paskaitęs projektą, greičiausiai nieko nesuprastų arba pamanytų, kad komisija tyrinės kosmoso erdves.

Suprantamiausi dalykai tame tekste tik du – ištirti politikų veiklą nuo 2008 iki 2016 metų, o išvadas pateikti 2019-ųjų gegužės pradžioje, prezidento ir Europarlamento rinkimų išvakarėse.

Vien numatyta tyrimo pabaiga rodo, kad šis vadinamasis tyrimas – R.Karbauskio ir A.Širinskienės vadeliojamas valstiečių savivaldos, prezidento ir Europarlamento rinkimų kampanijos vežimas, kurį jie galės pakreipti bet kuria kryptimi.

Ėmęs tragikomiškai postringauti, jog komisija pati pasirinks tyrimo objektą, R.Karbauskis čia pat pakartojo tai, ką žadėjo seniai, – pagrindiniai taikiniai bus konservatoriai ir D.Grybauskaitė.

Gali būti ir kita priežastis, kodėl komisijos tyrimo tikslus apibrėžiantis tekstas toks abstraktus – R.Karbauskio nenoras susipykti su tam tyrimui prieštaravusiais politiniais bendrakeleiviais, taip pat koalicijos partneriais „socdemdarbiečiais“.

Kuo daugiau atsiranda abstrakcijų, tuo lengviau laviruoti naujam tyrimui prieštaravusiam premjerui S.Skverneliui, taip pat Seimo valstiečiams V.Bakui su J.Džiugeliu, kurie anksčiau pūsdami krūtinę netgi grasino trenkti didžiosios frakcijos durimis.

Tačiau toks emocijų atoslūgis, matyt, bus laikinas. Juolab kad ir D.Grybauskaitė netgi per NATO viršūnių susitikimą Briuselyje surado laiko griežtai įvertinti šį tyrimą – tai esą oligarchų kerštas jai.

Tiesa, išgirdus prezidentės nuo seno mėgstamą burtažodį, vėl, kaip ir anksčiau, liko neaišku, kokius oligarchus ji turi galvoje. Agrokoncerno savininką? Koncerną „MG Baltic“? O gal jau turi slaptų pažymų apie dar ką nors?

Bet kokiu atveju galima spėti, kad Seimo Kultūros komiteto pirmininkui, užsimojusiam kariauti su visais net keliuose frontuose, rudenį bus nelengva.

Kita vertus, kodėl vienus galima apipilti purvais, o kai paliečiami teisingieji, iš karto prabilama apie mistinį oligarcho kerštą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.