Su valdančiaisiais dirbti pasiryžęs R. Žemaitaitis: „Jei politikas neina į kompromisą, jis – avinas“

Rudenį „Tvarkos ir teisingumo“ frakcija Seime planuoja pasirašyti bendradarbiavimo susitarimą su valdančiaisiais. Už kai kurių valdančiųjų projektų palaikymą „tvarkiečiai“ tikisi, kad Seime sulauks palaikymo 15 jų siūlomų punktų. Šiuo metu dėl bendradarbiavimo sąlygų vyksta abiejų frakcijų susitikimai.

Remigijus Žemaitaitis tikina, kad koalicijos sutarties su valdančiaisiais nepasirašys.<br>T.Bauro nuotr.
Remigijus Žemaitaitis tikina, kad koalicijos sutarties su valdančiaisiais nepasirašys.<br>T.Bauro nuotr.
Remigijus Žemaitaitis tikina, kad koalicijos sutarties su valdančiaisiais nepasirašys.<br>T.Bauro nuotr.
Remigijus Žemaitaitis tikina, kad koalicijos sutarties su valdančiaisiais nepasirašys.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 17, 2018, 11:07 AM, atnaujinta Jul 17, 2018, 1:58 PM

„Tvarkiečių“ lyderis Remigijus Žemaitaitis teigė, kad mintis remti valdančiuosius gimė birželio viduryje, kai Seime buvo svarstoma nemažai mokestinių klausimų. „Buvome susitikę su premjeru, pristatėme mokestinius klausimus ir pasakėme, kad kai kuriems galime pritarti, jei būtų įvedamos „Sodros“ lubos, didėtų minimali mėnesinė alga...

Buvo gautas pasiūlymas, kad frakcija palaikys šiuos sprendimus, bet mes atsakėme, turime pasirašyti susitarimą tarp frakcijų. Norėjome, kad tai būtų oficialu ir įteisinta ir kad žmonės žinotų. Už tai, kad kai kurie sprendimai būtų palaikyti, turime savo 15 programinių punktų, kuriuos norime įgyvendinti kuo greičiau“, – kalbėjo jis.

Vėliau minėti 15 punktų buvo pristatyti valdantiesiems, o šiuo metu darbuojasi derybinė grupė, kuri ieško sprendimo. Anot R. Žemaitaičio, dėl kai kurių punktų problemų nekilo, bet dėl dėl dviejų abiejų šalių nuomonės išsiskyrė.

Anot pašnekovo, nuomonės išsiskyrė dėl tarėjo instituto ir funkcijų bei tiesioginių seniūnų rinkimų.

R. Žemaitaitis valdančiuosius kritikavo įvairiais klausimais nuo kadencijos pradžios ir paklaustas, ar nesiunčia savo rinkėjams signalo apie pasikeitusią nuomonę, politikas sakė: „Ir dabar kritikuoju. Birželio pabaigoje, kai buvo kalbėta apie sveikatos gydymo įstaigas, mūsų frakcija buvo vienintelė, kuri resiregistravo ir balsavime nedalyvavo. Pasakėme, kad tokia gydymo įstaigų reforma būti negali – ji nukreipta prieš regioninę politiką. Šiandien susitikime su Ramūnu Karbauskiu pasakėme, kokias pataisas teiksime, ir jis pritarė mūsų pozicijai. Gal nebuvo pakankamai diskutuota ir paaiškinta“, – svarstė R. Žemaitaitis ir patikslino, kad kategorišką nuomonę išsakė ir dėl dvigubos pilietybės referendumo kartelės mažinimo.

„Kaip partijos pirmininkas turiu prisiimti atsakomybę už rinkimų programos įgyvendinimą ir jei matau, kad opozicijoje net ir teikiant projektus jie neįgyvendinami ar po pusmečio valdantieji juos registruoja kaip savo, privalau žengti kitą žingsnį. Turiu eiti į kompromisą. Jei politikas neina į kompromisą, tai jis – avinas“, – kalbėjo R.Žemaitaitis.

Paklaustas, ar po šios bendradarbiavimo sutarties kitas žingsnis bus – koalicijos sutarties pasirašymas, pašnekovas buvo kategoriškas: „Tik susitarimas tarp frakcijų. Jokios galimybės (prisijungti prie valdančiosios koalicijos – Aut. past.) nematome.“

Kaip skelbė naujienų agentūra BNS, „tvarkiečiai“ norėtų į bendradarbiavimo susitarimą įtraukti įsipareigojimą, kad minimali mėnesio alga siektų ne mažiau kaip 50 proc. vidutinio atlyginimo, o vidutinis darbo užmokestis kitąmet būtų 1000 eurų, kad būtų įteisinti tiesioginiai seniūnų rinkimai, tarėjų institutas teismuose, nustatytas lengvatinis 9 proc. tarifas gaminant šilumą naudojamam kurui, gerokai padidintas finansavimas neformaliam ugdymui, įvestos privalomos gyventojų apklausos savivaldybėse.

Taip pat „tvarkiečiai“ siekia riboti didžiųjų prekybos centrų darbo laiką savaitgaliais, sudaryti galimybę darbo užmokestį mokėti keturis kartus per mėnesį, daugiau lėšų skirti būsto renovacijai ir pan.

Vertindamas „tvarkiečių“ pasiūlymus R. Karbauskis teigė, kad jie „valstiečiams“ nėra naujiena.

„Tie pasiūlymai nėra nauji mums, nes jie visi praktiškai yra Vyriausybės programoje. Galbūt bus išdėstyta smulkiau, kada tai bus įgyvendinta, galbūt dar kokie nors niuansai bus. Mums tai nėra kažkas šokiruojančiai keisto, naujo, tai mūsų pačių rinkimų programa ir Vyriausybės programa. Gal tik vienas punktas nėra programos dalis, bet nekomentuosiu smulkiau, nes nežinau visų atsakymų“, – kalbėjo R. Karbauskis.

„Valstiečiai“ siūlė frakcijų bendradarbiavimo sutartį ir Lietuvos lenkų rinkimų akcijai–Krikščioniškų šeimų sąjungai, tačiau lenkų atstovai naujienų portalui lrt.lt teigė, kad tokia bendradarbiavimo forma jų netenkina. Aštuonis Seimo narius turinti frakcija pageidavo Vyriausybėje gauti dviejų arba trijų ministrų portfelius.

R. Karbauskis teigė tokio pageidavimo negirdėjęs, o bendradarbiavimas su Lenkų rinkimų akcija nesikeičia. Anot jo, šiai frakcijai tiesiog nereikia frakcijų susitarimo.

„Mes dėkingi Lenkų rinkimų akcijai už palaikymą, nes daugelis mūsų pozicijų objektyviai sutampa dėl vertybinių dalykų“, – sakė „valstiečių“ vadovas.

Anksčiau jis yra minėjęs, kad naujiems partneriams gali būti pasiūlytas Seimo pirmininko pavaduotojo postas.

„Jeigu Seimo vicepirmininko pozicija bus pasiūlyta „Tvarkai ir teisingumui“, tai ji bus pasiūlyta ir Lenkų rinkimų akcijai“, – pabrėžė R. Karbauskis.

R. Žemaitaitis tvirtino, kad jie kol kas nesidera dėl jokių postų Seime.

Frakcijos Tvarka ir teisingumas pasiūlymai frakcijų sutarčiai:

1. Minimalus atlyginimas ne mažiau 50 proc. vidutinio atlyginimo;

2. Tiesioginiai seniūnų rinkimai;

3. Lengvatinis 9 proc. tarifas šilumos gamyboje naudojamam kurui;

4. Tarėjų institutas teismuose;

5. Didžiųjų prekybos tinklų darbo laiko ribojimas savaitgaliais;

6. PVM mokėjimo prievolė perkelti pirkėjui;

7. Darbo užmokesčio mokėjimo galimybė 4 kartus per mėnesį;

8. Neformalaus ugdymo finansavimo ženklus didinimas;

9. Per krizę sumažintų išmokų kompensavimas pavojingose sąlygose dirbusiųjų, valstybės pensininkams (statutiniams);

10. Pelno mokesčio 75 proc. į valstybės biudžetą, 25proc. į savivaldybės biudžetą;

11. Privalomos gyventojų apklausos svarbiausiais savivaldybei klausimais;

12. Energetinio efektyvumo didinimo priemonių pakankamas finansavimas (minimum 2000 daugiabučių modernizuojama kasmet);

13. Tinkamas išorinės ES sienos saugojimas (rentgeno įrenginys kiekviename poste);

14. VDU 2019 metais bus 1000 eur.;

15. Vaiko pinigai 1 metais – 100 proc. darbo užmokesčio; 2 metais – 75% darbo užmokesčio;

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.