Siūloma kandidatams rinkimuose išvardinti ir VTEK nustatytus pažeidimus

Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos Seime narys Sergejus Jovaiša registravo rinkimų įstatymų pataisas, kuriomis nurodoma, kad kandidatai turi patys pateikti informaciją, ar per paskutinius 3 metus Vyriausioji tarnybinės etikos komisija nenustatė jo padarytų pažeidimų.

Vyriausijo tarnybinės etikos komisija (VTEK)<br>V.Balkūno nuotr.
Vyriausijo tarnybinės etikos komisija (VTEK)<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 19, 2018, 12:22 PM, atnaujinta Jul 19, 2018, 12:23 PM

Parlamentaras tokią pataisą norėtų taikyti Seimo, Europos parlamentų ir savivaldybių tarybų rinkimams ir jų kandidatams.

Aiškinamajame rašte S.Jovaiša teigia, kad paskutiniu metu yra itin reikšmingai padidėjęs politikų nusižengimų skaičius, kuriuos pastebi VTEK. „Pateiktais duomenimis, 2017 m. nustatyta keturis kartus daugiau politikų ir kitų asmenų, kuriems taikomos Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo nuostatos, interesų derinimo pažeidimų nei ankstesniais metais (2015 m. – 25, 2016 m. – 34, 2017 m. – 139)“, – rašo parlamentaras. Jo teigimu, daugiausiai tokių pažeidimų nustatyta, kai politikai nedeklaravo privačių interesų, nenusišalino nuo interesų konfliktą keliančių klausimų.

Būtent dėl šios priežasties, politikas mano, kad šią informaciją yra vertinga žinoti ir rinkėjams. „Siūloma nustatyti, kad kandidato į Seimo, Europos Parlamento, savivaldybės tarybos narius, merus anketoje pilietis, išsikėlęs arba keliamas kandidatu privalo nurodyti, ar per paskutinius 3 metus nėra Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos sprendimu pripažintas padaręs pažeidimą“, – rašoma įstatymo projekte.

Pagal dabartinius įstatymus, kandidatai turi pateikti savo vardą, pavardę, paso ar kito asmens tapatybę arba teisę nuolat gyventi Lietuvos Respublikoje patvirtinančio dokumento numerį, asmens kodą, gimimo datą, nuolatinės gyvenamosios vietos adresą, ar neturi nebaigtos atlikti teismo nuosprendžiu paskirtos bausmės.

Taip pat privaloma pateikti, ar jis nėra asmuo, atliekantis privalomąją karo arba alternatyviąją krašto apsaugos tarnybą, neišėjęs į atsargą ar pensiją profesinės karo tarnybos karys, statutinės institucijos ar įstaigos pareigūnas, kuriam pagal specialius įstatymus ar statutus apribota teisė dalyvauti politinėje veikloje, ar eina pareigas, nesuderinamas su savivaldybės tarybos nario pareigomis, taip pat ar yra kitos valstybės renkamos valdžios institucijos narys, ir pasirašyti.

Kandidatas turi nurodyti, jei yra kitos valstybės pilietis, jis taip pat turi nurodyti, ar jo pasyvioji rinkimų teisė nėra teismo apribota valstybėje, kurios pilietis jis yra.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.