Tarp kitko. Ar šešėlis išsigąs komisijos baubo?

Amžinoji valstybės bėda – šešėlinė ekonomika. Lietuvoje ji tokia, kad niekas nežino net jos apytikrio dydžio. Skaičiai svyruoja nuo 15 iki 30 proc. BVP. Aišku tik viena – ji daug didesnė už Europos Sąjungos vidurkį.

 Vytautas Bruveris.
 Vytautas Bruveris.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 19, 2018, 10:18 AM, atnaujinta Jul 19, 2018, 10:41 AM

Ką daryti mūsų valdžiai? Aišku, ji galėtų kovoti su šešėliu, tarkime, iš pagrindų tobulindama mokesčių sistemą. Tačiau tokie dalykai visoms Lietuvos valdžioms ir per daug paprasti, ir per sudėtingi vienu metu.

Todėl valdžia sukuria komisiją. O ką valdžia daro, jei net šis titaniškas žygdarbis neduoda laukiamų vaisių ir šešėlis nesitraukia? Aišku, sukuria naują komisiją. Sako, geresnę.

Būtent taip pasielgė žaliųjų valstiečių profesionalai Vyriausybėje. Finansų ministerijos siūlymu kuriama nauja kovos su šešėline ekonomika komisija, kuri pakeis senąją. Kodėl?

Ogi todėl, kad senoji nepakankamai viską „koordinavo“, be to, turėjo pernelyg mažai užduočių. Mat užsiėmė tik šešėlinės ekonomikos „kontrolės ir teisėkūros koordinavimu“.

O naujoji „koordinuos“ efektyviau, taip pat skatins trauktis iš šešėlio ir didins „visuomenės sąmoningumą“.

Negana to, komisija viską analizuos ir tik po to teiks pasiūlymus Vyriausybei. Be kita ko, siūlys skatinti valdininkus ir pareigūnus, kurie efektyviausiai kovoja su šešėliu.

O kad šešėliui pasidarytų visai riesta, komisijos vadovas bus Vyriausybės kancleris, pavaduotojas – finansų viceministras, nariai – Specialiųjų tyrimų tarnybos, Generalinės prokuratūros, Valstybės saugumo departamento vadovai, tuntas patarėjų.

Tiktai ar visi šie burtažodžiai ir titulai gali paneigti prognozę, kad komisijos darbo rezultatai bus išmatuojami tais pačiais 15 bei 30 proc. šešėlio, o ji pati – klasikinis valdininkiškas darbo imitavimas? Tai kol kas neaišku net Naisių karvei.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.