Policijos pareigūnai parodė kitą savo gyvenimo pusę – rankdarbiai įspūdingi

Šiaulių apskrities policijos komisariato Informatikos ir ryšių skyriaus vyriausiasis specialistas Giedrius Vainauskas ir Kriminalistinių tyrimų tarnybos viršininkas Vaidas Kazlauskas kolegas stebina rankdarbiais.

Neįprastam G.Vainausko pomėgiui – daryti meno kūrinius iš karoliukų – reikia ne tik daug kantrybės, bet ir laiko.<br> lrytas.lt montažas.
Neįprastam G.Vainausko pomėgiui – daryti meno kūrinius iš karoliukų – reikia ne tik daug kantrybės, bet ir laiko.<br> lrytas.lt montažas.
Neįprastam G.Vainausko pomėgiui – daryti meno kūrinius iš karoliukų – reikia ne tik daug kantrybės, bet ir laiko.<br>A.Plonytės-Kucharevės nuotr.
Neįprastam G.Vainausko pomėgiui – daryti meno kūrinius iš karoliukų – reikia ne tik daug kantrybės, bet ir laiko.<br>A.Plonytės-Kucharevės nuotr.
Modelius iš panaudotų šovinių kuriantis V.Kazlauskas patikino, kad šis pomėgis labai padeda jam atsipalaiduoti.
Modelius iš panaudotų šovinių kuriantis V.Kazlauskas patikino, kad šis pomėgis labai padeda jam atsipalaiduoti.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

2018-08-09 14:16, atnaujinta 2018-08-09 14:29

G.Vainausko aistra – dirbiniai iš karoliukų, o V.Kazlauskas iš panaudotų kulkų ir šovinių tūtelių kuria įvairius modeliukus.

Verti karoliukus prieš septynerius metus pradėjęs G.Vainauskas sakė, kad šiam pomėgiui reikia ir daug laisvo laiko, ir kantrybės: „Kad pagamintum vieną drugelį, reikia vakaroti beveik savaitę.“

Teko daug ko išmokti

Ieškoti naujos veiklos G.Vainauskas suskato, kai suaugę vaikai išsikraustė iš namų.

„Kai likome su žmona dviese, ėmiau dairytis veiklos. Man visada patiko kurti ką nors gražaus.

Atsitiktinai internete pamačiau gaminius iš biserio karoliukų ir susidomėjau. Žmona iš pradžių taip pat bandė kartu, bet aš išpeikdavau ir jai dingo noras“, – juokėsi G.Vainauskas.

Policijos darbuotojas pats išsiaiškino vėrimo specifiką ir kokias priemones geriausia naudoti.

„Ilgai užtruko, kol supratau, kokią vielą naudoti. Būdavo, veri, veri, o galiausiai ima ir nutrūksta.

Didesnius karoliukus verti lengviau, bet mažesni – gražiau.

Iš pradžių kopijuodavau, vėliau pradėjau kurti pats. Anksčiau ieškojau schemų, dabar užtenka pamatyti paveiksliuką ir žinau, kaip padaryti“, – sakė G.Vainauskas.

Pasak informatiko, karoliukų vėrimas padeda atsipalaiduoti ir teigiamai veikia pirštų motoriką.

 

Per kelerius metus iš karoliukų sukurtų darbų – šimtai, bet namus puošia vos vienas kitas. Daugelį jų vyras padovanoja.

Pradėjo nuo baldų

Apie Šiaulių policijos Kriminalistinių tyrimų tarnybos viršininką V.Kazlauską kolegos atsiliepia kaip apie auksines rankas turintį meistrą, kurio galvoje nestinga idėjų.

Į darbą su savo keturkoju draugu Possu ateinantis V.Kazlauskas laisvalaikiu užsiima ir šunų dresūra, bet jau kurį laiką turi dar vieną pomėgį – meistrauja modeliukus iš panaudotų šovinių.

Viskas prasidėjo nuo išskirtinių baldų, dabar puošiančių koridoriaus aikštelę prie Kriminalistinių tyrimų tarnybos Šiaulių apskrities vyriausiajame policijos komisariate.

„Mūsų darbe visada lieka tokių šiukšlių kaip panaudotos kulkos, tūtelės ir pan. Mūsų skyriuje jų prisikaupė nemažai. Kad nereikėtų to utilizuoti, bendradarbė pasiūlė iš jų padaryti kėdę.

 

Tuomet su sūnumi ėmėmės šio darbo ir, nors užtrukom ilgai, kėdę pagaminom.

Po kėdės atsirado spintelė, magnetinė lenta. Viską atnešiau į darbą“, – sakė pareigūnas.

Idėja iš panaudotų šovinių kurti modeliukus V.Kazlauskui kilo prieš trejus metus.

„Internete pamačiau parduodamus modeliukus. Tokių pačių, kai papildomai pridedama plastikinių detalių, aš daryti nenorėjau, tad pamaniau – gaminsiu išskirtinius modelius tik iš kulkų ir tūtelių. Taip ir užsikabinau“, – aiškino V.Kazlauskas.

Išmoko lituoti ir virinti

Iš pradžių pareigūnas kūrė tik tankus.

„Vienas kolega paklausė, ar man su galva viskas gerai, kad darau tik tankus ir kovos mašinos. Tada padariau pirmąją gėlytę“, – sakė V.Kazlauskas.

Pasak jo, šiam pomėgiui reikia ne tik kruopštumo, bet ir nemažai laiko – štai sraigtasparnį pagaminti užtrunka porą dienų, gėlė „pražysta“ per tris valandas.

Kuriant modelius reikia sujungti daug detalių. Vien klijų tam nepakanka, reikia lituoti.

„Lituoti mokiausi ilgai. Pradėjau su elektriniu lituokliu, po to perėjau prie litavimo su atvira ugnimi, dabar galvoju apie litavimą 1000 laipsnių temperatūroje. Pramokau ir virinti.

Svarstau, gal ką nors padaryti iš juodojo metalo“, – kalbėjo auksarankis.

V.Kazlausko dirbiniais savo kabinetus papuošę ir kolegos, ir Lietuvos policijos vadovai.

„Iš viso esu pagaminęs gal 70 modeliukų. Turiu likusį tik vieną, tačiau ir jį tikriausiai greitai kam nors padovanosiu“, – kalbėjo kriminalistas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.