Antano Guogos politiniai ėjimai verčia manyti, kad ne viską jis sako garsiai

Europarlamentaro Antano Guogos pagyros valdančiajai Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungai pastebimos tikrai ne vienam. Kalbos apie galimą A.Guogos bendradarbiavimą su valstiečiais sustiprėjo tiek po jo apsilankymo šios partijos sąskrydyje, tiek po šią savaitę įvykusio susitikimo su Seimo pirmininku Viktoru Pranckiečiu.

Antano Guogos politiniai judesiai verčia tikėti, kad politikas vieną kalba, o visai kitą daro. <br>T.Bauro nuotr.
Antano Guogos politiniai judesiai verčia tikėti, kad politikas vieną kalba, o visai kitą daro. <br>T.Bauro nuotr.
Antano Guogos politiniai judesiai verčia tikėti, kad politikas vieną kalba, o visai kitą daro. <br>T.Bauro nuotr.
Antano Guogos politiniai judesiai verčia tikėti, kad politikas vieną kalba, o visai kitą daro. <br>T.Bauro nuotr.
Viktoras Pranckietis po susitikimo su A.Guoga taip pat kalbėjo, kad apie rinkimus nesikalba. <br>J.Stacevičiaus nuotr.
Viktoras Pranckietis po susitikimo su A.Guoga taip pat kalbėjo, kad apie rinkimus nesikalba. <br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Aug 20, 2018, 11:43 AM, atnaujinta Aug 20, 2018, 11:54 AM

Tik aptarti politikos aktualijų, po susitikimo deklaravo politikas, taip neigdamas kalbas apie bendradarbiavimą būsimuose rinkimuose. 

Naujienų portalo lrytas.lt kalbinti politikos ekspertai vieningai sutinka, kad nereikėtų tikėti šiais A.Guogo žodžiais.

Tiesiog akių dūmimas

MRU docentas Vytautas Dumbliauskas iš karto priminė, kad A.Guoga yra verslininkas, tad ir politiką supranta tik per šią prizmę.

„Nežinau, kokie yra A.Guogos planai. Jei jis nori likti politikoje, tai ieško politinės grupuotės, kuri padėtų joje išlikti. Juk vienas politikoje tikrai nėra žaidėjas. Su liberalais viskas baigta, jam ta grupuotė nebetinka. A.Guogai naudinga tai, kad šitos politinės grupuotės reitingai aukšti, ji yra ant bangos. Kitais metais bus daug rinkimų. Tai, manau, čia yra labai pragmatiškas skaičiavimas“, – sakė V.Dumbliauskas.

„Tai ciniškas, pragmatiškas skaičiavimas, A.Guoga yra toks veikėjas“, – europarlamentaro elgesį vertino politikos ekspertas.

„Donaldas Trumpas politikoje irgi elgiasi kaip verslininkas – sudaro tokius sandorius, kurie jam būtų patogūs. Manau, tai tokia tendencija, kai verslininkai ateina į politiką ir vertybės nueina į antrą planą“, – situaciją vertino politologas.

Paklaustas, ar galima tikėti A.Guogos kalbomis, jog jis jokiuose rinkimuose nedalyvaus, V.Dumbliauskas buvo kategoriškas.

„Manau, tai tiesiog akių dūmimas“, – sakė V.Dumbliauskas.

Jis prisiminė, kad 2012 metais A.Guoga važinėjo po Lietuvą paskui Viktorą Uspaskichą mokydamasis prieiti prie žmonių. „Jis žymėjosi, kaip politikas elgiasi su publika. Jis gi po to šiek tiek ir elgėsi kaip Viktoras“, – politiko elgesį prisiminė politologas.

„Į tai, ką jis šneka, reikia ramiai žiūrėti: viena šneka, o visai kita daro“, – nuomone dalijosi V.Dumbliauskas.

„Jo situacijoje tai yra normalus elgesys. Jis juk stambus žaidėjas, o žaidžiant kortomis blefuoti yra dažna praktika“, – teigė politikos ekspertas, bet nenorėjo prognozuoti, kurie rinkimai domina A.Guogą. Jo nuomone, politikas įvertino valstiečių kandidatus Europarlamento rinkimuose ir pamatė, kad stiprių kandidatų jie neturi.

„Juk A.Guoga dabar yra pačiame žydėjime: jaunas, turi pinigų, o dabar reikia posto“, – europarlamentarą vertino V.Dumbliauskas.

Pas Seimo vadovą eina iš neturėjimo ką veikti

Panašiai europarlamentaro ir valdančiųjų valstiečių flirtą vertino MRU docentas Virgis Valentinavičius. Jo teigimu, toks elgesys naudingas abiem pusėms.

„A.Guoga ir valstiečiai jaučia apipusę silpnybę, nes mato bendros naudos. Valstiečiai nerizikuoja Vilniuje, kuris jiems nelabai pasiekiamas, bet jei A.Guoga kandidatuotų į merus, remiamas šios partijos, tai būtų žymiai įdomiau“, – naujienų portalui lrytas.lt sakė V.Valentinavičius.

Jis priminė, kad valstiečių sąjunga Kaune su dabartinio mero Visvaldo Matijošaičio judėjimu parodė, jog ši partija gali laimėti ir didžiuosiuose miestuose.

Politologo teigimu, juokinga tikėtis, kad su Seimo pirmininku A.Guoga susitinka tiesiog pasikalbėti apie politiką, o ne apie artėjančius rinkimus.

„A.Guoga visada įdomiai derino kraštutinį cinizmą politikoje ir neįtikėtiną naivumą. Kas patikės, kad jis vidury vasaros eina pas Seimo pirmininką, vieną iš 3 aukščiausių valstybės pareigūnų, ir kalbasi, ar kimba žuvis Kuršių mariose. Tikrai ne apie tai jie kalbėjosi. Garantuotai yra tam tikros politinės dėlionės. A.Guoga lankėsi valstiečių sąskrydyje, susitiko su vienu iš 2 svarbiausių valstiečių atstovų, jis gi nevaikšto po Vilnių iš neturėjimo ką veikti? Kažkas vyksta. Nematau priežasčių, kodėl tai neturėtų vykti“, – sakė V.Valentinavičius.

Pašnekovo teigimu, vertybiniai klausimai valstiečiams ir A.Guogai nėra reikšmingi nė trupučio.

„Politinių vertybių prasme A.Guogos galvoje yra Atakamos dykuma, R.Karbauskio – irgi. Dėl vertybių derinimo jiems visiškai nereikia sukti galvos, nes jų paprasčiausiai nėra, o interesai gana sutampantys“, – teigė politologas.

O norą slėpti tikruosius planus V.Valentinavičius vadina keistoka A.Guogos strategija.

„A.Guogos planų slėpimą galėčiau paaiškinti tik visišku naivumu. Jeigu jis rimtai mano, kad visi patikės jo sekamomis pasakomis, tai jau jo problema. Gana akivaizdu, kad jis neigia akivaizdžius faktus. Manau, būtų normaliau pripažinti, kad tokios kalbos vyksta, bet gal tokia įvaizdžio strategija – vaizduoti save kaip naivų, patiklų ir gerą žmogų, nedalyvaujantį sąmoksluose ir intrigose. Tik labai sunku tokiu apsimesti, kai realiai dalyvauji tuose procesuose, ir jau visai seniai“, – naujienų portalui lrytas.lt kalbėjo politologas.

Kalbėjo apie politinės karjeros pabaigą

Šios savaitės pradžioje, po susitikimo su Seimo vadovu, naujienų portalo lrt.lt teigimu, A.Guoga žurnalistams sakė, kad ne tik neplanuoja dalyvauti rinkimuose, bet ir planuoja politinės karjeros pabaigą.

„Visas pokalbis buvo apie politines aktualijas Lietuvoje ir Europoje, atskirtį, kainas. Apie rinkimus kalbėjome labai mažai, nes iš mano pusės dabar nėra jokio sprendimo dalyvauti rinkimuose. Todėl nėra prasmės ir kalbėti“, – po susitikimo sakė A.Guoga.

Į klausimą, ar apsisprendė dėl dalyvavimo Europos Parlamento rinkimuose, A.Guoga atsakė klausimu: „O ar reikėtų dalyvauti?“

A.Guoga teigė, kad pagrindinis jo planas – sėkmingai baigti europarlamentaro kadenciją ir savo vietą perleisti jauniems žmonėms. Politikas pridūrė nematantis reikalo visam laikui likti politikoje, įsikibus einamų pareigų. „Šiuo metu tai realiausias scenarijus“, – apie pasitraukimą iš politikos kalbėjo A.Guoga, bet užsiminė, jog yra ir kitų scenarijų.

Paklaustas, ar sieks Vilniaus miesto mero posto, A.Guoga tiesiai į klausimą neatsakė, bet prasitarė svarstantis apie visus rinkimus, tik jokio konkretaus sprendimo neturintis. Politikas vėl pakartojo svarstąs mintį trauktis iš politikos.

„Šiuo metu labai realus scenarijus, kad pasibaigus kadencijai baigsiu politinę karjerą“, – sakė A.Guoga.

Europarlamentaras teigė kol kas nesulaukęs nei valstiečių, nei kurios nors kitos politinės partijos pasiūlymų būti tarp jų kandidatų rinkimuose.

„Aš tikrai neturiu planų prisidėti prie valstiečių. Kol kas jie nieko nesiūlė. Iš mano pusės nėra sprendimo dalyvauti, palaukime, kol ateis rinkimai, tada ir pamatysime. Iš jokių partijų neturiu pasiūlymų. Mano politinės ambicijos dabar tikrai mažos“, – kalbėjo A.Guoga.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.