Seimui nelegalių verslo ir politikų ryšių apribojimo priemonės bus pateiktos dar rudenį

Vyriausybė trečiadienį svarstė priemones, kaip apriboti nederamą verslo įtaką politikai, atsižvelgiant į parlamentinio tyrimo išvadas.

Vyriausybė sprendė, kaip apriboti nederamą verslo įtaką politikai. <br>D.Umbraso nuotr.
Vyriausybė sprendė, kaip apriboti nederamą verslo įtaką politikai. <br>D.Umbraso nuotr.
Vyriausybė sprendė, kaip apriboti nederamą verslo įtaką politikai. <br>D.Umbraso nuotr.
Vyriausybė sprendė, kaip apriboti nederamą verslo įtaką politikai. <br>D.Umbraso nuotr.
Premjeras Saulius Skvernelis. <br>D.Umbraso nuotr.
Premjeras Saulius Skvernelis. <br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Aug 29, 2018, 4:26 PM

Ministrų kabinetas aptarė siūlymus keisti lobistinės veiklos reglamentavimą, įtvirtinti civilinį turto konfiskavimą, sugriežtinti politinių partijų ir politinių kampanijų finansavimo kontrolę.

Ministrų kabinetas po pasitarimo teigė, kad apsibrėžė maksimaliai trumpus terminus, nauji, tyrimo inspiruoti įstatymo projektai, Seimą turėtų pasiekti dar rudens sesijos metu.

„Mes esame apsibrėžę maksimaliai trumpus terminus, rugsėjo mėnesį turėtų būti pateikti dokumentai Vyriausybei. Su interesuotais asmenimis ir pusėmis dabar bus vykdoma diskusija, ji tikrai nebus lengva. Mes tikrai Seimui žadame projektus, arba įstatymų paketus, kurie yra reikalingi, pateikti rudens sesijos metu,“, – pasakojo S.Skvernelis.

„Mes daug ką aptarėme – daugelis buvo ir politinių partijų finansavimo klausimai. Pakankamai daug siūlymų yra – nuo institucijos, kuri galėtų vykdyti priežiūrą, iki atsakomybės nustatytmo fiziniams ir juridiniams asmenims, kurie neteisėtai bando finansuoti. Net yra siūlymai, kad tokiu atveju būtų nustatyta baudžiamoji atsakomybė. Sankcijos numatytos pačioms politinėms partijoms, dotacijų ribojimais. Apibrėžtas ir informacijos teikimas, nes būna tokių situacijų, kada Vyriausioji rinkimų komisija negauna konkrečios informacijos, nes nėra būtina ją suteikti“, – Vyriausybėje trečiadienį kalbėjo premjeras.

Jis teigė, kad aptarė lobizmo veiklos apibrėžime turėtų būti daugiau skaidrumo ir viešumo. Taip pat buvo aptarti ir klausimai, kurie yra susiję su žiniasklaida. „Noras yra apsaugoti žurnalistą nuo nepgarįstų kaltinimų, kokį atvejį matėme ir NSGK tyrimo metu, spekuliuojama faktais. Ir kad turtas ir pajamos būtų deklaruojamos ne tik žiniasklaidos priemonių vadovų, bet ir žurnalistų. Taip pat kalbėta ir apie savireguliaciją, kalbant apie pačių žurnalistų interesų deklaravimą. Bet čia pačios žinaisklaidos priemonės apsisprendimas“, – sakė S.Skvernelis.

„Numatyta, kad būtų skelbtina informacija, jei žiniasklaidos priemonė priklauso verslo kokiai grupei. Jei yra rodomas reportažas, ar teikiama kita informacija, būtų reikalinga pažymėti, kad tai yra tiesiogiai susiję su vienokiu, ar kitokiu verslu“, – sprendimo būdus vardijo premjeras.

Ministrai taip pat tarsis dėl siūlymo įpareigoti žurnalistus deklaruoti turtą, pajamas ir interesus, o politikams uždrausti būti žiniasklaidos priemonių akcininkais.

Seimo nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto išvadose daugiausia dėmesio skirta verslo koncerno „MG Baltic“ veiklai – politikai konstatavo, kad įmonės veikla kelia grėsmę nacionaliniam saugumui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.