Kaltinimų sulaukęs G. Nausėda rėžė: „Vieną dalyką apie bankus žinau iki kaulų smegenų“

Prezidento rinkimų apklausų lyderiu laikomas SEB banko vyriausiasis ekonomistas Gitanas Nausėda užkliuvo Seimo Biudžeto ir finansų komiteto (BFK) pirmininkui Stasiui Jakeliūnui.

Gitanas Nausėda ir Stasys Jakeliūnas.<br>Lrytas.lt koliažas
Gitanas Nausėda ir Stasys Jakeliūnas.<br>Lrytas.lt koliažas
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 30, 2018, 2:17 PM, atnaujinta Aug 30, 2018, 3:43 PM

Seimo BFK pirmininkas ketvirtadienį viešai pranešė, kad kreipėsi SEB banką, prašydamas paaiškinti, ar dabartiniais savo veiksmais G.Nausėda nevykdo „hibridinės“ prezidento rinkimų kampanijos.

Tuo metu G.Nausėda tvirtina, kad skandinavų bankai ir taip netoleruoja jokio kišimosi į politiką, todėl jam apsisprendus dalyvauti prezidento rinkimuose jis iškart pasitrauktų ir jokių problemų nebūtų. 

S.Jakeliūnas tuos pačius klausimus dėl banko kišimosi į Lietuvos politiką uždavė ir savo socialinio tinklo paskyroje.

„Ar G. Nausėda jau gerą pusmetį, o gal ir dar ilgiau vykdo „hibridinę“ prezidento rinkimų kampaniją ir, jei taip, ką apie tai galvoja jo darbdavys – AB SEB bankas? Ar gali būti, kad šis bankas ir jo savininkas – seniausias privatus bankas Švedijoje – dalyvauja ar ketina dalyvauti Lietuvos politikoje?“ – rašė BFK komiteto pirmininkas.

Kartu jis priminė ir 2008–2009 metų krizę, kuri šiuo metu kaip tik yra BFK vykdomo parlamentinio tyrimo objektas.

„Todėl šiandien kreipiausi į SEB banką, prašydamas paaiškinti, ar banko darbuotojo G. Nausėdos veiksmai dera su SEB banko verslo etikos kodeksu ir ar bankui (bei jo savininkui Švedijoje) dėl tokių veiksmų nekyla reputacinės žalos rizika“, – rašo S.Jakeliūnas.

Savo dalyvavimo prezidento rinkimuose vis dar nedeklaravęs ir apie sprendimą nepaskelbęs G.Nausėda sako, kad tikėjosi tokių klausimų.

„Viskas labai suprantama, matyt, kai kurias politines jėgas labai erzina mano atsiradimas reitingų lentelėse, aukščiau tam tikrų asmenų. Ir dabar telkiamos visos pajėgos, kad ta situacija pasikeistų. Manau, kad tokie puolimai yra viena iš plano dalių“, – portalui lrytas.lt sakė G.Nausėda.

Jis tikina, kad į šią kovą metęsi asmenys jėgas galėtų nukreipti kita linkme – gražesnės Lietuvos kūrimo – ir taip esą galėtų kelti savo reitingus. Pasak jo, dabar nueita lengvesniu ir paprastesniu keliu. 

„Aš visada buvau ekonomistas, manau, kad jeigu kam nors visuomenėje nepatinku, tai ne dėl to, kur dirbau, o kokią profesinę veiklą vykdau jau faktiškai 20 metų.

Ir vykdžiau ją sąžiningai, kiek leido mano jėgos ir sugebėjimai. Nežinau, už ką kita galėjau reitinguose atsirasti. <...> Pakartosiu dar kartą: sulig ta minute, kai nuspręsiu kandidatuoti prezidento rinkimuose, mano darbiniai santykiai ir mano veikla bankų sistemoje baigsis.

Gerokai iš arčiau matau ir žinau bankų sistemą ir vieną dalyką tikrai geriau žinau nei ponas Jakeliūnas. Šios insticijos yra visiškai depolizuotos, o skandinavų – du kartus labiau.

Jose nebūtų toleruojama nė menkiausia tiesioginė politinė veikla ar dalyvavimas rinkimuose ir tuo pat metu darbas banke. Man tai žinoma iki kaulų smegenų, kad jokių nesusipratimų tarp manęs ir šios institucijos nebūtų“, – aiškina G.Nausėda.

Paskelbti savo sprendimą jis yra žadėjęs rugsėjo–spalio mėnesiais, tačiau neslepia, kad tai gali būti ir greičiau.

G.Nausėda: žmonės nori pokyčių

Kalbėdamas su portalu lrytas.lt ekonomistas tikino negalįs ignoruoti žmonių lūkesčių, kurie atsispindi apklausose.

„Aš negaliu ignoruoti žmonių norų, gyventi sau patogų gyvenimą ir tiesiog pasidžiaugti vakarais reitingų lentelėmis. Manau, kad žmonės formuoja tam tikrus lūkesčius. Žmonės nori pokyčių, ir turbūt tai yra dar viena priežastis, kodėl ekonomistas, niekada nedalyvavęs politinėje veikloje, atsidūrė politikų sociologinėse apklausose.

Žinoma, kad negaliu tokių žmonių lūkesčių ignoruoti ir gyventi savo ramų gyvenimą toliau. Aš esu Lietuvos pilietis, niekada nenorėjęs gyventi kur nors kitur ilgesnį laiką ir gyvensiu čia iki pat paskutinės dienos. Nes Lietuva yra geriausia šalis gyventi“, – tvirtino G.Nausėda.

Paklaustas, ar nejaučia partijų spaudimo, ekonomistas aiškino, kad jos nepajėgios to daryti. 

„Absoliučiai jokio spaudimo nėra, jos man nemėgina nieko nurodinėti, nes žino, kad yra nepajėgios. Turiu savo nuomonę, požiūrį, viziją ir bendražygius, kuriuos labai vertinu“, – sakė G.Nausėda.

Paklaustas, kaip elgsis sulaukęs tam tikros partijų paramos, jis prabilo apie kelis kriterijus. G.Nausėda aiškino būtinai atsižvelgsiąs į partijos veikimo civilizuotumą ir skaidrumą. Taip pat jis žada neiti atmetinėjimų keliu, bet pasirengęs tai sukonkretinti tik po sprendimo.

Dūrė į silpniausią vietą

Ryšių su visuomene ekspertas Arijus Katauskas portalui lrytas.lt sakė, kad to buvo galima tikėtis tos akimirkos, kai tik jis pradėtas įvardyti kaip galimas kandidatas prezidento rinkimuose.

„Ekspertai ir politologai ne kartą sakė, kad jo silpna vieta ir yra ryšys su banku. Juolab, kad visi dar prisimena įvykusią krizę. Taigi, buvo laiko klausimas, kada tai bus panaudota prieš G.Nausėdą.

Jeigu jį dar keltų konservatoriai, tai G.Nausėda gautų visišką smūgį. Ir tada jau oponentai ištrauktų viską, ką turi prieš jį“, – sako A.Katauskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.