Konstitucinės teisės specialistas Vytautas Sinkevičius įspėjo: galime apsijuokti

Darbo grupės siūlymas kitąmet referendumą dėl dvigubos pilietybės įteisinimo rengti dvi dienas su dviejų savaičių pertrauka sukėlė didelių abejonių žinomam konstitucinės teisės specialistui Vytautui Sinkevičiui.

V.Sinkevičius suabejojo planuojamo referendumo organizavimu.
V.Sinkevičius suabejojo planuojamo referendumo organizavimu.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 30, 2018, 6:35 AM

Vakar surengtame darbo grupės pasirengti referendumui dėl dvigubos pilietybės posėdyje buvęs Konstitucinio teismo teisėjas V.Sinkevičius svarstė, jog balsavimas su dviejų savaičių pertrauka gali prieštarauti Konstitucijai, be to, yra pavojus apsijuokti prieš visą Europą, kur tokia tvarka iki šiol negirdėta.

Seimo vicepirmininko valstiečio Arvydo Nekrošiaus vadovaujama darbo grupė parlamentui pasiūlė priimti nutarimą, kad šis referendumas vyktų kartu su prezidento rinkimais, kitų metų gegužės 12 ir 26 dienomis.

Bet V.Sinkevičius tvirtino, kad balsavimas referendume turi būti nepertraukiamas, nes kitaip būtų pažeidžiamas asmenų lygiateisiškumo principas, mat piliečiai, kurie balsuos antrą dieną, turės daugiau informacijos. Be to, anot teisininko, balsavimo rezultatai turi būti skaičiuojami iš karto.

Anot V.Sinkevičiaus, galbūt referendumą būtų galima rengti dvi dienas, bet be pertraukos, pavyzdžiui, gegužės 12 ir 13 dienomis.

Vis dėlto profesorius patarė parlamentarams kreiptis į Konstitucinį teismą, kad jis pateiktų išaiškinimą dėl referendumo rengimo tvarkos.

Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkė Agnė Širinskienė pritarė nuomonei, kad galbūt galėtų būti kreipiamasi į Konstitucinį teismą.

Tuo metu Seimo Kultūros komitetui vadovaujantis valstiečių vedlys Ramūnas Karbauskis aiškino, jog rengiant referendumą su pertrauka galima tikėtis bent 8 proc. daugiau balsuojančiųjų. Bet politikas patikino, kad Seimas nepriims sprendimų, jei bus abejojama, ar jie neprieštarauja Konstitucijai.

Tai, kad referendume dėl dvigubos pilietybės įteisinimo gali nedalyvauti pakankamas skaičius balsuotojų, nuogąstavo ir vakar Žinių radijo laidoje kalbėjęs Seimo pirmininkas valstietis Viktoras Pranckietis. Šio politiko manymu, piliečiai tikriausiai būtų daug aktyvesni, jei tuo pačiu metu būtų surengtas papildomas referendumas dėl Seimo narių skaičiaus sumažinimo.

Anot V.Pranckiečio, žmonių būtų klausiama, ar reikia parlamentarų skaičių sumažinti iki 121. Šiuo metu Seimą sudaro 141 tautos išrinktasis (LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.