Po pavaldinio skundo paaiškėjo inspektoriaus pasipinigavimo schema

Prižiūri darbo santykių skaidrumą ir tvarką visoje Lietuvoje, o laisvalaikiu šiek tiek pasipinigauji iš privačių kišenių. Taip atrodo vyriausiojo valstybinio darbo inspektoriaus Jono Griciaus veikla.

Vyriausiasis valstybinis darbo inspektorius J.Gricius jaučiasi teisus.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Vyriausiasis valstybinis darbo inspektorius J.Gricius jaučiasi teisus.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 5, 2018, 9:30 PM

Ar gali iš biudžeto išlaikomi valdininkai už tą patį darbą prisidurti rieboką sumelę, pavyzdžiui, iš verslininkų kišenės, ir to net nedeklaruoti? Ar gali jie tai daryti pasiėmę atostogas, kurias apmoka valstybė?

Gali, jei jie to nedaro pernelyg dažnai, o tos sumelės nėra itin riebios. Taip teigia ir Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM), ir Vyriausioji tarnybinės etikos (VTEK) komisija, šiomis dienomis apgynusios Valstybinės darbo inspekcijos (VDI) vadovą J.Gricių.

Ministerijos ir komisijos nuomone, jei nėra visiškai aiškaus interesų konflikto ar kitokių įstatymų pažeidimų, požiūris į tokią veiklą – tik skonio reikalas.

Papildomi pinigai – už tą patį

J.Gricius buvo apskųstas dėl to, kad praėjusių metų pabaigoje ir šių metų pradžioje Vilniuje ir Kaune skaitė pranešimus keturiose komercinėse konferencijose apie darbo santykius bei saugą. Norintieji jose dalyvauti turėjo sumokėti kone 300 eurų siekiantį registracijos mokestį.

Tuo metu pranešėjams buvo mokami honorarai. Pagal dvi autorines sutartis, sudarytas su konferenciją rengusia bendrove, J.Gricius atskaičius mokesčius už savo pranešimus gavo kiek daugiau nei 1000 eurų.

Beje, J.Griciaus pranešimų turinys, pateikiami duomenys apie profesines ligas ir VDI atliekamus ūkio subjektų patikrinimus – viešai prieinami inspekcijos interneto svetainėje.

Šiuos pranešimus J.Gricius skaitė kaip VDI vadovas. Jo vadovaujamos organizacijos logotipas – tarp konferencijų partnerių, pažymėtų renginių skelbimuose.

Konferencijų dienomis VDI vadovas oficialiai atostogavo. Mokamų atostogų jis buvo išėjęs tris kartus – vienai ar kelioms dienoms.

Apskundė išmestas pavaldinys

Tokie vyriausiojo valstybinio darbo inspektoriaus manevrai užkliuvo jo pavaldiniui – Darbo inspekcijos Kauno skyriaus vadovui, buvusiam Darbo biržos direktoriui bei direktoriaus pavaduotojui Mindaugui Balašaičiui.

Šis konservatoriams artimas valdininkas su J.Griciumi buvo susikibęs jau anksčiau – skundė VTEK ir teismui dėl to, kad jis esą asmeniškai nurodinėja, kaip tarnybinių vertinimų metu vertinti jam netinkančius valdininkus.

Bet M.Balašaitis kovą pralaimėjo – gavo papeikimą ir buvo atleistas iš pareigų šios vasaros pradžioje.

Bet prieš tai jis dar spėjo parašyti keletą skundų ir kreipimųsi, pirmiausia – vėl į tą pačią VTEK.

Kauno vyriausiajam darbo inspektoriui labiausiai rūpėjo, ar jo viršininkas nesupainiojo interesų.

M.Balašaitis pabrėžė, kad J.Gricius galėjo naudotis tarnybine padėtimi ir įstaigos ištekliais asmeninei naudai gauti.

Buvęs J.Griciaus pavaldinys taip pat priminė, kad tarp konferencijų organizatorių partnerių buvo ir teisininkų firmos, kurios nuolat turi ginčų su jų klientus baudžiančia VDI.

Ministerijai – viskas gerai

Gavusi tokį M.Balašaičio skundą VTEK jį persiuntė Lino Kukuraičio vadovaujamai SADM. Beje, etikos sargai ministeriją informavo, kad, jų nuomone, tokia J.Griciaus veikla „galimai neatitiko“ įstatymų ir valdininkų etikos normų reikalavimų.

Tuo metu Socialinės apsaugos ir darbo ministerija, matyt, taip smarkiai gilinosi į istoriją, kad savo išvadą įstengė pateikti tik vasaros viduryje. Išvados esmė – viskas gerai, J.Gricius niekuo nenusižengė.

Pasak SADM valdininkų, vyriausiasis valstybinis darbo inspektorius neturėjo deklaruoti šių savo sandorių, nes neperžengė įstatymuose nustatytų ribų, – tokia jo veikla nebuvo „tęstinė“ ir „ilgalaikė“, be to, jo gauta suma neviršijo nustatytos 3 tūkst. eurų ribos už „pedagoginę ir kūrybinę veiklą“, kurią peržengus būtina deklaruoti.

Taip pat nebuvo nustatyta aiškių J.Griciaus ir konferencijų rengėjų bei partnerių tiesioginių ryšių.

Pagaliau tai, kad inspektorius naudojosi savo įstaigos viešai prieinama informacija ir postu, SADM nuomone, kaip tik jį galutinai išteisina, nors įstatymuose ir nustatytas draudimas naudotis valstybės resursais savo asmeninei naudai.

Tiesa, ministerija rekomendavo J.Griciui ateityje deklaruoti ir tokius sandorius, kad jis išvengtų galimo interesų konflikto.

Sulaukusi tokios SADM išvados VTEK mąstė apie mėnesį, o neseniai pranešė, kad irgi niekam nebeturi pretenzijų.

Stebėjosi dviprasme situacija

Buvęs Darbo inspekcijos Kauno skyriaus vadovas „Lietuvos rytui“ teigė dar neapsisprendęs, ar skųs tokį etikos sargų sprendimą teismui, bet stebėjosi tiek SADM, tiek VTEK pozicija.

„Gal su įstatymais J.Griciaus veiksmai tiesiai ir nesikerta, bet visa tai atrodo keistai ir nelabai etiškai.

Kaip atrodytų, jei, pavyzdžiui, būčiau koks nors viceministras ar įstaigos vadovas, gaučiau už savo darbą biudžeto pinigus ir dar imčiau atostogas, kad gaučiau papildomą užmokestį už tą patį?

Juk būdamas valdiškos institucijos vadovas J.Gricius tiesiog dalyvavo bendroje su privačiais subjektais komercinėje veikloje siekdamas asmeninio uždarbio. Keista, kad visiems tai atrodo normalu“, – kalbėjo M.Balašaitis.

Jaučiasi visiškai teisus

Pats vyriausiasis valstybinis darbo inspektorius „Lietuvos rytui“ teigė, kad jo veikla buvo įforminta teisės aktų nustatyta tvarka.

Anot J.Griciaus, paskaitos konferencijose buvo skaitomos per atostogas, ne darbo metu, o šiai veiklai vykdyti buvo sudaryta autorinė sutartis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.