Buvę bendražygiai: Ramūnas Karbauskis sudoros nepaklusnųjį, kad pamokytų kitus Įtampa valstiečių frakcijoje: buvę bendražygiai atskleidė R. Karbauskio ketinimus

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų frakcijos Seime viduje verda konfliktas tarp partijos pirmininko Ramūno Karbauskio ir frakcijos nario Justo Džiugelio, kurį partijos lyderis, pavadintas patologiniu melagiu, nori išmesti iš savo politinės jėgos. Valstiečių frakcijos gretas palikę parlamentarai sutaria, kad tai ne kas kita kaip Kultūros komiteto pirmininko planas susidoroti su jį kritikuojančiu asmeniu.

Įtampa valstiečių frakcijoje: buvę bendražygiai atskleidė R. Karbauskio ketinimus.<br> D.Umbraso, J.Stacevičiaus ir T.Bauro nuotr. koliažas. 
Įtampa valstiečių frakcijoje: buvę bendražygiai atskleidė R. Karbauskio ketinimus.<br> D.Umbraso, J.Stacevičiaus ir T.Bauro nuotr. koliažas. 
R.Karbauskis užsimojo J.Džiugelį išmesti iš frakcijos. <br>D.Umbraso nuotr.
R.Karbauskis užsimojo J.Džiugelį išmesti iš frakcijos. <br>D.Umbraso nuotr.
Povilas Urbšys pasakojo, kad R.Karbauskis bet kokią kritiką priima tik asmeniškai. <br>J.Stacevičiaus nuotr.
Povilas Urbšys pasakojo, kad R.Karbauskis bet kokią kritiką priima tik asmeniškai. <br>J.Stacevičiaus nuotr.
Bronislovas Matelis aiškino, kad dabar Justą Džiugelį išgelbėti gali tik premjeras. <br>J.Stacevičiaus nuotr.
Bronislovas Matelis aiškino, kad dabar Justą Džiugelį išgelbėti gali tik premjeras. <br>J.Stacevičiaus nuotr.
R.Karbauskis užsimojo J.Džiugelį išmesti iš frakcijos. <br>D.Umbraso nuotr.
R.Karbauskis užsimojo J.Džiugelį išmesti iš frakcijos. <br>D.Umbraso nuotr.
Justas Džiugelis R.Karbauskio viešai atsiprašė, tačiau to neužteko. <br>T.Bauro nuotr.
Justas Džiugelis R.Karbauskio viešai atsiprašė, tačiau to neužteko. <br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Sep 7, 2018, 2:25 PM

Naujienų portalo lrytas.lt kalbinti Seimo nariai Bronislovas Matelis ir Povilas Urbšys vieningai sutaria, kad R.Karbauskio iškeltas ultimatumas tėra noras pagąsdinti savo frakciją ir tuos jos narius, kurie turi slaptų ketinimų maištauti ar kritikuoti partijos lyderį.

Konfliktas prasidėjo tada, kai J.Džiugelis viešojoje erdvėje frakcijos seniūną išvadino „patologiniu melagiu“, sureagavus R.Karbauskiui ir iškėlus sąlygą „jis arba aš“, J.Džiugelis atsiprašė.

Tačiau, panašu, to nepakako. Kitą pirmadienį frakcija balsuos, kuris liks frakcijoje – J.Džiugelis ar R.Karbauskis. Tikroji J.Džiugelio išmetimo iš frakcijos priežastis paaiškėjo penktadienį – R.Karbauskis kaltina jį bandžius sugriauti valstiečių partijos darinį Seime.

Reikia „pastatyti į vietą“

Povilas Urbšys valstiečių frakciją paliko tada, kai R.Karbauskis balsavo prieš vadinamosios „Agrokomisijos“ sukūrimą Seime. Šiuo metu jis priklauso Mišriai Seimo narių grupei.

P.Urbšys teigė, kad R.Karbauskio ultimatumas frakcijai – arba jis, arba aš – tėra pokštas.

„Sukelia šypseną toks variantas. Šis ultimatumas yra labiau poza. Todėl, kad frakcijos dauguma nepaliks J.Džiugelio, nes R.Karbauskis turi visai kitą politinį svorį. Čia yra nelyginami dalykai. Bet kartu tai rodo, kad R.Karbauskis nėra 100 procentų tikras, kad frakcija pašalins J.Džiugelį.

Kitaip tokių ultimatumų jis nekeltų, o taip nori padaryti užtikrintą spaudimą frakcijai. Kad žmonės nepasiduotų elementariam žmogiškam gailesčiui“, – pasakojo P.Urbšys.

Politikas prisiminė, kad kai buvo formuojamas Lietuvos valstiečių ir žaliųjų rinkiminis sąrašas, R.Karbauskis J.Džiugelį pristatė su dideliu entuziazmu.

„Buvo tam tikrų samprotavimų, ar tik nesupras oponentai taip, kaip pasinaudojame žmogaus negalia – keliamas rinkėjų gailestis“, – kalbėjo jis.

P.Urbšys teigė, kad realu, jog panaši situacija yra ir su frakcija.

„Dabar viskas matuojama elementariu politiniu išskaičiavimu, pavyzdžiui, ėjimas kartu su partija „Tvarka ir teisingumas“. Nors šios partijos pirmininkas Remigijus Žemaitaitis vadino R.Karbauskį ir visus valstiečius „gandragalviais“, dabar jie jau tinkami kaip partneriai.

O J.Džiugelis, kuris pasidavė emocijoms, o po to atsiprašė, R.Karbauskiui yra principo reikalas – reikia „pastatyti į vietą“, kad visa frakcija žinotų, kad taip elgtis negalima“,  situaciją komentavo parlamentaras.

Priima tik asmeniškai

Paklaustas apie konflikto priežastis, P.Urbšys įvardijo ir J.Džiugelio politinės patirties trūkumą. „O iš kitos pusės yra ir nusivylimas R.Karbauskiu“, – aiškino politikas.

„Ramūnas turi vieną esminę problemą – jis per daug suasmenintą politiką. Ir yra didelis minusas, nes galima diskutuoti Seimo posėdžių salėje ar kitur su oponentais ir pasikeisti aštriais argumentais. Bet kai eina kalba apie politinį susitarimą ir kai reikia priimti reikšmingus spredimus, savo asmenines ambicijas reikia dėti į šalį“, – sakė P.Urbšys.

Jis svarstė, kad galbūt ši R.Karbauskio problema slypi tame, kad jis yra verslininkas, stiprinantis asmeninę veiklą.

„Jis nepakeičia požiūrio – „Agrokoncerno“ reikalai yra jo asmeniniai reikalai. Ir frakcija tapo asmeniniu jo reikalu. Ir vietoje to, kad pagalvotų, ar reikia tiesiog demonstratyviai išmesti žmogų iš frakcijos, jis tiesiog tą veiklą vykdo“, – aiškino politikas.

Jis pabrėžė, kad dažnai R.Karbauskis mėgsta kalbėti frakcijos vardu. Net jei tai ir nebūna išdiskutuota frakcijoje.

Paklausus, ar su juo valstiečių lyderis Seime sveikinasi, P.Urbšys šyptelėjo: „Dar sveikinasi, bet tikrai nenoriai“.

Išgelbėti gali tik premjeras

Prieš pusantrų metų, po kilusio skandalo dėl Gretos Kildišienės, valstiečių frakciją palikęs Bronislovas Matelis pritarė V.Urbšiui – scenarijus, kad R.Karbauskis paliktų frakciją, yra neįtikėtinas.

„Jis tą frazę pasakė tik tam, kad visai frakcijai padarytų politinį spaudimą. Čia yra kova tarp valstiečių lyderio ir premjero. S.Skvernelis, kiek teko girdėti iš jo užuominų, nepritaria, kad Justas būtų išmestas iš frakcijos. Ir tik jis gali išgelbėti J.Džiugelį, kartu su Vytautu Baku ir dar keliais nariais. Jei jie supras, kad čia R.Karbauskis bando jų grupę išsklaidyti, tai galės pasakyti ne, nes žmogus atsiprašė, Justas frakcijoje gali likti“, – kalbėjo politikas.

Jo teigimu, R.Karbauskis, net ir po J.Džiugelio atsiprašymo, jaučia, kad frakcijoje vėl buriasi grupė Seimo narių, kurie gali palikti frakciją. „Jam tai būtų blogai, jau nebegelbėtų ir „tvarkiečių“ balsai. Jis šiuo veiksmu nori pamokyti kitus“, – situaciją vertino jis.

Pasirinko auką

„Pasirinko vieną auką, kuri garsiausiai šnekėjo. Ir dabar jį daužys, kad kiti matytų“, – portalui lrytas.lt kalbėjo B.Matelis.

Politikas dalinosi žiniomis ir apie R.Karbauskio charakterį. „Prieš politiką Ramūno aš nepažinojau, tik po to pradėjau domėtis juo. Kalbėjau su jo pažįstamais. Ir galiu daryti labai pasvertą išvadą – Ramūnas yra labai įžeidus. O Lietuvos visuomenė to dar nemato arba nenori tuo tikėti“, – pasakojo Seimo narys.

Jis priminė, kad kai premjeras S.Skvernelis žiniasklaidai prabilo apie buvusios Seimo narės Gretos Kildišienės būtiną pasitraukimą iš Seimo, R.Karbauskis pradėjo kritikuoti patį premjerą.

„Ten buvo tokia kilusi įtampa. Juk premjeras turėjo Gretą palaikyti, tačiau to nepadarė, todėl kritika pasipylė iš kitos pusės“, – sakė jis.

B.Matelis taip pat teigė, kad R.Karbauskis bet kokią kritiką supranta per daug asmeniškai. „Jis labai greitai įsižeidžia, kaip mažas vaikas, kad kažko negavo“, – geriausias to pavyzdys, anot politiko, R.Karbauskio pareiškimas, kad kojos į Prezidentūrą nekels.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.