Politologo prognozė aiški – Seime tęsis seni karai

Svarbiausias naujojo politinio sezono bruožas bus valdančiųjų valstiečių kova su oponentais, taip pat su jiems taikos šakelę tiesusia prezidente. Ar išsipildys tokios politologo Mindaugo Jurkyno prognozės?

M.Jurkyno nuomone, valstiečiams bus sunku pakartoti praėjusių Seimo rinkimų sėkmę.
M.Jurkyno nuomone, valstiečiams bus sunku pakartoti praėjusių Seimo rinkimų sėkmę.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 11, 2018, 7:23 PM

– Kas, jūsų manymu, turės didžiausią įtaką naujojo politinio sezono procesams? – „Lietuvos rytas“ paklausė M.Jurkyno.

– Žinoma, kitais metais vyksiantys savivaldos, Europarlamento ir prezidento rinkimai. Žmonės prie balsadėžių greičiausiai turės eiti net šešis kartus, nes reikės ir antrojo prezidento rinkimų turo.

Šių rinkimų svarbą didins ir tai, kad per juos bus patikrintos jėgos prieš 2020-ųjų Seimo rinkimus, kurie yra svarbiausi kovoje dėl šalies valdžios.

Bus kuriamos visokios komisijos, kurių tikslas – toliau rinkėjus tikinti, jog tik vieni valstiečiai niekuo nesusitepę, o visus kitus, labiausiai konservatorius, kuo smarkiau diskredituoti.

Nors, kaip matome, kliūva visiems – ir socialdemokratams, kurių Vyriausybėje buvo ir tų pačių valstiečių.

Kita sritis siekiant kuo geriau pasirodyti kitų metų rinkimuose – įstatymų leidimas.

Įstatymų srautas numatomas itin gausus, bet svarbiausi bus tie, kuriais plačiajai visuomenei bus rodoma, kaip valdžia juos myli ir sparčiai gerina gyvenimą.

Tai, pavyzdžiui, kova su prekybos centrais, daugelio nekenčiamų oligarchų atmaina, bei jų kainomis, taip pat įvairios pinigų dalybos – ir jaunoms šeimoms, ir pensininkams.

– Kiek toks valstiečių elgesys jiems gali būti sėkmingas ir ko jie gali tikėtis rinkimuose?

– Manau, praėjusių Seimo rinkimų sėkmės jie nepakartos. Ne tik dėl bendros politinės situacijos, bet ir dėl Europarlamento bei savivaldos rinkimų specifikos. Nors valstiečiai visuomet buvo gana stiprūs provincijoje, jų pozicijos skirtingose savivaldybėse – labai nevienodos.

Galima prisiminti ir didžiuosius miestus, kur jie toliau lieka ne tarp favoritų. Bet kuriuo atveju yra labai daug nežinomųjų, iš kurių daugelis – ne dabartinės Seimo daugumos naudai.

– O kaip vertinate valstiečių perspektyvas prezidento rinkimuose, kurie, regis, dabar jiems svarbiausi, norint uždėti stogą ant Seimo daugumos?

– Akivaizdu, kad vienintelis kandidatas, su kuriuo jie gali tuose rinkimuose daug tikėtis, – premjeras Saulius Skvernelis. Jokių kitų ėjimų ar gudrybių čia nelabai prigalvosi.

Tačiau premjero figūra – irgi su daug nežinomųjų. Vien dėl to, kad jam tenka nemaža dozė visuomenės nepasitenkimo ir kritikos dėl bet kokių valdžios veiksmų.

Taigi valstiečiams, kurie siekia sutelkti ir išplėsti valdžią, tikrai nebus lengva nei vienuose, nei kituose rinkimuose.

Žvelgdamas į dabartines visuomenės nuomonės apklausas galiu spėti, kad jie gali tikėtis panašių rezultatų, kokie fiksuojami, – turėdami keliolika procentų rinkėjų valstiečiai dalijasi pirmą ir antrą vietas su konservatoriais.

– Kokie didžiausi pavojai valdantiesiems ir kas gali pakirsti jų pozicijas?

– Kol kas nematau priežasčių, dėl kurių jie pradėtų dramatiškai smukti. Pagrindinis pavojus valstiečiams, kaip ir anksčiau, – žiniasklaidos bei visuomenės kritika. Galbūt jiems gali antru lazdos galu atsisukti žaidimai su referendumais dėl dvigubos pilietybės ar Seimo narių skaičiaus mažinimo, nors pastarasis siūlymas – visiškai populistinis.

Bene rimčiausias pavojus valstiečiams būtų tik koks nors skandalas, susijęs su slaptomis pažymomis ar problemomis su teisėsauga. Tarkime, jei prezidentė ką nors tokio iš rankovės ištrauktų. Bet tokiomis Dalios Grybauskaitės galiomis dabar būtų sunkoka tikėti. Kaip sakoma Amerikoje, šalies vadovė jau yra šluba antis.

– Kaip manote, kokie bus valdančiųjų santykiai su prezidente? Gal ji iš tiesų nori su jais sugyventi draugiškiau, ramiai baigti kadenciją, sulaukti šios valdžios paramos siekdama tolesnės karjeros tarptautinėje erdvėje?

– Abejoju, ar D.Grybauskaiė gali tikėtis tokios paramos, jei tikrai siekia kokio nors dabartiniam jos statusui tinkančio posto Briuselyje. Juk Vyriausybės kandidatė į eurokomisarus ji nebus.

Kita vertus, manau, kad prezidentė tikrai nenori visiškos destrukcijos. Tačiau šalies vadovė greičiausiai negali nesuprasti, kad valdantiesiems ji toliau bus vienas pagrindinių taikinių – ypač dėl to, kad labiausiai rėmė ir saugojo konservatorius.

Galima spėti, kad prezidentė turi ir ko bijoti, jei, pavyzdžiui, valdantieji mėgins užsukti kokį nors tyrimą, ar ji nėra neteisėtai naudojusi iš teisėsaugos gaunamos informacijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.