Kauno Kovo 11-osios gimnazija tapo UNESCO Asocijuotųjų mokyklų projekto tinklo nare

Kauno Kovo 11-osios gimnazijai suteiktas UNESCO asocijuotosios mokyklos vardas. Šis statusas mokyklai atiteko už tai, kad ji kryptingai eina įtraukios mokyklos link, t. y. siekia sudaryti sąlygas kiekvienam vaikui mokytis geriausiai jo poreikius atitinkančioje aplinkoje.

 Kauno Kovo 11-osios gimnazijai suteiktas UNESCO asocijuotosios mokyklos vardas.<br> Kauno Kovo 11-osios gimnazijos archyvo nuotr.
 Kauno Kovo 11-osios gimnazijai suteiktas UNESCO asocijuotosios mokyklos vardas.<br> Kauno Kovo 11-osios gimnazijos archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aurelija Babinskienė

Sep 12, 2018, 8:17 AM, atnaujinta Sep 12, 2018, 8:18 AM

Kauno Kovo 11-osios gimnazijos direktoriaus Stanislovo Milašiaus teigimu, mokykloje siekiama užtikrinti kiekvieno vaiko teisę į išsilavinimą pagal jo galimybes. „Kol kas Lietuvoje daugiau kalbama apie akademinius pasiekimus. Mes akcentuojame kitus dalykus – svarbu, kad mokykloje vietą rastų visi“, – sako direktorius.

„Siekiame pakeisti požiūrį. Pirmiausia – savo mikrorajone, paskui Kaune ir taip toliau. Savo pavyzdžiu visiems rodome, kad kiekvienas vaikas yra savaip gabus, kai sudaromos sąlygos jam atsiskleisti“, – teigia S. Milašius. Mokykloje įvairių negalių turintys mokiniai mokosi, pramogauja kartu su kitais. Pasak mokyklos direktoriaus, tai neturėtų nieko stebinti – visos mokyklos galėtų būti tokios.

„Mūsų gimnazijai dalyvauti UNESCO Asocijuotųjų mokyklų projekto tinklo veikloje reiškia gimnazijos kultūros įvertinimą. Kovo 11-osios gimnazijoje moksleivių įvairovė gerbiama ir laikoma tais ištekliais, kurie praplečia moksleivių ugdymosi galimybes“, – sako S. Milašius.

Jo teigimu, šiuo metu gimnazijos bendruomenė nusivylusi visuomenės požiūriu į gimnaziją, kurioje ugdomi specialiųjų ugdymosi poreikių turintys mokiniai, kaip į mokymo įstaigą, kurioje „neįmanoma užtikrinti kokybiško ugdymo“. Dalyvavimas UNESCO Asocijuotųjų mokyklų projekto tinklo veikloje sudarytų galimybę dalyvauti bendruose švietimo projektuose ir dalytis patirtimi su kolegomis iš viso pasaulio, o tai būtų stiprus motyvacijos ir įkvėpimo šaltinis mokytojams.

„Manau, kad Kauno Kovo 11-osios gimnazija yra labai drąsi, nes pasirinko įtraukios mokyklos kelią, priimdama negalių turinčius vaikus mokytis drauge su visais, nors Lietuvos švietimo sistema vis tebepalaiko konkurencinį švietimo modelį, lemiantį vaikų reitingavimą, selekciją patenkant į mokyklą, o kartu ir vaikų atskirtį“, – teigia Nacionalinės UNESCO komisijos pirmininkas, Vytauto Didžiojo universiteto Socialinio darbo katedros profesorius, Jungtinių Tautų Neįgaliųjų teisių komiteto narys ekspertas Jonas Ruškus.

„Mano nuomone, skandalas, kad Lietuvos švietimo įstatymas, ypač jo 29.10 dalis, skatina mokyklų teisę atsirinkti vaikus, o ne negalią turinčio vaiko teisę mokytis bendrojo ugdymo mokykloje. Kovo 11-osios gimnazija tam tikra prasme ėjo prieš srovę, visada siekė priimti kiekvieną vaiką, neatstumti nė vieno, administracija ir mokytojų kolektyvas siekia tobulėti, kelti kvalifikaciją, kad galėtų užtikrinti kokybišką ugdymą kiekvienam vaikui, įskaitant ir turinčius negalią. Taip, tai nelengva, bet siekis kurti įtraukią mokyklą neliko nepastebėtas. Mokykla buvo pakviesta prisijungti prie UNESCO Asocijuotųjų mokyklų projekto tinko kaip siekianti ir įgyvendinanti įtraukųjį ugdymą. Kartu tai puiki platforma toliau tobulėti šiame kelyje, įgyvendinant UNESCO programą „Švietimas 2030“ siekiant lygiateisio, įtraukaus ir kokybiško ugdymo kiekvienam vaikui. Todėl, mano supratimu, Kauno Kovo 11-osios gimnazija yra tikroji prestižinė mokykla“, – pabrėžia J. Ruškus.

1953 metais sukurtas UNESCO Asocijuotųjų mokyklų projekto tinklas vienija daugiau nei 8 tūkst. mokyklų ir kitų švietimo institucijų 175 šalyse.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.