Pretendentą į šiltą kėdę pasivijo seni jo parašai

Susisiekimo ministerijai ėmus garsiai skalambyti apie kelininkų darbo broką, aiškėja, kad prie to bent parašu prisidėjo ir vienas pagrindinių pretendentų vadovauti Lietuvos automobilių kelių direkcijai (LAKD) Vitalijus Andrejevas.

Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 13, 2018, 6:52 AM, atnaujinta Sep 13, 2018, 4:33 PM

Pasitvirtino blogiausios prognozės – net 90 procentų ištirtų kelių neatitinka reikalavimų, o valstybei dėl to padaryta mažiausiai 16 mln. eurų žalos. Tokius audito rezultatus vasarą paskelbė susisiekimo ministras Rokas Masiulis.

Keliai, kurie buvo tikrinami, nutiesti 2008–2017 metais. Nors kelininkai ne sykį tvirtino, kad auditas buvo atliekamas neskaidriai, jie nebuvo kviečiami tiriant jų pačių nutiestus ruožus.

Kad ir kaip būtų, ministerija pranešė, kad tik 4 iš 33 tirtų kelių neaptikta jokių pažeidimų, nors garantinis laikotarpis – net 20 metų.

Buvo tapęs ir akcininku

Net 18 kelių ruožų, pagal auditorių išvadas, išvis neturėjo būti priimti. Tarp tokių paminėti ir bendrovės „Šiaulių plentas“ tiesti keliai Žeimiai–Pamūšis–Pašvitinys bei Kuršėnai–Smilgiai–Aukštelkė.

Darbų priėmimo pažymą 2008 metais pasirašė tada „Šiaulių plento“ technikos direktoriaus pareigas ėjęs V.Andrejevas. Šioje bendrovėje jis dirbo nuo 2008 metų iki pernykščio kovo ir buvo netgi tapęs akcininku.

Kaip skelbiama dabar laikinai LAKD vadovaujančio V.Andrejevo privačių interesų deklaracijoje, iki šių metų gegužės 17 dienos jis buvo įmonės „Šiaulių plento investicijų valdymas“ akcininkas, o pardavęs savo dalį šioje bendrovėje gavo 300 tūkst. eurų.

Pasirašiusiųjų – ne vienas

Ar tai, kad jo parašas padėtas ant dokumento dėl kelių, kurie esą išvis neturėjo būti priimti, netaps kliūtimi pretenduojant į nuolatinio LAKD direktoriaus postą?

V.Andrejevas „Lietuvos rytui“ aiškino, kad jo pasirašytas dokumentas tėra darbų perdavimo užsakovui pažyma, bet ji negalioja be priedo – baigtinio defektų ir darbų sąrašo.

„Yra ir galutiniai aktai, kuriuose yra visų komisijos narių parašai. Pasirašė net „Šiaulių plento“ generalinis direktorius Juozas Aleksa. O galutiniame lape – aš, kuris perduoda dokumentus.

Nesikratau atsakomybės. Taip, buvau vienas proceso dalyvių. Tačiau pažymoje buvo aiškus baigtinis darbų sąrašas, o visi jame nurodyti defektai buvo ištaisyti“, – tvirtino laikinasis LAKD vadovas. Anot jo, dirbdamas „Šiaulių plente“ kaip rangovo atstovas tokių sutarčių per metus jis turėdavo iki 300–400.

V.Andrejevas pripažino, kad nėra rangovų, kurie dirbtų tik kokybiškai: „Svarbiausia – kaip tu valdai tą riziką. Vienas būdų – pačiam šalinti visus defektus, o kitas – sulaukti iš kelio valdytojo pastabų.

Kai pradėjau dirbti, mes kasmet skirdavome apie 800 tūkst. litų defektams šalinti.

Tai normali praktika, nes naudoji medžiagas, kurių dalis gali būti nekokybiškų. Klausimas, ar į tai reaguoji. „Šiaulių plentas“ taip ir darydavo, kai ten dirbau dešimt metų.“

Ministras ketina aiškintis

R.Masiulio patarėja Vytautė Šmaižytė aiškino, kad aplinkybės dėl V.Andrejevo parašų susisiekimo ministrui nebuvo žinomos.

„Ministerija pateiks užklausas, kokia atsakomybės už kokybės kontrolę matrica egzistuoja bendrovėje „Šiaulių plentas“ ir kokias pareigybines atsakomybes turėjo V.Andrejevas.

Įmonė turi kokybės direktoriaus pareigybę, ir šių pareigų V.Andrejevas niekada nėjo. Įmonės bus prašoma paaiškinti ir pateikti vidinius dokumentus, nustatančius, kokią atsakomybę turi kiekvienas dokumentą pasirašantis asmuo už jo turinį“, – sakė V.Šmaižytė.

Pats pasirašė rekomendaciją

Oficialių kaltinimų dėl esą padaryto broko sulaukusi „Šiaulių plento“ vadovybė savo ruožtu įsitikinusi, kad V.Andrejevo pateiktas paaiškinimas tėra mėginimas permesti atsakomybę kitiems.

„Šiaulių plento“ generalinis direktorius J.Aleksa neslėpė nuostabos išgirdęs laikinojo LAKD vadovo pateiktą versiją: „Būtent šis žmogus mūsų įmonėje buvo šimtu procentų atsakingas už darbų kokybę.

V.Andrejevas vadovavo visiems projektų vadovams, kokybės užtikrinimo padaliniui, įskaitant ir laboratoriją, o kokybės direktorius buvo jo pavaldinys.“

Šiaulių bendrovės vadovas teigė, kad palikdamas įmonę V.Andrejevas pats apie save parašė rekomendacinį laišką LAKD: „Šiame rašte labai detaliai išvardyta, už ką jis buvo atsakingas. Sąrašas labai ilgas. Jei šio dokumento LAKD neišsaugojo, galėsime pateikti mes.“

Interesų konflikto neįžvelgė

Ar į tokias aplinkybes gali būti atsižvelgta vertinant asmens tinkamumą eiti LAKD vadovo pareigas?

Anot ministro patarėjos, visiems kandidatams bus sudarytos vienodos galimybės, jų profesines žinias ir gebėjimą vadovauti vertins atrankos komisija, o pačią atranką vykdys Valstybės tarnybos departamentas.

Šiuo metu vadovauti LAKD, be V.Andrejevo, pretenduoja dar du kandidatai. Tikimasi, kad atrankos procedūros bus baigtos iki spalio pradžios.

Tačiau tarp kelininkų kalbama, kad daugiausia galimybių laimėti turi būtent dabartinis laikinasis vadovas, neva esantis ypač lojalus ministrui.

Beje, R.Masiulis, buvusioje Vyriausybėje vadovavęs Energetikos ministerijai, anksčiau dirbo „Klaipėdos naftos“ generaliniu direktoriumi.

Šioje bendrovėje iki šiol technikos direktoriumi dirba V.Andrejevo brolis Genadijus Andrejevas. Bet V.Šmaižytė tvirtino, kad ministras ryšių su juo nepalaiko, todėl pavaldumo ar interesų konflikto šiuo atveju nėra.

Pats V.Andrejevas tvirtino su R.Masiuliu susipažinęs tik tuomet, kai jau dirbo LAKD.

„Ar laimėsiu tą konkursą, ar ne, liksiu LAKD. Čia formuojasi komanda, esu priimtas kaip vyriausiasis patarėjas ir galėčiau juo dirbti toliau“, – kalbėjo V.Andrejevas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.