Vytautas Bruveris. Politikai – grėsmė visuomenei ar sau?

Dievaži, nebe už kalnų laikai, kai Seime svarstomus įstatymus pasitelkę savąsias prizmes tikrins ne tik įvairūs valdininkai ar korupcijos prevencija užsiimančios tarnybos, bet ir, pavyzdžiui, Bažnyčia ar kokios nors netoli nuo jos esančios vadinamųjų tradicinių vertybių saugojimo organizacijos.

Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 13, 2018, 7:55 AM

Štai pora konservatorių – Rimantas Dagys ir Aantanas Matulas – ėmė ir iškepė Seimo statuto pataisą, pagal kurią parengti įstatymų projektai turi būti įvertinami ir pagal tai, ar jie nekelia grėsmės „visuomenės ir šeimos sveikatai“.

Ką konkrečiai reiškia ši formuluotė, projekto autoriai neatskleidė. Tačiau galima prisiminti, kad R.Dagys – vienas aršiausių „tradicinės moralės“, „krikščioniškų vertybių“, „tradicinės šeimos“ gynėjų ne tik dešiniųjų gretose, bet ir visame Seime. Gal tai jį ir paskatino sukurpti tokią pataisą?

Statute ir taip numatyta, kad įstatymų rengėjai turi nurodyti, kokį poveikį jų projektai turės, pavyzdžiui, korupcijos lygiui arba biudžetui, taip pat ar jie neprieštarauja Konstitucijai.

Tai gali vertinti ir Seimo Teisės departamentas, Vyriausybė, Specialiųjų tyrimų tarnyba.

Bet kaip bus įvertinta grėsmė „fizinei ir psichinei“ visuomenės bei šeimos sveikatai? Kas ją įvertins? Chirurgai ar psichoterapeutai? O gal Lietuvos vyskupų konferencija?

Kita vertus, iš esmės bet kuris įstatymo projektas gali kelti grėsmę psichinei piliečių sveikatai, pavyzdžiui, mokesčių pertvarkos kai ką gali nuvaryti ne tik į bankrotą, bet ir į kapus.

Kol kas galima guostis, kad šiedu Seimo senbuviai išminčiai nėra valdžioje. Bet jų atstovaujama opozicijos dalis yra ideologinė dabartinių valdančiųjų valstiečių sąjungininkė, taigi neaišku, ar šis projektas nevirs kūnu.

Užtat jau aišku, kad ilgas buvimas Seime neabejotinai kenkia asmens fizinei ir psichinei sveikatai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.