Prabilo apie intrigų meistro ir Agnės Širinskienės regztą planą

Gali būti, kad socialdemokratams pavyko pergudrauti intrigų meistru tituluojamą buvusį partijos bičiulį Juozą Bernatonį, kartu su valstiete Agne Širinskiene rezgusį planą iš kitąmet vyksiančių savivaldos rinkimų kovų pašalinti Gintautą Palucką.

Socialdemokratų vadovas G.Paluckas įsitikinęs, kad pataisos yra nukreiptos prieš jį, bet valstiečių vedlys R.Karbauskis ir kiti valdantieji tai neigia.
Socialdemokratų vadovas G.Paluckas įsitikinęs, kad pataisos yra nukreiptos prieš jį, bet valstiečių vedlys R.Karbauskis ir kiti valdantieji tai neigia.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 14, 2018, 6:10 AM, atnaujinta Sep 14, 2018, 6:40 AM

Parlamentarai vakar turėjo balsuoti dėl A.Širinskienės vadovaujamo Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto rengtų pataisų, kurios užkirstų kelią rinkimuose kandidatuoti už nusikaltimus valstybės tarnybai ir finansų sistemai teistiems asmenims.

Valdantieji siūlė, kad tokie asmenys dešimt metų nuo įsigaliojusio teismo sprendimo negalėtų dalyvauti ne tik Europos Parlamento, bet ir savivaldos rinkimuose.

Politikas įžvelgia kerštą

Nors pataisų sumanytojai aiškino, kad taip siekiama mažinti politinę korupciją, G.Paluckas neabejoja, jog tai nukreipta tiesiogiai prieš jį. 2012 metais (tuomet jis buvo Vilniaus savivaldybės administracijos direktorius) už piktnaudžiavimą teistas dabartinis socialdemokratų vedlys įsitikinęs, kad buvę partijos bičiuliai „socialdarbiečiai“ kerštauja.

Be to, G.Paluckas mano, kad iš valdančiosios daugumos į opoziciją pasitraukę socialdemokratai – kliuvinys ir valstiečiams.

„Jau žinau, kas Kalėdoms dovanų antukių kiaušinių negaus. Nenorėjau to, bet patys prisiprašė“, – prieš numatytą balsavimą Seime socialiniame tinkle skelbė ūkininkavimo ėmęsis Vilniaus vicemeras.

Lauks ekspertinio vertinimo

Tačiau vakar turėjęs įvykti balsavimas netikėtai buvo atidėtas, nes socialdemokratai pasinaudojo Seimo statute numatyta teise prašyti atlikti teisės akto ekspertinį vertinimą.

Šį prašymą parėmė net konservatorių atstovai.

Nors vakar parlamento rūmuose buvo juokaujama, kad į Seimo kontrolierius siūloma buvusi teisingumo ministrė Milda Vainiutė (ji parengė ir prieštaringai vertinamų Politinių partijų įstatymo pataisų teisinį vertinimą. – Red.) neužtruks tokį vertinimą atlikti, vis dėlto pataisų autorius spaudžia terminai.

Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis vakar užregistravo nutarimo projektą, kuris numato, kad savivaldybių tarybų rinkimai turėtų vykti kovo 3-iąją. Įstatymai numato, kad nutarimas dėl rinkimų datos turi būti priimtas iki jų likus penkiems mėnesiams.

O norint, kad Seime svarstomos „Palucko pataisos“ jau galiotų šiems rinkimams, jas reikėtų priimti prieš patvirtinant rinkimų datą.

Tačiau socialdemokratas Algirdas Sysas abejojo, ar valdantiesiems per tokį trumpą laiką pavyks atlikti visas su ekspertinio vertinimo pirkimu susijusias procedūras: „Įstatymas, jei net ir bus priimtas, atgal negali būti taikomas – rinkimai turės vykti pagal dabar galiojančią tvarką.

Valdantieji darė procedūrines pertraukas, nes nesitikėjo, kad prašysime vertinimo, ir padarė klaidą.“

Linksniavo J.Bernatonį

Kitas socialdemokratas Julius Sabatauskas „Lietuvos rytui“ sakė, kad dabar jie turi būti visada pasiruošę buvusių bičiulių rezgamoms intrigoms: „Negali žinoti, kokių priešnuodžių gali prireikti prieš J.Bernatonio gaminamus nuodus.“

O A.Sysas „socialdarbiečiams“ priekaištavo, kad jie nesugeba konkuruoti civilizuotomis priemonėmis: „Kai negali pasikeisti ar pasiūlyti normalių idėjų, elgiesi lietuviškai – į marmūzę.

Tai akivaizdus sąskaitų suvedinėjimas, vykęs nuo pat pradžių, kai J.Bernatonio pastangomis Seimo salėje buvome pasodinti tarp konservatorių.“

Taikosi į biudžeto dotaciją

Tai – ne vienintelė „socialdarbiečių“ ataka prieš buvusius partijos bičiulius.

Šią savaitę Seimas valdančiųjų balsais po svarstymo pritarė įstatymo pataisoms, pagal kurias dalis Socialdemokratų partijos biudžeto dotacijos turėtų atitekti nuo jos atskilusiems politikams, įkūrusiems Socialdemokratų darbo partiją.

Gedimino Kirkilo vadovaujami „socialdarbiečiai“ aiškina siekiantys atgauti tai, kas jiems priklauso, bet opozicija įsitikinusi, kad svarstomos pataisos yra ne kas kita kaip atvira politinė korupcija.

Valstietė rankų nenuleidžia

Tuo metu A.Širinskienė nesutinka, kad šią savaitę svarstomos pataisos yra skirtos konkrečioms partijoms ar konkretiems asmenims: „Yra tokia patarlė: vagie, kepurė dega. Man keista, kad dabar tas pataisas kiekvienas prisitaiko sau. Aš jau sulaukiau ir daugiau skambučių su priekaištais, kad jos parengtos specialiai kažkam.“

Vis dėlto valstietė pripažino, kad, opozicijai pareikalavus ekspertizės, pataisų priėmimas gali užsitęsti ir jos nebus priimtos laiku: „Bet nieko tokio, bus kiti rinkimai. Iki kitų rinkimų tikrai spėsime priimti tas pataisas, jos aktualumo nepraranda.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.