Mūšis dėl pavadinimo Kaune – gąsdino net ir gėjų sąmokslu

Kaunio valdžiai nusprendus atsisakyti Tautos namų pavadinimo, žyminčio miesto kultūros centrą, sujudo opozicija: kai kurie net įžvelgė pasaulinį gėjų sąmokslą. Ar naujas įstaigos pavadinimas atvers didesnių galimybių?

Tautos namų pavadinimas pakeistas į Kauno kultūros centro pavadinimą.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Tautos namų pavadinimas pakeistas į Kauno kultūros centro pavadinimą.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 16, 2018, 6:53 PM

Šią savaitę vykusio miesto tarybos posėdžio metu nuspręsta keisti Kauno kultūros centro Tautos namų pavadinimą. Pavadinime neliks žodžio „tautos“, išliks tik „kultūra“. Tai sukėlė nemenką opozicijos erzelį.

„Kažkaip įdomiai išeina. Vilniuje meras liberalas Remigijus Šimašius pasipriešino Profsąjungų rūmus pavadinti Tautos namais, Kaune liberalas vicemeras Simonas Kairys inicijavo atsisakyti Tautos namų vardo, paversti juos moderniojo meno centru. Mes žinome, ką tai reiškia“, – aistringai kalbėjo tarybos narys, visuomeninio komiteto „Kaunas – kitokia Lietuva“ atstovas Algis Raižys.

Iš A.Raižio žodžių buvo galima suprasti, jog modernusis menas ir šiuolaikinė kultūra reiškia, kad iš visų pakampių, mojuodami vaivorykštės spalvos vėliavomis, išlįs gėjai, transseksualai ir biseksualai ir užsmaugs tautinę kultūrą.

Iš tiesų pakeitus pavadinimą kultūros centre liktų ta pati veikla – koncertuotų ir pramoginės, ir tautinės muzikos kolektyvai, veiktų saviveiklos būreliai.

Būtų tik pakeisti įstatai, veiklos sritys praplėstos švietimo veikla.

Gerokai racionalesnė nei A.Raižio buvo konservatoriaus Vyganto Gudėno kritika.

„Jeigu veiklos turinys nekeičiamas, kokia prasmė keisti pavadinimą? Juk reikės keisti įstatus, juos registruoti Registrų centre, o tai kainuoja mokesčių mokėtojų pinigų“, – perspėjo V.Gudėnas.

Kitas konservatorius, Gediminas Budnikas, išsakė nuomonę, kad keisdami pavadinimą ir įstatus valdantieji galimai siekia sukišti savo žmones į kultūros centro vadovų gretas.

„Mes, konservatoriai, neprieštaraujame kultūrinei įvairovei. Tegul ten būna ir džiazas, ne vien „Duokim garo!“ formatas. Tačiau prieštaraujame, kad iš pavadinimo būtų išbrauktas tautiškumas“, – kalbėjo G.Budnikas.

Vicemeras liberalas S.Kairys paaiškino, kodėl kultūros centro pavadinime atsisakoma tautiškumo žymės: „Centras sunkiai randa vietą besikeičiančiame miesto gyvenime. Naujas pavadinimas atvers didesnių galimybių. Dabartinis pavadinimas skamba ne tik nešiuolaikiškai, bet ir keistai: yra lietuvių tauta, bet ne Kauno tauta.“

Daugumai pakėlus rankas „už“ Tautos namų pavadinimas pakeistas į Kauno kultūros centro pavadinimą.

Karo metais pastate veikė gestapas

Tautos namų rūmai Kaune pastatyti 1939 metais. Juos projektavo inžinierius architektas A.Lukošaitis ir inžinierius A.Novickis: A.Lukošaitis sukūrė eksterjerą, A.Novickis – planą.

Rūmuose veikė darbininkų progimnazija, įvairūs kursai, klubai, rateliai, biblioteka, teatro studija. Korpuso prie Vytauto prospekto ketvirtajame aukšte buvo patalpos svečiams apgyvendinti.

Karo metais rūmuose buvo nacių gestapas (slaptoji policija). 1944 metais pastatui grąžinta pirminė paskirtis, o nuo 1946 metų jie pavadinti Profsąjungų kultūros rūmais.

Atkūrus nepriklausomybę rūmai 1990 metais pavadinti Kauno kultūros centru Tautos namais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.