Arūnas Dumalakas. Už neįgyvendintus R.Šimašiaus pažadus sumokės vilniečiai

Viščiukų Vilniuje ne per daugiausia, tad rudenį nėra ko jų skaičiuoti. O štai valdžios pažadus galima. Tiksliau – kiek jie paprastiems vilniečiams gali kainuoti. Pasirodo, iki 180 tūkst. eurų per mėnesį.

Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 21, 2018, 4:00 PM

Bent porą metų skalambijusi apie priestatų prie jau veikiančių vaikų darželių statybą mero R.Šimašiaus komanda dabar pritilo. Į klausimą, kada tie moduliniai darželiai atsiras, ji atsako trumpai: „Artimiausiu metu.“

Modulinių darželių nėra, tad 600 tėvų, kurie tikėjosi į juos leisti atžalas jau šį rudenį, liko kvailio vietoje.

Tad jau šią savaitę savivaldybės taryba buvo pasišovusi svarstyti pasiūlymą skirti 300 eurų kompensaciją už vaikams paskirtas vietas neegzistuojančiuose darželiuose.

300 eurų per mėnesį kompensacija būtų skiriama tėvams bei globėjams vaiko priežiūrai ir ugdymui iki tol, kol mieste bus pastatyti suplanuoti moduliniai darželiai ir tėvams suteikta galimybė vesti vaikus į paskirtas vietas.

Per šios savaitės tarybos posėdį sprendimas nepriimtas, tačiau jis ateityje tikrai bus svarstomas.

Jei toks projektas būtų palaimintas, gyvenimas tėvams palengvėtų. Tapę situacijos įkaitais jie vaikus galėtų vesti į privačius darželius, samdyti aukles. Tol, kol modulinius darželius žadanti valdžia pagaliau juos pastatytų.

Tačiau kodėl visi vilniečiai privalo mokėti už tai, kad ši valdžia nesugeba įgyvendinti pažadų? Kiek laiko kas mėnesį teks mokėti 180 tūkst. eurų?

Negana to, kad savivaldybė jau anksčiau užsibrėžė ištisus metus mokėti po 100 eurų kompensacijas į privačius darželius vaikus leidžiantiems tėvams, dabar ruošiamasi vėl šelpti privatų verslą.

Jeigu jau taip, gal kompensacijų savivaldybės galėtų prašyti, pavyzdžiui, ir atokių sostinės rajonų gyventojai dėl to, kad ten nevažiuoja miesto transportas ir jie priversti naudotis nuosavais automobiliais ar taksi paslaugomis?

Gal iš tiesų tada savivaldybė mokės kompensacijas ir duonos kepėjams, kad jie vilniečiams keptų pigesnę duoną ir pyragus?

Nuolatinis pažadų žarstymas, savivaldybės nesugebėjimas tvarkytis švietimo srityje jau kelia pašaipas.

Štai tame pačiame šios savaitės tarybos posėdyje politikai rimtais veidais svarstė kreipimąsi į Vyriausybę prašant perduoti Lietuvos edukologijos universiteto (LEU) centrinius rūmus į savivaldybės rankas.

Premjeras S.Skvernelis į savivaldybės tarybos rezoliuciją sureagavo su šypsena. „Na, iš tiesų keistos rezoliucijos, fantazijos tikrai tai miesto savivaldybei trūksta“, – komentavo jis.

S.Skvernelis neslėpė – Vilniaus savivaldybė nesusitvarko su mokyklų remontu, tad į LEU rūmus teko įsileisti „Genio“ progimnaziją, kad vaikams netektų mokytis statybų aikštelėje. Tačiau savivaldybės pretenzijos į LEU rūmus yra visiškai nepagrįstos.

Taigi pažado, kad perleis LEU rūmus, savivaldybei iš Vyriausybės išgauti nepavyko. Duokdie, kad nepavykus perimti pastato miesto valdžia neprisižadėtų pastatyti bent kelių mokyklų ir vaikų darželių ir už tai paskui netektų mokėti.

„Sostinė“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.