Konservatorių karuselėje – prigesęs lyderis, nauja žvaigždė ir šūvis pro šalį

Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai (TS-LKD) per pastarąsias dvi savaites atskleidė partijos kandidatus artėjančiuose prezidento, savivaldos ir europarlamento rinkimuose. Politologai pastebi, kad tarp partijos kandidatų žiba visuomenėje pažįstamos žvaigždės ir kontraversiškai vertinami kandidatai.

Konservatorių lyderis į rinkimus siunčia ir žvaigždes, ir „susitepusius“.<br> lrytas.lt montažas.
Konservatorių lyderis į rinkimus siunčia ir žvaigždes, ir „susitepusius“.<br> lrytas.lt montažas.
Konservatorių lyderis į rinkimus siunčia ir žvaigždes, ir „susitepusius“.<br>T.Bauro nuotr.
Konservatorių lyderis į rinkimus siunčia ir žvaigždes, ir „susitepusius“.<br>T.Bauro nuotr.
Profesorius Liudas Mažylis tapo konservatorių kandidatu į EP.<br>T.Bauro nuotr.
Profesorius Liudas Mažylis tapo konservatorių kandidatu į EP.<br>T.Bauro nuotr.
Ingrida Šimonytė.<br>T.Bauro nuotr.
Ingrida Šimonytė.<br>T.Bauro nuotr.
Liudas Mažylis ir Gabrielius Landsbergis.<br>T.Bauro nuotr.
Liudas Mažylis ir Gabrielius Landsbergis.<br>T.Bauro nuotr.
Dainius Kreivys tapo TS-LKD kandidatu į Vilniaus merus.<br>T.Bauro nuotr.
Dainius Kreivys tapo TS-LKD kandidatu į Vilniaus merus.<br>T.Bauro nuotr.
Vygaudas Ušackas.<br>T.Bauro nuotr.
Vygaudas Ušackas.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Sep 26, 2018, 5:26 PM, atnaujinta Sep 27, 2018, 1:46 PM

Pasiruošimas – kupinas iššūkių

TS-LKD trečiadienį paskelbė partijos kandidatus į Europos parlamento (EP) rinkimus ir Vilniaus mero postą. Pirmadienį paaiškėjo, kad pirminiuose partijos rinkimuose dėl kandidato į prezidento postą varžysis diplomatas Vygaudas Ušackas ir ekonomistė Ingrida Šimonytė.

Būtent pirminiai rinkimai partijos viduje ir atviras visuotinis balsavimas dėl TS-LDK paramos kandidatui į prezidentus gali tapti nemažu iššūkiu ir partijai, ir kandidatams. Balsavime galės dalyvauti ne tik TS-LKD partijos nariai ir šios partijos idėjoms prijaučiantys žmonės, bet visi norintys.

Tai, anot politologo profesoriaus Tomo Janeliūno, kelia riziką, kad išrinktas kandidatas gali neatspindėti konservatorių pozicijų.

TS-LKD kandidato į prezidentus rinkimai vyks keliais etapais. Lapkričio 3-4 dienomis vyks pirmasis atviras balsavimas. Esant poreikiui, antrasis kandidato į prezidentus rinkimų turas numatytas lapkričio 10-11 dienomis.

Politologas T. Janeliūnas taip pat pastebėjo, kad pasiruošimą artėjantiems rinkimams apsunkina ir nuolatinės rietenos Seime.

„Konservatoriams sudėtinga ruoštis rinkimams, nes didelė dalis energijos yra skiriama ginčams ir konfliktams Seime. Tampa sunku atsitraukti nuo asmeniniu pagrindu grįstų ginčų, pateikiant naujas idėjas tiek vietos lygiu, tiek rinkimams į Europos Parlamentą“, – teigė politologas.

Rietenos trukdo ir lyderio karjerai

2016 metų pavasarį, perėmęs partijos vairą ir nusprendęs vesti partiją į Seimo rinkimus, Gabrielius Landsbergis atsisakė EP mandato. EP nario pareigas G. Landsbergis ėjo nuo 2014 liepos 1 dienos iki 2016 gegužės 12 dienos. 

EP jis ėjo pirmininko pavaduotojo pareigas keliuose komitetuose. Taip pat, lyginant su kitais Lietuvos deleguotais EP nariais, buvo aktyvus ataskaitų pranešėjas. 

 

Vertindamas G. Landsbergio karjerą Seime T. Janeliūnas atkreipė dėmesį, kad šios kadencijos metu tiek partijos lyderiui, tiek jo bendrapartiečiams trūksta efektyvumo ir produktyvumo.

„Tiek asmeniškai pats G. Landsbergis, tiek dalis konservatorių kartais labiau panašėja ne į efektyviai veikiančius opozicionierius, bet į su sarkazmu ir humoru veikiančius priekabių prie valdančiųjų ieškotojus. O tai dabartinį Seimą pavertė asmeniniu pagrindu konfliktuojančia institucija“, – pastebėjo T. Janeliūnas.

Politologas akcentuoja, kad konservatoriai galbūt tikėjosi progos po Seimo rinkimų formuoti Vyriausybę ir sudaryti koaliciją. Persiorientuoti nuo tokių lūkesčių prie opozicinio darbo iš pradžių buvo gana sudėtinga.

„Pagrindinis G. Landsbergio uždavinys buvo sutelkti opoziją ir pačią konservatorių partiją kaip opoziciją. Uždavinys nebuvo lengvas, nes lūkesčiai buvo kitokie. Persiorientuoti nuo tokių lūkesčių nevisai pavyko, nes nepavyko suvienyti opozicinių partijų, kad jos turėtų bendrą lyderį ir bendras pozicijas“, – teigė politologas.

Ruošia pajėgas artėjantiems rinkimams

Po iššūkių Seime šios kadencijos starte konservatorių laukia naujas iššūkis. Šįkart - partijos viduje. Politologo doc. dr. Vytauto Dumbliausko nuomone, abu atvirame visuotiniame TS-LKD balsavime dėl paramos kandidatui į prezidentus suteikimo susikausiantys kandidatai stiprūs ir turi savo rinkėją.

Politologo spėjimu, TS-LKD gali išrinkti I. Šimonytę, kuriai savo paramą išreiškė daugiau partijos skyrių. Tai, anot doc. dr. V. Dumbliausko, būtų labai stiprus ir geras sprendimas, tačiau tikėtina, kad po to V. Ušackas rinkimuose dalyvaus kaip nepriklausomas kandidatas.

Politologas pabrėžė, kad tai du labai skirtingi kandidatai: I. Šimonytė yra „arčiau žmonių“, o V. Ušackas save pozicionuoja kaip labiau elito atstovą.

„I. Šimonytė yra išsilavinusi, neeilinio proto moteris, kuri sugeba kalbėti labai paprastai ir būti arti žmonių. Jos pasitraukimas iš Lietuvos banko valdybos pirmininko pavaduotojos pareigų į Seimą liudija, kad ji sąžininga kandidatė ir jai svarbiausia ne pinigai, o kilnesni tikslai“ , – vertinimais dalinosi doc. dr. V. Dumbliauskas.

Politologas pastebėjo, kad savo rinkėjų ratą prezidento rinkimuose tikrai turėtų ir V. Ušackas.

„Jis profesionalus diplomatas su įspūdinga karjera. V. Ušackas susižers tų rinkėjų balsus, kurie mato, kad situacija tarptautinėje erdvėje sudėtinga, ES bręsta krizė ir tokiame kontekste vertina jo diplomatinius gebėjimus ir patirtį“, – teigė politologas.

Kandidatas į merus – iš bėdos, į EP – visuomenės mylimas inteligentas

Politologas T. Janeliūnas profesoriaus Liudo Mažylio kandidatūrą dalyvauti Europos Parlamento rinkimuose vertina teigiamai. „Panašu, kad L. Mažylis bus viena iš žvaigždžių konservatorių rinkimų kampanijoje ir gali pagyvinti visą rinkimų kampaniją bei bendrą konservatorių politiką“, – teigė T. Janeliūnas.

Su šia pozicija sutiko ir politologas doc. dr. V. Dumbliauskas. „Net ir atmetant akto suradimo istoriją, tai labai išsilavinęs, inteligentiškas žmogus, turintis vertybių sistemą ir principus“.

Tuo tarpu Dainiaus Kreivio kandidatūrą politologas vertino kaip klaidą, o jo interesus privačiame versle lygina su Ramūno Karbauskio bei Viktoro Uspaskicho pavyzdžiu.

„Kaip verslininkas jis yra sėkmingas, bet kaip politikas - nebe. Jis nesukelia patikimo kandidato įspūdžio. Kai kyšo privataus verslo ausys, panašėja, kad politikas labiau rūpinsis ne bendrais reikalais, o savo verslu“, – teigė politologas. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.