Jie mums nurodinėja, o mes turime užsičiaupti

Jie mus moko, kaip turime gyventi: ką valgyti, gerti ir kaip pastoti. Knaisiojasi po mūsų lėkštes, tyrinėja taures ir net įslenka į miegamąjį. Bet mes neturime teisės apie juos nieko žinoti. Nieko, kas bent kiek parodytų žmogiškąjį Seimo nario veidą.

Eglė Šilinskaitė Pušikorė.<br>T.Bauro nuotr.
Eglė Šilinskaitė Pušikorė.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 8, 2018, 10:43 AM, atnaujinta Oct 8, 2018, 4:12 PM

Seimo narė Agnė Širinskienė prieš porą savaičių viešoje savo feisbuko paskyroje užsipuolė „Lietuvos ryto“ žurnalistus, kad jie drįso nuvažiuoti į Dūkštą, kuriame ji augo, baigė mokyklą ir kuriame iki šiol gyvena jos sutuoktinis. Užsipuolė, nes žurnalistai drįso kalbinti jos vyrą Arvydą ir net pardavėjas parduotuvėje, o jos leidimo nepaprašė.

Bet Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkė pamiršo, kad žurnalisto profesinė užduotis yra rinkti informaciją. Įvairią informaciją – ne tik tą, kurią nori paskelbti Seimo nariai. Seime jūs turite teisę už mus nuspręsti, gimdyti ar nutraukti nėštumą, ką valgyti mūsų vaikams, kokio atlyginimo mums turi pakakti, kaip dažnai mums atostogauti ir dar daugiau. Tačiau mes neturime teisės žinoti, kas jūs tokie?

Ponia A.Širinskiene, o mums įdomu, kokioje aplinkoje jūs augote, kas jums padarė didžiausią įtaką ir – galų gale – kas jūsų sutuoktinis? Tas sutuoktinis – suaugęs žmogus ir, tikiu, be Seimo leidimo gali priimti sprendimą, kalbėtis ar ne su žurnalistais.

„Suraskite kompromatą apie Seimo narę A.Širinskienę, – feisbuke rašė parlamentarė. – O jeigu rimtai, tai prieš kelias dienas sulaukiau buvusių kolegų skambučio, kad „Lietuvos ryto“ žurnalistais prisistatę asmenys skambina ir teiraujasi apie mane, prašo, kad papasakotų „bent kažką“.

Klaidingai jus informavo, ponia Agne. Nes klausime nenuskambėjo nei žodžių junginys „bent kažką“, nei prašymas ištraukti kompromato. Jei pašnekovas būtų atidžiau klausęs, būtų išgirdęs, kad žurnalistai pabrėžė neieškantys kompromato, tik nori nupiešti Seimo narės A.Širinskienės paveikslą ir sužinoti, kokia ji dėstytoja buvo Mykolo Romerio universitete. Tačiau klausimas apie tai, kas pakvietė ponią A.Širinskienę ten dirbti, pašnekovui pasirodė lyg buliui raudonas skuduras. Lyg tas klausimas turėtų didelės reikšmės Seimo narės politinei karjerai.

„O šiandien „Lietuvos ryto“ darbuotojai dar ir įsibrovė į privačius mano mamai priklausančius namus, spaudžiamas duoti interviu sutuoktinis ir, kiek esu informuota, fotografuoti mano mamos namai, smalsauta, kaip atrodo namo vidus. Ilgai vaikščiota po mano gimtą kaimą, klausinėtos net pardavėjos, gal jos kažką apie mane pasakys“, – rašė ponia A.Širinskienė. Ponia Agne, o tai kaltinimai, dėl kurių ir įsižeisti galima.

Paaiškinkite žodį „spaudžiamas“. Nes šis žodis turi daug reikšmių. Viena jų – versti ką nors daryti. Tačiau prievartą dažniausiai lydi ir fiziniai veiksmai. O už tai jau ir bausmė gali grėsti. Bet jei jūsų sutuoktinis pats kalbasi su žurnalistais ir atsako į jų klausimus savo noru – ne prigrasintas, ne šantažuojamas, ne papirktas, o laisva valia ir būdamas sveiko proto, tai kaip čia yra?

Jei jūsų sutuoktinis pats pakviečia į kiemą rožių parodyti ar į namo vidų remonto apžiūrėti, tai kur čia brovimasis? Nes mes, matyt, skirtingai suprantame ir šio žodžio reikšmę. „Brautis“ – tai lįsti kur nors per prievartą. O kur ta prievarta buvo?

Tas namas, kurį mes aplankėme Dūkšte, nuosavybės teise priklauso jūsų mamai. Tačiau ar ne jūsų vyras Arvydas ir jūs, kai grįžtate po darbo savaitės, jame gyvenate? Ar ne jūsų vyras Arvydas dabar tą namą savo rankomis remontuoja? Ir kur, beje, šioje istorijoje yra kompromatas apie Seimo narę A.Širinskienę?

Taip, ilgai vaikščiojome po jūsų „gimtą kaimą“ Dūkštą. Ir žmonių apie jus klausinėjome. Bet kur problema? Ir ko jūs, ponia Agne Širinskiene, bijote? Šis klausimas, beje, dažniausiai nuskambėjo, kai perskaitėme jūsų įrašą feisbuko paskyroje.

Jei iš tiesų ko nors bijote, gal vis dėlto verta kruopščiau paieškoti? Nes kaimo moterėlių istorijos gali būti labai įdomios, tik va, toks reikalas, kad jos jus mato tik per televizorių – ne Dūkšte. Tad ir mažai pasakyti gali.

Jūs rašote: „Mano kaimo žmonės pasakoja, kad po susitikimo su „Lietuvos ryto“ žurnalistais prisistačiusiais asmenimis vietiniai kaimo žmonės, priklausomi nuo taurelės, kaip niekad gausiai apsirūpino „rašalo“ atsargomis. Visokių minčių kyla...“ Nežinau, kokių minčių kilo jums, bet po šio jūsų įrašo ir mums kilo labai daug minčių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.