Erelių partijoje pažiro plunksnos: „Tvarkiečių“ vedliams mesti kaltinimai

Kitaminčiai iš vadinamosios erelių partijos lyg ir išstumti, tačiau kova nesibaigė, ji darosi vis aršesnė ir skausmingesnė visiems. Tokia padėtis – dar neseniai buvusioje tvirtoje „tvarkiečių“ stovykloje.

Buvęs įtakingas partijos „Tvarka ir teisingumas“ veikėjas K.Komskis (nuotr. kairėje) metė ne vieną kaltinimą „tvarkiečių“ lyderiui R.Žemaitaičiui.
Buvęs įtakingas partijos „Tvarka ir teisingumas“ veikėjas K.Komskis (nuotr. kairėje) metė ne vieną kaltinimą „tvarkiečių“ lyderiui R.Žemaitaičiui.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 10, 2018, 7:25 AM

Partijos „Tvarka ir teisingumas“ maištininkai apkaltino pirmininką Remigijų Žemaitaitį ir vieną jo artimiausių bendražygių, partijos atsakingąjį sekretorių Almantą Petkų, kad jie pelnosi savo automobilius nuomodami partijai.

R.Žemaitaičio ir jo šalininkų adresu taip pat skrieja kaltinimai dokumentų klastojimu, šaukiamasi prokurorų ir net žadama per teismą išsireikalauti esą pradangintą partijos turtą.

Pagrasino net teismais

Tvyrant įtampai prieš pusantros savaitės Klaipėdoje surengtame kongrese „Tvarkos ir teisingumo“ pirmininku perrinktas R.Žemaitaitis viešai pareiškė, kad stabdoma kai kurių aktyviausių maištininkų narystė partijoje ir netgi svarstoma, ar nereikėtų kreiptis dėl jų į teisėsaugą – esą kai kuriuose skyriuose buvo galbūt organizuojami fiktyvūs posėdžiai, klastojami dokumentai.

Politikas taip pat paskelbė, kad Vyriausybei apskųsta jos atstovė Panevėžyje „tvarkietė“ Kristina Nakutytė, kuri esą buvo viena tų, kurie organizavo neteisėtus partijos tarybos posėdžius.

Negana to, pasak R.Žemaitaičio, planuojama paduoti į teismą buvusį partijos atsakingąjį sekretorių Rimą Ručį ir už padarytą žalą iš jo prisiteisti apie ketvirtį milijono eurų.

Apskritai „tvarkiečių“ vedlys skundėsi, kad partija dūsta nuo didžiulių skolų, o jos pinigai buvo kažkur pradanginti.

Kita vertus, šios partijos vadovas stengiasi pabrėžti, kad prieš jį kovoja tik negausi smulkmė, turinti vienintelį tikslą – sukelti sumaištį.

„Miroslavo“ atsišaukimas

Tačiau atrodo, kad R.Žemaitaičio grasinimai maištautojams – reakcija į jų veiksmus.

Minėto kongreso metu buvo platinamas atsišaukimas, kurį pasirašė „Tvarkietis Miroslavas“. Jis pažėrė ne vieną konkretų kaltinimą.

Atsišaukime, be kita ko, teigiama, kad R.Žemaitaitis, R.Petkus ir buhalterė yra išnuomoję partijai savo automobilius, o ta nuoma „tvarkiečių“ biudžetui jau atsiėjo per 72 tūkst. eurų.

„Gal ir Jūs norėtumėte savo asmeninį automobilį partijai išnuomoti už 1193 eurus mėnesiui ir dar gauti 1520 eurų mėnesinę algą, kaip A.Petkus?“ – ironiškai klausė „Miroslavas“.

Be to, jis apskaičiavo, kad niekuo nepagrįstos partijos išlaidos sudaro 133 tūkst. eurų, jau neskaičiuojant beveik 27 tūkst. eurų, išleistų reklamai, kurios esą nebuvo.

Pasak „Miroslavo“, partijos aparato darbuotojai užima keturis etatus, o jų darbo užmokesčiui išleidžiama 91 tūkst. eurų per metus.

Be to, tvirtinama, kad 109 tūkst. eurų siekianti „tvarkiečių“ skola, neskaitant po galimos korupcijos bylos areštuotų partijos pinigų, atsirado jau R.Žemaitaičio vadovavimo metu, taigi jis už tai ir yra atsakingas.

„Ar tai ūkiškas ir teisingas valdymas?

Prisiteiskime išgrobstytus pinigus iš R.Žemaitaičio, A.Petkaus ir turėsime sumokėti rinkimų užstatui“, – ragino „Tvarkietis Miroslavas“.

Nuoma – keleriems metams

Paaiškėjo, kad „Miroslavas“ – tai grupė aktyviausių kovotojų prieš R.Žemaitaitį ir vadinamąją jo diktatūrą.

Tiesa, viešai kalbėti apie kaltinimus partijos vadovybei sutiko tik šios grupės lyderis Kęstas Komskis, dar neseniai buvęs vienas įtakingiausių „tvarkiečių“.

Buvęs parlamentaras „Lietuvos rytui“ tvirtino, kad atsišaukime išdėstyti faktai yra tikri, ir leido suprasti, jog R.Žemaitaičio ir A.Petkaus automobilių nuoma partijai greičiausiai buvo fiktyvi, nes esą abu jie toliau naudojosi savo mašinomis.

Pasak K.Komskio šalininkų, R.Žemaitaičio BMW markės automobilio nuomos su partija sutartis sudaryta 2016 m. pabaigoje ir galioja iki 2019 m. gruodžio. Esą numatyta, kad partija pirmininkui už jo automobilį moka per 800 eurų kas mėnesį.

Anot maištininkų, A.Petkus asmeninį automobilį partijai nuomoja už daugiau nei 14 tūkst. eurų per metus, be to, dar gauna ir 18 240 eurų metinę algą.

Tuo metu pagal oficialią finansinę ataskaitą partijos administracinės išlaidos per metus siekia 133 tūkst. eurų, išlaidos transportui sudaro 74 tūkst. eurų, nors partija turi tik vieną mikroautobusą.

Tiesa, „Lietuvos ryto“ gautos kitų finansinių dokumentų kopijos liudija, kad partija ne visą laiką tvarkingai mokėjo R.Žemaitaičiui ir A.Petkui už nuomą, tad yra jiems įsiskolinusi po keletą tūkstančių eurų.

Lauks teisėsaugos žodžio

„Tvarkiečių“ konfliktai jau pasiekė ir teisėsaugą.

K.Komskis, partijos kandidatu į Vilniaus merus dar vasarą paskelbtas Ramojus Girinskas, taip pat Seimo narys Petras Gražulis yra kreipęsi į Vilniaus apygardos prokuratūrą.

Skundo autoriai kaltina A.Petkų ir kitus partijos aparato darbuotojus tuo, jog jie galimai klastojo partijos narių sąrašą, kitus dokumentus, kad į kongresą kaip delegatai nepatektų vadovybei nelojalūs „tvarkiečiai“.

„Be abejo, mes centralizuotai ir organizuotai greičiausiai kreipsimės į teisėsaugą ir dėl kitų dalykų – pavyzdžiui, dėl tų nepagrįstų išlaidų ir kitų manipuliacijų partijos lėšomis.

Tik neaišku, kas netolimoje ateityje iš tos partijos išvis liks, jei dabar su ja daromi tokie dalykai.

Juk žmonės masiškai iš partijos išeina, nors vadovybė aiškina kitaip ir netgi pamėgino blokuoti partijos elektronines sistemas, kad žmonės patys negalėtų savęs išbraukti iš narių sąrašų“, – „Lietuvos rytui“ sakė K.Komskis.

Pasak buvusio parlamentaro, partiją jau palikę maištininkai vis viena dalyvaus politikoje ir rinkimuose.

Kalbas vadino nesąmonėmis

Tačiau R.Žemaitaitis buvusių politinių bendrakeleivių kaltinimų nesureikšmino, leisdamas suprasti, kad partijoje konfliktas jau baigiamas užgesinti.

„Tai, ką jie visi šneka, – vėjai ir visiškos nesąmonės. Tegul jie kreipiasi, kur nori, jei kreipsis – jiems maža nepasirodys“, – vakar „Lietuvos rytui“ kalbėjo „tvarkiečių“ lyderis.

Politikas patvirtino, jog partija nuomojasi jo ir A.Petkaus automobilius, tačiau iškart pabrėžė, kad jis pats už tai nėra gavęs nė cento.

Priminus, kad partija vis dėlto yra jam mokėjusi už automobilio nuomos paslaugas, R.Žemaitaitis, beje, kas mėnesį gaunantis ir pinigų parlamentinėms išlaidoms, jau nebuvo toks kategoriškas: „Na, taip, pirmus du ar tris mėnesius esu gavęs kažkiek už tai, kai po partijos skyrius važinėjome.

Tačiau tai ir viskas. Nieko čia nėra, visiški vėjai.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: R. Žemaitaitis sulaužė priesaiką – ar gali kandidatuoti?