Smūgis būsimiems odontologams Kaune baigėsi grasinimu dėl „didesnių bėdų“

Nuo nekantriai lauktos naujų mokslo metų pradžios prabėgo vos pusantro mėnesio. Tačiau šie metai mokslus krimsti pasiruošusius studentus iš Kauno pasitiko akibrokštu.

Smūgis būsimiems odontologams Kaune ir grasinimas dėl „didesnių bėdų“.<br>„Lrytas.lt“ koliažas
Smūgis būsimiems odontologams Kaune ir grasinimas dėl „didesnių bėdų“.<br>„Lrytas.lt“ koliažas
Smūgis būsimiems odontologams Kaune ir grasinimas dėl „didesnių bėdų“.<br>LSMU studentų nuotr.
Smūgis būsimiems odontologams Kaune ir grasinimas dėl „didesnių bėdų“.<br>LSMU studentų nuotr.
LSMU rektorius Remigijus Žaliūnas.<br>M.Patašiaus nuotr.
LSMU rektorius Remigijus Žaliūnas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Odontologai dirba su pacientais.
Odontologai dirba su pacientais.
Odontologai dirba su pacientais.
Odontologai dirba su pacientais.
Odontologai dirba su pacientais.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Odontologai dirba su pacientais.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Oct 15, 2018, 9:10 AM, atnaujinta Oct 15, 2018, 12:34 PM

Į portalą lrytas.lt kreipėsi grupė odontologiją studijuojančių studentų iš Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU). Studentai tikino negalį tylėti dėl šios neteisybės.

Kaip pasakojo jaunuoliai, vos pradėjus dirbti su pacientais Dantų ir žandikaulių ortopedijos klinikoje rugsėjo pradžioje, juos pasiekė žinia apie netikėtą klinikos uždarymą.

„Studentams net liepta patiems susisiekti su pacientais ir pranešti apie situaciją, mat klinika pati to nedarys. Net tikslių priežasčių nežinojome, tik nugirdome, neva klinika neturi leidimo dirbti studentams su pacientais“, – portalui lrytas.lt pasakojo studentai.

Liepė tylėti

Be praktinių mokymų ir žinių likę beveik 250 IV ir V kursų studentų neslepė apmaudo. Žinia, kad staiga nutrauktas praktinis mokymas pakeičiamas teorinėmis žiniomis neribotam laikui be iš anksto numatytų galimybių papildomai gauti praktinius įgūdžius, nepatiko studentams.

Verta priminti, kad odontologijos studijos yra bene brangiausios iš medicinos srities studijų. Kaip nurodoma 2018 m. LSMU dokumentuose, metinė odontologijos studijų programos kaina vienam studentui – 4250 eurų, o IV ir V kursų studentams studijos kainuoja net 5500 eurų per metus.

„Net ir keli darbai jau lavina mūsų manualinius įgūdžius. Ortopedinės klinikos vadovas ir dekanas liepė niekur nesikreipti ir nebendrauti studentams su žurnalistais, juolab neviešinti što dalyko, nes jie esą turės dar daugiau problemų.

Iš ortopedijos klinikos sužinojome, kad ši klinika jau 28 metus neturi leidimo studentams dirbti ir pagaliau po kažkieno skundų atliktas tyrimas ir nustatytas šis nuslėptas dalykas.

Todėl ir buvo atšaukta studentų ir rezidentų praktika bei darbai su pacientais“, – pasakojo LSMU studentė.

Niekas nekompensuos

Brangiai už studijas mokantys studentai aiškino prašę universiteto atstovų kompensuoti patiriamus nuostolius. Kadangi jie šį pusmetį turėjo tobulinti praktinius gebėjimus, o to negavo, tikėjosi bent žalos atlyginimo.

„Kreipėmės į Odontologojos fakulteto dekaną, jo atsakymas buvo neigiamas, jokios piniginės kompensacijos nebus, nes „darbai vykdomi toliau, jie teoriniai, bet jie vykdomi“.

Tačiau to neįmanoma lyginti, mes dabar tiesiog pristatinėjame darbus, kalbamės, bet nedirbame, kaip turėtų būti pagal studijų planą“, – neslėpdama apmaudo sakė studentė.

Jos teigimu, iš pradžių buvo sakyta, kad praktika nutraukiama 6 savaitėms, tačiau dabar jau girdėti kalbų, kad praktinio mokymo nebus net iki Naujųjų metų.

Apie studijų plano keitimą – kitu metu sudarant galimybes atlikti šią praktiką – niekas nekalba. Kaip ir kompensacijas už studijas mokantiems studentams.

Su leidimais nesusiję

LSMU atstovai portalui lrytas.lt pateiktame atsakyme paaiškino susidariusią situaciją. Universiteto atstovai tikino, kad studentai buvo informuoti apie pokyčius – kad „iki lapkričio mėnesio bus stiprinamos jų teorinės žinios“.

Taip pat jie nurodė ir savo versiją, kodėl nutrūko praktiniai mokymai, – su leidimais esą tai nesusiję.

„Nei 2018 metais, nei prieš 28 metus nebuvo reikalavimo, kad odontologijos klinikos turėtų leidimą dirbti „su studentais“. Studentų praktiniai mokymai buvo vykdomi visose Dantų ir žandikaulių ortopedijos klinikos patalpose iki šių metų rugsėjo pabaigos.

Nuo spalio mėn. dalis mokymų nevykdoma dėl pastatų pertvarkymo procedūrų“, – rašoma pateiktame atsakyme.

Nors studentai tikino, kad iki šiol negavo informacijos apie alternatyvas, kaip galės kompensuoti prarastą praktinio mokymosi laiką, LSMU tvirtina, kad praktinių mokymų skaičius nesumažės.

„Dėl negalėjimo vykdyti dalies praktinių mokymų tam tikrose patalpose buvo koreguojami IV ir V kurso studentų tvarkaraščiai, keičiant praktikos intensyvumą skirtingais laikotarpiais“, – nurodo universiteto Rinkodaros ir komunikacijos tarnyba.

LSMU atstovai kelis kartus pabrėžė, kad visus studentams kilusius neaiškumus dėl studijų proceso ir šios situacijos jie gali patys paaiškinti. Atstovai taip pat nurodė, kad studijuojantiems internatūroje (X kurse) sudaromos sutartys su kitomis praktikai pritaikytomis bazėmis.

Lietuvos Respublikos odontologų rūmų atstovai portalui lrytas.lt atsiųstame laiške nurodė, kad odontologijos studijų programą vykdančių Lietuvos sveikatos mokslų universiteto dėstytojų (gydytojų odontologų ir odontologų specialistų) teikiamos odontologinės priežiūros paslaugos pacientams, kai mokymosi tikslais šių paslaugų teikimo procese aktyviai dalyvauja ir odontologijos studentai, yra licencijuojamos.

Licencijas turi turėti ir įstaiga, ir dėstytojai (odontologai).

Pasak minėtos institucijos, universiteto studentai nėra rūmų nariai ir jiems, vadovaujantis Lietuvos Respublikos teisės aktų nuostatomis, rūmai neišduoda licencijų verstis odontologijos praktika.

Rūmų duomenimis, LSMU ligoninė Kauno klinikos turi galiojančią įstaigos licenciją, suteikiančią teisę teikti odontologinės priežiūros (pagalbos) paslaugas.

Pagalbos nesikreipė

Portalui lrytas.lt kreipusis į Švietimo ir mokslo ministeriją (ŠMM), jos atstovai nurodė, kad minėtą situaciją aiškinosi su LSMU Odontologijos fakulteto administracija: studentams jau ateinantį mėnesį bus sudaryta galimybė atlikti praktiką šioje klinikoje.

Ministerijos atstovai taip pat nurodė, kad pačių LSMU odontologijos studentų kreipimosi dėl praktikos problemų nebuvo gavę.

Kadangi praktika yra integrali studijų programos dalis, LSMU turi užtikrinti studentams galimybę atlikti praktiką vietoje, atitinkančioje visus privalomus reikalavimus.

Šia situacija pasidomėjo ir Lietuvos studentų sąjunga. Prezidentas Eigirdas Sarkanas nurodė, kad sąjunga pati kreipėsi į LSMU studentų atstovybę.

„Mus informavo, jog ši situacija tiek aukštajai mokyklai, tiek studentų atstovybei yra žinoma, nors tiesioginių studentų kreipimųsi bent jau studentų atstovybė nėra sulaukusi“, – nurodė E.Sarkanas.

Sąjungos atstovai buvo patikinti, kad ši problema bendromis aukštosios mokyklos, studentų atstovybės ir pačių studentų pastangomis yra sprendžiama.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.