Prie „tvarkiečių“ prisijungus V. Bukauskui, V. Uspaskichas nurodė susitarimo sąlygas

Darbo partijos atstovas Valentinas Bukauskas jungiasi prie „Tvarkos ir teisingumo“ frakcijos Seime.

Valentinas Bukauskas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Valentinas Bukauskas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-10-15 08:30, atnaujinta 2018-10-15 12:56

Tai BNS pirmadienio rytą patvirtino „Tvarkos ir teisingumo“ pirmininkas Remigijus Žemaitaitis. Mišriai Seimo narių grupei iki šiol priklausiusiam V. Bukauskui papildžius „tvarkiečių“ gretas, frakciją sudarys 8 politikai.

„V. Bukauskas ateina pas mus į frakciją. Jis iškėlė tris įdomius dalykus, kurie svarbūs Lietuvai, ir nori jungtis prie valdančiosios daugumos, kad jie būtų įgyvendinti“, – sakė R. Žemaitaitis.

Anot jo, V. Bukauską „tvarkiečiai“ jungtis pakvietė sutapus jo vizijai dėl savivaldos formavimo, regioninio skatinimo, PVM lengvatos malkoms, maisto produktams, prekybos centrų darbvo su partijos požiūriu.

„V. Bukauskas, pasitaręs su partija ir gavęs valdybos pritarimą praėjusią savaitę, nusprendė jungtis“, – teigė R. Žemaitaitis.

Pats V. Bukauskas pirmadienį savo sprendimą žada pristatyti pirmadienį priešpiet rengiamoje spaudos konferencijoje.

Susitarė dėl konkrečių punktų 

Pirmadienį Seimo pirmininko pavaduotojas, frakcijos „Tvarka ir teisingumas“ nario Remigijus Žemaitaitis surengtoje spaudos konferencijoje apie šią naujienų buvo papasakota plačiau.

„Partija „Tvarka ir teisingumas“ keletą savaičių svarstė apie galimybę pritraukti daugiau Seimo narių į mūsų frakciją. Kartu buvo pateiktas pasiūlymas Darbo partijos pirmininkui Viktorui Uspaskichui ir jo partijos atstovui Seime V.Bukauskui dėl galimybės prisijungti prie mūsų. Buvo keletą derybinių pozicijų ir klausimų. Labai džiaugiuosi, kad Darbo partijos nariai pritaria tokiam sprendimui“, – spaudos konferencijoje pasakojo R.Žemaitaitis.

Jis teigė, kad Darbo partijos tarybos narių buvo klausiama, ar jų kolega V.Bukauskas gali prisijungti prie „tvarkiečių“.

V.Upaskichas pristatė sutartus aspektus.

„Tikrai malonu buvo išgirsti tokį pasiūlymą, kad V.Bukauskas dalyvautų „Tvarkos ir teisingumas“ frakcijos sudėtyje. Mes pasiūlėme kelis punktus, su kuriais mes galėtume dalyvauti jų darbe. Tikslas kiekvienos partijos kažkiek įgyvendinti savo programą. Keli pasiūlymai, kuriuos mes norime paskelbti, esu įsitikinęs, kad įgyvendinus šiuos pasiūlymus tikrai galima tikėtis pagerėjimo Lietuvos ekonomikoje.

Pirma – daug kartų kalbėjau apie tai, kad mes turime nuimti apribojimus gamybos įmonėms. (…) Antra, „Darbo partija“ iškėlė sau tikslą, dalyvaujant bet kuriuose rinkimuose, vesti mūsų valstybę į penketuką patraukliausių valstybių pasaulyje, investicijomis“, – kalbėjo V.Uspaskichas.

Pasak jo, „darbiečiai“ siūlo siekti mažesnio 5 proc. pridėtinės vertės mokesčio maisto produktams bei lengvosios pramonės prekėms.

„Buvo prekybininkų pareiškimai ir tai galima užfiksuoti ir garantuoti, jie iškart sutinka būti prisaikdinti, kad 15 proc. atpigs šitos pramonės produkcija“, – teigė V. Uspaskichas.

Tarp kitų punktų Darbo partijos vadovas nurodė investicijų regionuose skatinimą, sąlygų emigrantams grįžti sudarymą, minimalios algos augimą.

„Mes norime, kad būtų priimtas įstatymas grįžtančių tautiečių iš emigracijos, reikia kelis punktus užfiksuoti iš karto, kompensavimas jų pervežimo į čia, su visu jų turtu ir bagažu, valstybė turi padėti integruotis vaikams į švietimo sistemą“, – sakė Darbo partijos vadovas.

Tuo metu planų jungtis partijoms „darbiečiai“ ir „tvarkiečiai“ nesvarsto, teigė jų vadovai.

„Tikrai ne (nesvarstome – BNS), abi partijos pagal naujausias apklausas peržengia 5 proc., 6 proc. barjerą, ir manau, kad atsinaujinimas, sustiprėjimas bus tik į naudą“, – į klausimą dėl bendradarbiavimo partijų lygiu atsakė R. Žemaitaitis.

„Šiandien tokios kalbos nėra todėl, kad išgyveno ir viena, ir kita partija sunkius laikus, mes dabar tiesiojoje, dalijamės trečią–ketvirtą vietą, tradicinės partijos paskui mus eina, todėl norime išsitiesti patys, identifikuotis patys, kalbu apie Darbo partiją“, – panašos pozicijos laikėsi ir V. Uspaskichas.

Tačiau atskirose savivaldybėse „darbiečiai“ ir „tvarkiečiai“ svarsto bendradarbiauti per rinkimus, teigė vadovai. „Mes kalbamės, tai praktiniai klausimai, tikrai kažkur tarsimės, ne tik su „Tvarka ir teisingumu“, – sakė V. Uspaskichas.

R. Žemaitaitis teigė, kad dėl bendro dalyvavimo rinkimuose kalbamasi ir su kitų partijų atstovais, pavyzdžiui, žemaitiškuose rajonuose – su Žemaičių partija.

Jis taip pat sugalvojo būdą kaip paremti ir regionų vystymąsi ir plėtrą. „Ketvirtas punktas, norime priimti grįžtančių tautiečių iš emigracijos įstatymą. Punktus dar reikia derinti, bet abejonių nekelia, kad reikia kompensuoti tautiečių pervežimą čia su jų turtu ir bagažu 100 procentų“, – pasakojo V.Uspaskichas.

„Dėl kito punkto kreipiausi į Europos komisiją – reikia visoje ES sulyginti sąlygas versle, atlyginimuose, socialinėse garantijose. Nereiškia, kad absoliuti dauguma turi vienodas sumas gauti, bet prie vidutinio atlyginimo pririšti minimalų atlyginimą, pensijas, kad nebūtų populistinių šūkiu per rinkimus“, – pasakojo politikas.

Ketvirtą kadenciją parlamente dirbantis V. Bukauskas 2016-aisiais buvo išrinktas Telšių vienmandatėje apygardoje, jis anksčiau priklausė socialdemokratų frakcijai, šiems skilus, perėjo į Lietuvos socialdemokratų darbo frakciją, šių metų balandį – į Mišrią Seimo narių grupę.

Darbo partija turi du atstovus Seime. Kitas „darbietis“ Petras Čimbaras priklauso Lietuvos socialdemokratų darbo frakcijai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.