Mykolo Majausko apkaltos komisijos idėja Seime neišdegė

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų frakcijos atstovo Stasio Jakeliūno idėja diskutuoti dėl galimos apkaltos konservatoriui Mykolui Majauskui vėl pasiekė Seimo salę.

Mykolas Majauskas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Mykolas Majauskas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Stasys Jakeliūnas.<br>T.Bauro nuotr.
Stasys Jakeliūnas.<br>T.Bauro nuotr.
Kęstutis Pūkas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Kęstutis Pūkas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Oct 16, 2018, 10:42 AM, atnaujinta Oct 16, 2018, 3:09 PM

Antradienį ši idėja dar kartą buvo pateikiama Seimui. S.Jakeliūno ir grupės valdančiųjų registruotame nutarime buvo nurodoma sudaryti specialiąją tyrimo komisiją dėl M.Majausko apkaltos pradėjimo.

Po pateikimo Seimas balsavo, tačiau nieko nenusprendė. Už apkaltos komisijos sukūrimą balsavo 52, prieš – 30, susilaikė 22 nariai. Balsavimą teko kartoti, nes rezultatas buvo lygus. Kartojant balsavimą, „už“ balsavo 55, „prieš“ – 30, susilaikė – 25.

Po valandos pertraukos Seimas dar kartą balsavo. Šio balsavimo rezultatai pasiskirstė taip: „už“ balsavo 47, „prieš“ 34. Seimas šiai komisijai nepritarė.

Nutarimo projekte rašoma, kad „Seimo narys M.Majauskas savo veiksmais piktnaudžiavo teise, jos suteiktomis procesinėmis priemonėmis ir savo, kaip Seimo nario, statusą visuomenėje panaudojo asmeniniais interesais, diskreditavo Savižudybių ir smurto prevencijos komisijos misiją, o kartu – ir visą Seimą bei galimai šiurkščiai pažeidė Konstituciją ir sulaužė priesaiką, įsipareigojančią „gerbti ir vykdyti Konstituciją ir įstatymus“.

Jame taip pat siūloma pavesti komisijai iki 2019 m. kovo 1 d. atlikti tyrimą ir pateikti išvadą, ar reikia pradėti apkaltos procesą.

Lygino su K.Pūku

Į tribūną Seime stojęs S.Jakeliūnas teigė, kad „nejaučia jokio malonumo čia stovėti“.

„Turiu atstovauti tiems žmonėms, kurie galimai nukentėjo nuo Seimo nario veiksmų. Yra dalykai, kurie yra virš partinių nesutarimų ir ideologinių skirtumų. Tai yra smurtas prieš vaikus, smurtas prieš moteris, savižudybių prevencija ir kitos sritys, dėl kurių mes daug ir nediskutavome“, – kalbėjo politikas.

Jis priminė, kad Seimo narys M.Majauskas vadovavo Savižudybių ir smurto prevencijos komisijai.

„Mes tikėjomės, kad jis tą darbą atliks sąžiningai ir atsakingai. Ir atrodė, kad jis tai ir daro. Seime turėjome vieną atvejį, gal turėsime ir ateityje daugiau, dėl Kęstučio Pūko. Tą kartą buvo vieningas sutarimas: 97 Seimo nariai iš 97 balsavusių nutarė, kad turi būti pradėta apkalta K.Pūkui“, – pasakojo jis.

S.Jakeliūnas Seimo salėje priminė ir 2017 metų liberalės Aušrinės Armonaitės teiktą dokumentą, kurį ji rašė ragindama K.Pūką atsistatydinti.

„Toks elgesys didina žmonių nepasitikėjimą politika ir politikais. Seimo narys paniekino pačią kovos su seksualinio priekabiavimo idėją. Kalbėdama apie moteris, kurios išdrįso liudyti, ji pabrėžė, kad tik drąsių ir principingų moterų dėka tai iškilo viešumon“, – sakė S.Jakeliūnas ir pasakė tikintis, jog dvejopi standartai Seime nėra taikomi.

„Jeigu tai būtų vienas atsitiktinis liudijimas, ir tai reikėtų suprasti, kas čia vyksta. Kategoriškai paneigiu,  jokių norų kerštauti nėra“, – į opozicijos teiginius atsakė valstietis S.Jakeliūnas.

„Jis bando susigrąžinti šeimą ir į ją grįžti, tai yra svarbi aplinkybė. Bet mes turime atkurti jaunų žmonių pasitikėjimą politika. Tai yra mūsų pareiga“, – kalbėjo jis.

Kaltino argumentų trūkumu

Prasidėjus klausimams liberalas Eugenijus Gentvilas pranešėjo klausė, kodėl kreipimasis į Generalinę prokuratūrą gali būti priimamas kaip nusikaltimas. „Bet apkaltos dokumente jūs rašote švelniau, rašote, kad dėl M.Majausko piktnaudžiavimo teise. Pagal tai išeina, kad Seimo narys praranda piliečio teises ir negalėtų jokiais atvejais ginti, gintis“, – klausė E.Gentvilas.

S.Jakeliūnas, atsakydamas į klausimą, pabrėžė, kad politikas teisių nepraranda.

„Jei būtų įrodyta, kad M.Majauskas apgaulingai kreipėsi dėl šmeižto, jam grėstų Baudžiamojo kodekso atsakomybė. Kadangi tai yra politinis apkaltos procesas, teigiu, kad tai buvo piktnaudžiavimas teise“, – atsakė S.Jakeliūnas.

Konservatorius Edmundas Pupinis klausė, ar S.Jakeliūnas nesijaučia įsijautęs į prokuroro vaidmenį. „Jūs sakote, kad dirbdamas Vyriausybėje M.Majauskas savo teise piktnaudžiavo. Ar tai nėra nekaltumo prezumpcijos pažeidimas? Kadangi jūs iš anksto formuojate teisines nuostatas, dėl to apkalta gali būti taikoma ir jums“, – rėžė politikas.

Konservatorius Andrius Kubilius teigė, kad S.Jakeliūnas galbūt turi „kažkokių psichologinių kompleksų“.

„Ar čia pavydas, ar kerštas. Nes aš klausausi ir mane stebina. Jūs čia pateikėte tik savo samprotavimus, nėra faktų, liudininkų, jūs diskredituojate apkaltos procesą nuleisdami ją iki plintuso lygio“, – kritikavo A.Kubilius.

„Aš taip nemanau, man gaila jūsų kaip M.Majausko mentoriaus. Šitam žmogui reikia rūpintis išsaugoti savo šeimą, o ne bet kokia kaina išlikti politikoje“, – teigė S.Jakeliūnas.

Valstietė Rūta Miliūtė S.Jakeliūno klausė, kodėl Seimas buvo vieningas dėl K.Pūko situacijos, o šiuo konkrečiu atveju yra jaučiamas susipriešinimas.

„Aš manau, kad skirtumo nelabai turėtų būti. M.Majausko atveju yra daugiau moralinių pagrindų inicijuoti apkaltą“, – su K.Pūko situacija lygino politikas.

Konservatorė Gintarė Skaistė pabrėžė, kad jai S.Jakeliūno dėmesys šiai problemai atrodo dirbtinis. „Jūs atrodote kaip Kalėdų Senelis, kuris problemą prisiminė tada, kai jam yra patogu. Dar labiau kelia klausimą laiko pasirinkimas. Nes viskas vyko kovo mėnesį, o jūsų iniciatyva prasidėjo kiti procesai, pensijų reforma ir kreipimasis į Konstitucinį teismą“, – S.Jakeliūną kritikavo konservatorė.

Seimo narė Dovilė Šakalienė klausė, kodėl Etikos ir procedūrų komisija nusprendė nepradėti natūralaus proceso. S.Jakeliūnas teigė, kad komisijos atstovių elgesys jam atrodo keistai.

„Mykolas ir jo draugai suskaldė Seimą lygiai du kartus“, – po balsavimo sakė S.Jakeliūnas

Opozicija vadina noru susidoroti

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos pirmininkas Gabrielius Landsbergis šią idėją komentavo kaip paprasčiausią norą susidoroti su opozicija. Jo teigimu, Seimo Biudžeto ir finansų komitetui vadovaujantis S.Jakeliūnas nori sukompromituoti tame pačiame komitete dirbantį konervatorių M.Majauską. Šiai nuomonei pritaria ir pats M.Majauskas.

Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis praėjusią savaitę Žinių radijo eteryje teigė, kad S.Jakeliūnas elgiasi tėviškai. Taip jis apibūdino politiko siekį apginti merginas, kurios prabilo apie galimą seksualinį politiko priekabiavimą.

Naujienų portalas lrytas.lt primena, kad žiniasklaidoje savo tapatybės neatskleidusios merginos pasakojimas apie prie jos seksualiai priekabiavusį M.Majauską pasirodė šių metų kovo mėnesį. Tada pats politikas kreipėsi į Generalinę prokuratūrą dėl galimo šmeižimo.

Tačiau tyrimas po kiek laiko buvo sustabdytas, nes žinią pranešusi „Info TV“ atsisakė atskleisti merginos, prabilusios apie šią istoriją, tapatybę.

Mergina tą kartą žurnalistams papasakojo, kad M.Majauskas su moksleivėmis vartodavo alkoholį, dalyvaudavo vakarėliuose, siekdavo jas parsivesti į savo namus bandydamas atlikti nederamus seksualinio pobūdžio veiksmus.

M.Majauskas šią informaciją vadina melaginga.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.