V. Pranckietis susitiko su R. Karbauskiu: savo kaltės neįžvelgia

Ketvirtadienį Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis po dviejų dienų tylos dėl kelionės, pagaliau prabilo apie Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininko Ramūno Karbauskio mestus kaltinimus.

Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Ramūnas Karbauskis. <br>T.Bauro nuotr.
Ramūnas Karbauskis. <br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 18, 2018, 2:49 PM, atnaujinta Oct 18, 2018, 3:08 PM

Po susitikimo su R.Karbauskiu, Seimo vadovas sakė, kad atsistatydinti jis nežada. Seimo vadovas teigė, kad dar nespėjo išsamiai susipažinti su paviešinto pokalbio išklotine. Jo teigimu, Vyriausiosios tarybinės etikos komisijos (VTEK) šiuo metu išgyvena „reputacinę krizę“.

Po susitikimo su R.Karbauskiu, Seimo vadovas sakė, kad atsistatydinti jis nežada. Seimo vadovas teigė, kad dar nespėjo išsamiai susipažinti su paviešinto pokalbio išklotine. Jo teigimu, VTEK šiuo metu išgyvena „reputacinę krizę“.

„Aš nesu niekuo kaltinamas, nenaudokime tokių žodžiu. Kada būsiu, tada tokius žodžius galėsite ir naudoti. Jeigu esu minimas, tai visiškai netapatus žodis. O kad kas nors nori mane minėti, tai visuomet maloniai prašom, manau, kad ir jūs dažnai mane minite“, – sakė jis.

V.Pranckietis teigė, kad susitikimas, kuris buvo minėtas garso įraše, vyko dėl VTEK sudėties.

„Aš nežinau, kas, ką ir kur ten komentuoja. Dabar jau turėsiu domėtis. Mes buvome susirinkę spręsti VTEK sudėties. Nes tuo metu buvo nepilna sudėtis, tą ir darėme. O šiaip VTEK yra toks momentas, kad tai yra reputacinė krizė“, – sakė Seimo vadovas, pridurdamas, kad šiuo metu yra iškilę daug klausimų, į kuriuos turėtų būti atsakyta.

Paprašytas priminti susitikimo aplinkybes, Seimo vadovas žurnalistų perklausė, ar ir jie atsimina viską, ką veikė prieš pusantrų metų.

„Aš tik pradėjau susipažinti su medžiaga“, – tvirtino Seimo vadovas.

Paklausus, ar jis yra reiškęs kokią nors nuomonę apie M.Siaurį, V.Pranckietis pasitikslino, kas jis toks yra. „Jis čia tas, kuris yra minimas iš tos komisijos? Aš apie jį nuomonės nesu reiškęs“, – tvirtino V.Pranckietis.

V.Pranckietis nematė pagrindo, kaip kad siūlo R.Karbauskis pasitraukti visiems dabartiniams VTEK nariams, o narius skyrusioms institucijoms spręsti dėl kiekvieno nario ir jo atsakomybės.

Žurnalistams paklausus, ar Seimo vadovas neplanuoja atsistatydinti, V.Pranckietis nesutriko. Jis teigė, kad į visus klausimus atsakys tada, kai šis klausimas bus iš tikrųjų svarstomas.

Kaltinimai tik P.Urbšiui

R.Karbauskis teigė, kad Seimo vadovo atsakymai jį įtikino, P.Urbšio kaltę jis dar kartą pabrėžė.

„Mes pašnekėjome apie aplinkybes, Seimo pirmininkas pasakė tai, ką aš ir galvoju – kad iš tikrųjų tuos klausimus dėl konkretaus žmogaus, dirbančio VTEK, tiesiogiai ir nebuvo čia svarstomas. Niekaip ir nebuvo nuspręsta. Atsakymai galutiniai bus galimi tik praėjus procedūrą. Ir duos aprodymus tie žmonės, kurie tame pokalbyje dalyvavo“, – tikino valstiečių lyderis.

„Seimo pirmininkui būtų galima pradėti tą procedūrą, jei būtų akivaizdūs kaltinimai jam. O iš to, kas ten pasakyta, išvadą galima daryti tik tokią – kaltinimas tiesiogiai yra pareikštas tų žmonių pokalbyje P.Urbšiui“, – teigė politikas.

„Aš negaliu teigti, kad apklausus žmones, kurie kalbėjosi, procesas bus pradėtas. Ir ar jis vertas pateikti Konstituciniam teismui, tiesiog nėra kito varianto kaip kitaip galima gauti visus atsakymus“, – pasakojo R.Karbauskis. Dar konkretindamas ir galimos apkaltos laiką – po kitų metų biudžeto priėmimo.

Kaip jau buvo skelbta anksčiau, A.Širinskienė ir R.Karbauskis ketvirtadienio ryte paviešino 2017 metų VTEK narių pokalbį, kuriuo komisijos Prevencinio skyriaus vedėjas Mindaugas Siaurys yra spaudžiamas pasitraukti.

R.Karbauskis trečiadienį prabilo apie galimybę inicijuoti apkaltos procesą buvusiam kolegai, parlamentarui Povilui Urbšiui, jis taip lauks ir Seimo vadovo pasiaiškinimų. Iš paviešino garso įrašo galima suprasti, kad spaudimą VTEK nariai kolegai M.Siauriui darė būtent šių dviejų politikų pavedimu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.