Garsioji bėglė N. Venckienė tėškė skundą: lygina save su R. Paksu

Čikagos kalėjime laikoma Neringa Venckienė teigia nenorinti į Lietuvą. Tačiau skundą Jungtinių Tautų Organizacijai nusiuntusi kalinė aiškino, kad tėvynė jai užkerta kelią tapti Seimo nare ar prezidente.

Neringa Venckienė.<br>D.Umbraso nuotr.
Neringa Venckienė.<br>D.Umbraso nuotr.
Neringa Venckienė.<br>D.Umbraso nuotr.
Neringa Venckienė.<br>D.Umbraso nuotr.
Neringa Venckienė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Neringa Venckienė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Neringa Venckienė.<br>T.Bauro nuotr.
Neringa Venckienė.<br>T.Bauro nuotr.
Neringa Venckienė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Neringa Venckienė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Neringa Venckienė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Neringa Venckienė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Neringa Venckienė.<br>P.Mantauto nuotr.
Neringa Venckienė.<br>P.Mantauto nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Oct 23, 2018, 11:41 AM, atnaujinta Oct 25, 2018, 8:53 AM

Daugiau kaip prieš penkerius metus nuo teisėsaugos į Ameriką pabėgusi ir skundais JAV teismus užvertusi buvusi teisėja ir Seimo narė 47 metų N.Venckienė rado dar vieną būdą įgelti Lietuvai.

Teismuose, kurie nagrinėja Lietuvos prašymą grąžinti bėglę į gimtinę, ji teigė, kad savo šalyje būtų nužudyta, tačiau kartu priekaištauja, jog dėl 2014 metų birželį surengtos apkaltos jai užkertamas kelias Lietuvoje siekti politinės karjeros.

Jungtinių Tautų Žmogaus teisių komitetui N.Venckienė įteikė raštą, kuriame kaltina Lietuvą pažeidus jos teises ateityje tapti Seimo nare ar net Lietuvos prezidente.

Save palygino su R.Paksu

N.Venckienei užkliuvo Lietuvos Konstitucijos 74-asis straipsnis, kuris numato, kad asmuo, šiurkščiai pažeidęs Konstituciją ir sulaužęs priesaiką ir iš Seimo pašalintas per apkaltą, negali eiti pareigų, kurioms eiti reikia duoti priesaiką.

Skundą Jungtinių Tautų Žmogaus teisių komitetui N.Venckienė įteikė ne pati, o per advokatu prisistatantį Stanislovą Tomą, kuris buvo vienas iš keturių teisininkų, atstovavusių pašalintam prezidentui Rolandui Paksui Europos žmogaus teisių teisme (EŽTT).

R.Paksas, kaip ir dabar N.Venckienė, teismui skundėsi dėl to paties Konstitucijos straipsnio, kuris po apkaltos užkirto jam kelią kandidatuoti į Seimą ir prezidentus.

2011 metais EŽTT nusprendė, kad draudimas iki gyvos galvos dalyvauti rinkimuose yra neproporcingas, tačiau Konstitucijos pataisas, leidžiančias šį terminą sumažinti iki 10 metų, Seimas pradėjo svarstyti tiktai šiemet.

Pasirinko užsienio advokatą

S.Tomas yra laimėjęs R.Pakso bylą.

2016 metais buvo kilusi problema dėl jo teisės atstovauti EŽTT dėl to, kad 2016 m. kovo 10-ąją S.Tomas išstojo iš Andoros Kunigaikštystės advokatūros, o Rusijoje prisiregistravo advokatu 2016 m. birželio 23-iąją. Taigi du su puse mėnesius nebuvo advokatas.

Šiuo metu S.Tomas yra Normandijos salų grupei priklausančios Sarko salos advokatas, Rusijos užsienio advokatas ir Moldovos Padniestrės Respublikos advokatas, praktikuojantis Bahamų salose.

Į teismus nesikreipė

Pateikti skundą Jungtinių Tautų Žmogaus teisių komitetui advokato nereikia, tačiau viena šio komiteto sąlygų yra ta, kad skųstis dėl pažeistų teisių gali tik žmogus, neradęs teisybės nacionaliniuose teismuose.

2014 metų birželio 19 dieną per apkaltą Seimo nario mandato netekusi N.Venckienė dėl jos pašalinimo iš Seimo Lietuvoje į teismus nesikreipė.

2013 metų balandį į Ameriką pabėgusiai N.Venckienei tuo metu labiau rūpėjo ne aukšti politiniai postai, o pinigai.

Už pravaikštas nesumokėjo

2015 metų gegužę N.Venckienė per savo pusseserę advokatę Sonatą Žukauskienę Vilniaus apygardos administraciniam teismui įteikė du skundus.

Viename reikalavo priteisti jai Seimo nario atlyginimą nuo jos pabėgimo dienos iki apkaltos, kitame prašė sumokėti algų skirtumą, kai jai dar dirbant Kauno apygardos teisme teisėjams buvo sumažinti atlyginimai.

N.Venckienė buvo apskaičiavusi, kad Lietuva jai yra skolinga apie 45 tūkstančius eurų, ir reikalavo sumokėti ne tik šią sumą, bet ir delspinigius.

Pinigų N.Venckienė negavo. Dėl neišmokėto atlyginimo Kauno teisme jai buvo patarta kreiptis į patį teismą, o dėl Seimo nario atlyginimo buvo svarstyta net Konstituciniame teisme. Šio teismo atsakymas buvo kategoriškas – Seimo narė, be pateisinamos priežasties praleidusi net 115 posėdžių, atlyginimo nenusipelnė.

Jei N.Venckienės skundas net ir būtų išnagrinėtas Jungtinėse Tautose, jų sprendimas būtų tik rekomendacinis ir Lietuva jo neprivalėtų vykdyti.

Užkliuvo net D.Trumpo administracija

Tai jau ne pirmas bandymas, kai bandydama išvengti grąžinimo į Lietuvą N.Venckienė griebiasi šiaudo.

Rugsėjo pabaigoje jos sūnus Karolis, JAV žmogaus teisių ekspertės Abbe Jolles bei Mary G.Leary ir buvęs N.Venckienės partijos narys Vytautas Matulevičius dalyvavo Helsinkio komisijos JAV skyriaus, tiksliau, vieno žmogaus surengtame posėdyje, kuriame Lietuvą vadino korumpuota ir pedofilų valdoma valstybe.

Neabejojama, kad tokiais savo veiksmais N.Venckienė bando paveikti JAV teismų, kurie yra sutikę išduoti bėglę Lietuvai, sprendimus. Naujausią sprendimą buvusi teisėja yra apskundusi Čikagos apeliaciniam teismui.

Skunde N.Venckienė teigia, kad prezidento D.Trumpo administracijos sutikimas grąžinti ją į šalį, kurioje bėglė įtariama keliolika nusikaltimų, prieštarauja JAV konstitucijai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.