Rezoliuciją dėl „šantažo VTEK“ Seimas atmetė, R. Karbauskis išvadintas „vienvaldžiu tijūnu“

Seime svarstoma rezoliucija „Dėl daromo neleistino spaudimo Vyriausiajai tarnybinės etikos komisijai ir neteisėtų įrašų“. Rezoliucijos projektas, kurį pasirašė parlamentarai – Gabrielius Landsbergis, Bronislovas Matelis, Eugenijus Gentvilas pasiekė Seimą po to, kai Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LŽVS) atstovė Agnė Širinskienė savo socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje paviešino triukšmą sukėlusius Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) įrašus.

Ramūnas Karbauskis ir Širinskienė Agnė kaltinami darę spaudimą VTEK.<br>T.Bauro nuotr.
Ramūnas Karbauskis ir Širinskienė Agnė kaltinami darę spaudimą VTEK.<br>T.Bauro nuotr.
Ramūnas Karbauskis ir Širinskienė Agnė kaltinami darę spaudimą VTEK.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Ramūnas Karbauskis ir Širinskienė Agnė kaltinami darę spaudimą VTEK.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2018-10-23 11:13, atnaujinta 2018-10-23 13:14

Juose, anot parlamentarės, galima girdėti VTEK narių kalbas apie buvusio valstiečio Povilo Urbšio ir Seimo pirmininko Viktoro Pranckiečio liepimą priimti tam tikrus sprendimus. Parlamentarė savo socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje rašė, kad iš įrašo galima suprasti, kad VTEK nariai nebuvo nepriklausomi.

Rezoliucijos dokumente nurodoma, kad Seimas „laiko visiškai nepriimtinu Seimo narių Ramūno Karbauskio ir Agnės Širinskienės šantažą VTEK, kad VTEK turi būti išformuotas, ypač kai toks šantažas yra skelbiamas tuo metu, kai VTEK atlieka Švietimo ir mokslo ministrės Jurgitos Petrauskienės tyrimą.“

Dokumente taip pat pažymima, kad „Seimas ragina Seimo narius Ramūną Karbauskį ir Agnę Širinskienę nenaudoti Seimo narių mandatų neteisėtam VTEK šantažui ir pažymi, kad tokie veiksmai nedera su Seimo narių priesaika „sąžiningai tarnauti demokratijai“.

Prabilo apie „demokratijos pakasynas“

Konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis posėdžio metu teigė, kad tai, kas vyksta Seime galima vadinti „demokratijos pakasynomis“.

„Atsitokėkit tie,kurie dar galit. Žinau, kad galite, kad neesate užmigę ir pasidavę apgaulės dūmui“, – kalbėjo jis. V. Landsbergis kelis kartus pakartojo, kad bet kokie bandymai apriboti žiniasklaidos laisvę ar daryti įtaką nacionalinio transliuotojo veiklai bus dokumentuoti ir apie juos bus pranešta Europos Sąjungos institucijoms.

G.Landsbergis pabrėžė, kad šiuo metu siekiama susidoroti su P. Urbšiu ir V. P.ranckiečiu, jis priminė ir dėl Gretos Kildišienės kilusį skandalą bei kad valstiečių lyderis Ramūnas Karbauskis linkęs kerštauti.

„Man nesmagu, kad seimo pirmininkas neteisingai apkaltintas daręs spaudimą VTEK. Akivaizdu, kad seimo pirmininkas turi savo pirmininką“, – kalbėjo konservatorių lyderis ir pridūrė, kad šiuo atveju nieko padaryti negali. Anot jo, „Ramūnas Karbauskis – vienvaldis tijūnas, kuris plaukštelėjęs rimbu susutato visus į vieną eilę“.

P.Urbšys teigė apkaltos nebijantis

Parlamentaras Povilas Urbšys teigė, kad jam kurstomos apkaltos nebojo ir tikino, kad kuo labiau bus mėginama šį laužą įkurti, tuo geriau bus apšviesti jo kurstytojai.

„Seimas panašėja į politinį cirką. Skundai, pletkai, apkalbos, šantažas – tų dviejų žmonių dėka tai tapo neatsiejama kultūros dalimi“, – kritikos R. Karbauskiui ir A. Širinskienei negailėjo P. Urbšys.

Humoro nestokojo ir Juozas Olekas, kuris teigė, kad Lietuva turi gražų paukštį gandrą, bet „sėdėti po gandro lizdu – nelabai malonu“, nes paukštis savo aplinką savaip pažymi. J. Oleko teigimu, Seimo nariai turėtų labai rimtai vertinti šią rezoliuciją ir jai pritarti.

Po balsavimo Seime rezoliucija buvo atmesta: (iš 106 balsavo 105 Seimo nariai), 47 balsavo už rezoliucijos redagavimą, o 58 parlamantarai pasisakė už tai, kad rezoliucija būtų atmesta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.