Dėl medžiagos A. Širinskienės komisijai VSD spręs gavusi klausimus raštu

Valstybės saugumo departamentas (VSD) atsakymus naują galimos politinės korupcijos tyrimą atliekančiai Seimo laikinajai komisijai pateiks sulaukęs raštiškų klausimų, sako VSD vadovas Darius Jauniškis.

Departamento direktorius trečiadienį su „valstietės“ Agnės Širinskienės vadovaujama Seimo komisija aptarė, kokios medžiagos parlamentarai prašo savo tyrimui.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Departamento direktorius trečiadienį su „valstietės“ Agnės Širinskienės vadovaujama Seimo komisija aptarė, kokios medžiagos parlamentarai prašo savo tyrimui.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 24, 2018, 5:06 PM

Departamento direktorius trečiadienį su „valstietės“ Agnės Širinskienės vadovaujama Seimo komisija aptarė, kokios medžiagos parlamentarai prašo savo tyrimui.

„Klausimai (komisijai – BNS) yra suformuluoti Seimo nutarime, ten yra įvardinti klausimai, tiesiog diskutavome, kokia apimtimi ir ko prašys. Aš noriu priminti, kad pagal įstatymą visi klausimai turi būti užduoti raštu ir atsakymai turi būti duoti raštu“, – trečiadienį išėjęs iš komisijos posėdžio žurnalistams sakė D. Jauniškis.

Klausiamas, ar VSD privalo pateikti visą politikų prašomą medžiagą D. Jauniškis pabrėžė, kad „visada valstybėje yra principas „būtina žinoti“. Atsakydamas į klausimą, ar pateiks ankstesnį politinės korupcijos tyrimą atlikusio Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto gautą medžiagą, tvirtino, jog į šį klausimą atsakys politikai.

„Palikime politikams kalbėti, aš nelabai norėčiau komentuoti, tai yra uždaras posėdis, tegu jie (Seimo nariai – BNS) sprendžia, ką pasakyti“, – į klausimą, ar komisijai bus pateikta medžiaga ta apimtimi, kurią gavo NSGK, atsakė D. Jauniškis.

Taip pat komisija trečiadienį į posėdį dėl medžiagos tyrimui teikimo pakvietė Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) vadovą Žydrūną Bartkų.

Seimas rugsėjo pabaigoje sudarė komisiją aiškintis suinteresuotų asmenų ar jų grupių galbūt neteisėtą įtaką, poveikį rinkimų eigai, koalicijų formavimui,parlamentinių frakcijų, atskirų politikų darbui, partijų ir visuomeninių judėjimų veiklai bei finansavimui, teisėkūros procesams,valstybės valdomų įmonių, viešųjų įstaigų vadovų, valdymo ar priežiūros organų narių rinkimui, skyrimui.

Taip pat siūloma pasidomėti, kokią informaciją teisėsaugos ir žvalgybos institucijos teikė kompetentingoms institucijoms, kaip į ją reaguota.

Bus tiriamas 2008–2016 metų laikotarpis. Savo išvadas tyrėjai turėtų pateikti iki kitų metų gegužės 1 dienos. Tuo metu vyks prezidento, Europos Parlamento rinkimų kampanija.

Naują tyrimą inicijavo valdančiųjų Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis. Jo teigimu, praėjusią sesiją atliktas Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto tyrimas iš esmės dėl tų pačių dalykų parodė, kad tyrimą reikia tęsti.

Seimas birželio pradžioje patvirtino NSGK parlamentinio tyrimo išvadas. Jomis grėsme valstybės sąrangai ir nacionaliniam saugumui pripažintas neteisėtas Rusijos energetikos bendrovės „Rosatom“ ir lietuviško koncerno „MG Baltic“ veikimas.

Autorė: Milena Andrukaitytė

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.