Prezidentė apie A. Širinskienės siūlomą pataisą: labai pavojinga

Šalies vadovė Dalia Grybauskaitė, apdovanodama Konstitucijos egzamino nugalėtojus, griežtai sukritikavo valstietės Agnės Širinskienės siūlymą keisti Konstitucijos pirmo skirsnio nuostatas.

Širinskienė Agnė, žalieji, valstiečiai<br>M.Patašiaus nuotr.
Širinskienė Agnė, žalieji, valstiečiai<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 25, 2018, 2:18 PM

Prezidentė pastebėjo, kad daugumas Konstitucijos egzamino nugalėtojų pagrindinį šalies dokumentą išmano geriau nei valstybę valdantys politikai, ir priminė, kad minint Konstitucijos dieną Seime bus bandoma keisti Konstitucijos pirmo skirsnio apsaugą.

„Pirmasis skirsnis, noriu priminti, įtvirtina pamatines, svarbiausias tautai ir valstybei vertybes – tokias kaip kalba, vėliava, teritorijos vientisumas, sostinė, valstybės suverenitetas, – aiškino šalies vadovė. – Todėl tai yra ne tik neatsakinga, bet ir labai pavojinga. Tokie žmonės tikrai nedalyvavo Konstitucijos egzamine ir kažin ar žino ne tik raidę, bet ir Konstitucijos dvasią.“

Kaip informavo ELTA, Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkė A. Širinskienė ketvirtadienį ketina pateikti Seimui Referendumo įstatymo pataisą, kuri paskatintų gyventojus aktyviau dalyvauti referendume.

Siūloma nustatyti, kad sprendimams dėl Konstitucijos I skirsnio „Lietuvos valstybė“ bei XIV skirsnio „Konstitucijos keitimas“ nuostatų pakeitimo priimti reikia daugiau kaip pusės referendume dalyvavusių piliečių, tačiau ne mažiau kaip 2/5 piliečių, turinčių rinkimų teisę ir įrašytų į rinkėjų sąrašus.

„Projekto rengimą pirmiausia paskatino anksčiau vykusių privalomųjų referendumų praktika, kai jų nesėkmę nulemdavo pasyvioji piliečių dalis, nedalyvaujanti balsavime.

Antra, daugelyje Europos Sąjungos ir kitose demokratinėse valstybėse taikomi mažesni reikalavimai teigiamam sprendimui, pagrindinę įtaką turi referendume dalyvaujantys balsuotojai. Todėl būtina tobulinti Referendumo įstatymą, kad būtų labiau atsižvelgiama į piliečių aiškiai išreikštą valią“, – sako A. Širinskienė.

Pagal dabar galiojantį įstatymą, sprendimas dėl Konstitucijos I skirsnio „Lietuvos valstybė“ bei XIV skirsnio „Konstitucijos keitimas“ nuostatų pakeitimo yra laikomas priimtu, jeigu tam pritarė daugiau kaip pusė piliečių, turinčių rinkimų teisę ir įrašytų į rinkėjų sąrašus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.