Dosnumo varžytuvės: atkuto tie, kurių darbo statistikoje iki šiol mirguliavo nuliai

Nuo kitų metų biudžeto pateikimo Seime praėjo vos savaitė, o jau pažerta papildomų siūlymų už beveik 25 mln. eurų. Ir tai ne pabaiga. Ypač atkuto politikai, kurių darbo statistikoje iki šiol mirguliavo nuliai.

Seime įsibėgėja dosnumo varžytuvės.<br>Lrytas.lt koliažas
Seime įsibėgėja dosnumo varžytuvės.<br>Lrytas.lt koliažas
Itin aktyvus tapo „tvarkiečių“ frakcijos seniūnas V.Kamblevičius.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Itin aktyvus tapo „tvarkiečių“ frakcijos seniūnas V.Kamblevičius.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Finansų ministras Vilius Šapoka.<br>D.Umbraso nuotr.
Finansų ministras Vilius Šapoka.<br>D.Umbraso nuotr.
Eugenijus Jovaiša.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Eugenijus Jovaiša.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Jurgis Razma.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Jurgis Razma.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Oct 25, 2018, 7:34 AM, atnaujinta Oct 25, 2018, 10:06 AM

Po to, kai praėjusį ketvirtadienį finansų ministras Vilius Šapoka pristatė kitų metų biudžeto projektą, politikų pasiūlymai šiam teisės aktui ir vėl pasipylė kaip iš gausybės rago.

Suprantama: kitais metais – net treji rinkimai. Be to, akivaizdu, kad biudžeto projekto svarstymas Seime ne vienam parlamentarui tampa proga pagerinti ir savo darbo statistiką.

Bet pabudęs politikų dosnumas valstybei gali tapti sunkiai pakeliama našta.

Mat Seimo nariai ragina skirti milijonus įvairioms statyboms, siūlo įteisinti ne vieną lengvatą.

Ėmė darbuotis iš peties

Antai susizgribo ne tik Seimo vicepirmininko postu, bet ir pažadais apie mažesnį PVM tarifą malkoms, medžio ir šiaudų granulėms bei briketams į valdžią privilioti „tvarkiečiai“. 9 proc. lengvatinį tarifą šiam kurui jie siūlo taikyti nuo kitų metų pradžios.

Negana to, „tvarkiečių“ frakcijos seniūnas Vytautas Kamblevičius panoro keisti Transporto lengvatų įstatymą, numatant, kad gausiose šeimose augantys vaikai iki 16 metų visu transportu po šalį galėtų keliauti nemokamai.

Per Seimo rudens sesiją itin dideliu darbštumu nepasižymėjęs V.Kamblevičius pastaruoju metu nenustygsta.

Vien šio politiko sumanymams įgyvendinti papildomai reikėtų daugiau kaip 2 mln. eurų.

„Tvarkietis“ užsimojo pagerinti švietimo sistemą. Jis mano, kad reikalai šioje srityje kaipmat pagerėtų 50 tūkst. eurų atriekus Prienų rajono Stakliškių gimnazijos renovacijai.

Politikas taip pat susirūpino šio rajono keliais, todėl 2 mln. eurų prašo skirti kelio Stakliškės–Butrimonys asfaltavimo darbams. O Europos geografiniam centrui išlaikyti „tvarkietis“ mato galimybių iš biudžeto atriekti 30 tūkst. eurų.

Rūpinasi ne tik kraštiečiais

Dosnumu sužibėjo ir Seimo vicepirmininkas Arvydas Nekrošius.

Raseinių-Kėdainių apygardoje į Seimą išrinktas valstietis norėtų, jog Raseiniuose jau kitąmet iškiltų universalus sporto kompleksas su baseinu, todėl prašo, kad Vyriausybė prie šio projekto pridėtų 90 proc. lėšų – 6,2 mln. eurų.

Kad link naujojo sporto komplekso žmonėms nereikėtų dardėti žvyrkeliais, valstietis prašo juos sutvarkyti už papildomą milijoną.

O Kuršo apygardoje išrinkta valstietė Levutė Staniuvienė tebesižvalgo į gimtąjį Skuodą – ji prašo, kad iš biudžeto daugiau kaip 2 mln. eurų būtų skirta sporto komplekso statyboms šiame mieste. Mat statybas numatantis projektas jau buvo parengtas 2014 metais, kai dabartinė parlamentarė dar buvo mero pavaduotoja.

Tiesa, buvusi tikybos mokytoja rūpinasi ne tik kraštiečiais. 5 mln. eurų L.Staniuvienė norėtų skirti Mažesniųjų brolių konventualų (pranciškonų) vienuolynui Vilniuje kapitališkai remontuoti.

Valstietė Aušra Papirtienė prašo, kad kitų metų biudžete 150 tūkst. eurų atsirastų lietuvių kalbos prestižo 2019–2022 metų programai, kurią parengė Valstybinė lietuvių kalbos komisija.

Kitas valstietis Mindaugas Puidokas rūpinasi Lietuvos edukologijos universiteto oranžerijos perkėlimu į Kauno Vytauto Didžiojo universitetą. Tam politikas iš biudžeto prašo 91 tūkst. eurų.

Dar beveik 2 mln. eurų, M.Puidoko nuomone, reikėtų skirti naujam vaistinių augalų introdukcijos ir augalų biotechnologijų tarpdisciplininių mokslinių tyrimų ir studijų centrui kurti.

Jau dairosi į ateitį

Tuo metu Seimo Švietimo ir mokslo komitetui vadovaujantis valstietis Eugenijus Jovaiša nusprendė nesikuklinti ir papildomų pinigų iš biudžeto jau prašo ne tik kitiems, bet ir 2020 metams.

Politikas pateikė siūlymą kitąmet Kėdainių „Šviesiosios“ gimnazijos pastato rekonstrukcijai numatyti 1 mln. eurų, o likusią sumą, reikalingą remontui pabaigti, – 1,1 mln. eurų jau dabar įtraukti į būsimą biudžeto planavimą.

Opozicija prašo baikščiai

Į biudžeto aruodus paprastai seilę varvina ir Seimo opozicija, bet siūlymus kol kas teikia nedrąsiai.

Prašymą skirti 56 tūkst. eurų Šiaulių vyskupijoje esančios Šaukoto Švč.Trejybės bažnyčios varpinės avarinės būklės likvidavimo darbams pateikė konservatorius Vytautas Juozapaitis.

Jo frakcijos kolegos Arvydas Anušauskas ir Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė prašo kitąmet numatyti 362 tūkst. eurų didesnį Gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimų centro finansavimą.

Dar vienas konservatorius Jurgis Razma priminė, kad Plungė niekaip nesulaukia sporto ir sveikatingumo komplekso statybų pradžios, o tam reikia 770 tūkst. eurų.

Be to, J.Razma pasiūlė, kad 4 mln. eurų būtų padidintas policijos algų fondas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: R. Žemaitaitis sulaužė priesaiką – ar gali kandidatuoti?