„Tvarkiečiams“ už susitarimus „pirkti dramblį“ gresia iki 8 metų kalėjimo

Teisėsaugos pareigūnai baigė ir perduoda teismui partijos „Tvarka ir teisingumas“ bylą, ketvirtadienį pranešė prokuratūra.

 „Tvarka ir teisingumas“ būstinė<br>T.Bauro nuotr.
 „Tvarka ir teisingumas“ būstinė<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-10-25 12:50, atnaujinta 2018-10-25 15:56

Detalesnę informaciją ji žada pateikti ketvirtadienį rengiamoje spaudos konferencijoje.

Šiame 2014 metais pradėtame tyrime kaip juridinis asmuo yra kaltinamas pats „Tvarka ir teisingumas“ ir šeši fiziniai asmenys.

Partija neteisėtai pralobo

Anksčiau teisėsauga skelbė, kad partija įtariama prekyba poveikiu, turto iššvaistymu, dokumento suklastojimu ir disponavimu suklastotu dokumentu, veikiant bendrininkų grupėje, bei apgaulingu apskaitos tvarkymu.

„Tvarka ir teisingumas“ kaltinama iš kyšių ar neteisėtai iššvaistyto turto gavusi daugiau nei 350 tūkst. eurų (1,2 mln. litų). Teisėsaugos duomenimis, šiuos pinigus partija panaudojo veiklos viešinimui.

Kaltinimai šioje byloje taip pat pareikšti buvusiam Seimui nariui Rimui Antanui Ručiui, verslininkams Rolandui Skaisgiriui, Peisachui Kačerginskiui, Giedriui Rakauskui, Vytautui Baniui, Justinui Garliauskui.

Ikiteisminio tyrimo metu STT pareigūnų surinkti duomenys leidžia pagrįstai manyti, kad minėta politinė partija veikė per savo atsakingąjį sekretorių, kuris eidamas vadovaujančias pareigas viešajame juridiniame asmenyje, galimai siekdamas neteisėto politinės partijos finansavimo, veikdamas partijos naudai ir interesais, pažadėjo ir susitarė su verslininku R. S. priimti kyšį – paramos koncertą „Pirk dramblį“.

Už tai partijos atstovas galimai pažadėjo paveikti Vidaus reikalų ir Aplinkos ministerijų valstybės tarnautojus, kad jie sudarytų išskirtines sąlygas laimėti nurodytoms įmonėms organizuojamus viešuosius pirkimus. Tyrimo duomenimis, kaltinamasis R. A. R. galimai priėmė 235 499 litų (68 205 eurų) vertės kyšį – paramos koncertą „Pirk dramblį“, kuriame buvo viešinama politinė partija „Tvarka ir teisingumas“ ir jos lyderiai, formuojant apie juos palankią visuomenės ir rinkėjų nuomonę.

Gresia iki 8-erių metų kalėjimo

Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento vyriausiasis prokuroras Martynas Jovaiša teigė: „Baudžiamoji byla šiandien pasiekė teismą su prokuroro surašytu kaltinamuoju aktu. Byloje kaltinamas vienas juridinis ir šeši fiziniai asmenys. Partija kaltinama prekyba poveikiu, dokumentų klastojimu, lėšų švaistymu“.

Anot prokuroro, tyrimo metu apribotos nuosavybės teisės už maždaug 250 tūkst, eurų. „Maksimali finansinė bausme juridiniam asmeniui 50 tūkst. eurų, fiziniams asmenims gresianti maksimali bausmė – iki aštuonerių metų laisvės apribojimo“, – kalbėjo jis.

„Prekybą poveikiu , kuo kaltinami partija ir privatūs asmenys, galima laikyti tam tikra kyšininkavimo forma“, – kalbėjo M. Jovaiša ir pridūrė, kad nepaskaičiuota, kokią žalą dėl partijos veiksmų patyrė valstybė, bet įvertinta, kokią žalą patyrė asmenys, kurių turtas buvo iššvaistytas.

Prokuroras akcentavo, kad neteisėtų susitarimų būta ne tik dėl renginio „Pirk dramblį“, bet būta ir kitų atvejų. M. Jovaišos teigimu, vykdydami neteisėtus veiksmus kaltinamieji turėjo interesų laimėti kuo daugiau viešųjų pirkimų.

„Pirk dramblį“

Tyrimas pradėtas kilus įtarimams, jog privačios bendrovės padengė dalį „Tvarkos ir teisingumo“ remto renginio „Pirk dramblį“ sąnaudų.

Teisėsauga nurodo, kad partija veikė per atsakingąjį sekretorių, kuris pažadėjo ir susitarė su verslininku Rolandu Skaisgiriu priimti kyšį šio paramos koncerto forma. Jos duomenimis, šį 68 tūkst. eurų vertės kyšį galimai priėmė buvęs Seimo narys Rimas Antanas Ručys.

Anot pareigūnų, „Pirk dramblį“ koncerte buvo viešinama partija ir jos lyderiai, formuojant apie juos palankią visuomenės ir rinkėjų nuomonę.

Tuo metu R. A. Ručys kaltinamas pažadėjęs paveikti Vidaus reikalų ir Aplinkos ministerijų valstybės tarnautojus, kad jie sudarytų išskirtines sąlygas laimėti nurodytoms įmonėms organizuojamus viešuosius pirkimus.

20 nusikalstamos veiklos epizodų

Specialiųjų tyrimų tarnybos Tyrimų koordinavimo valdybos viršininkas Daumantas Pocius teigė, kad specialiosios tarnybos tyrė apie 20 nusikalstamos veikos epizodų.

„Iš viso atliekant ikiteisminį tyrimą buvo tirta apie 20 nusikalstamos veiklos epizodų. Galis iš jų yra įrašyti galutiniuose nutarimuose, kiti epizodai – tyrimas dėl jų yra nutrauktas. Tiksliai negalėčiau pasakyti, kiek epizodų byloje liko. Nes didžioji dalis kaltinamųjų padarė daugiau, nei vieną nusikalstamą veiką“, – spaudos konferencijoje sakė D.Pocius. 

D.Pocius teigė, kad nusikalstamos veikos vyko 2013-2014 metais. „Tai yra pakankamai senas laiko tarpas“, – komentavo STT atstovas.

Ikiteisminis tyrimas dėl prekybos poveikiu, turto iššvaistymo, dokumento suklastojimo ir kitų nusikalstamų veikų buvo pradėtas 2014 m. rudenį. Perduodamą į teismą baudžiamąją bylą sudaro 166 tomai arba daugiau nei 30 tūkstančių dokumentų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.