Išteisinti melagingų parodymų davimu Darbo partijos byloje kaltinti politikai ir atlikėjas

Klaipėdos apygardos teismas penktadienį išteisino devynis asmenis, kaltintus melagingų parodymų davimu liudijant baudžiamojoje byloje dėl apgaulingos buhalterinės apskaitos tvarkymo Darbo partijoje.

Kaltinti asmenys išteisinti.<br>G.Bitvinsko asociatyvi nuotr.
Kaltinti asmenys išteisinti.<br>G.Bitvinsko asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-10-26 11:54

Byloje kaltinimai pareikšti buvusiems Seimo nariams – Sauliui Bucevičiui ir Valdui Skarbaliui – taip pat žinomam atlikėjui Juozui Liesiui, buvusiam Darbo partijos Informacijos centro vadovui Sergejui Dobriakovui, buvusiai Seimo narės Loretos Graužinienės padėjėjai, buvusiai Darbo partijos būstinės vadovei Giedrei Vitei bei kitiems.

Šie asmenys kaip liudytojai buvo apklausti Darbo partijos byloje 2012–2013 metais Vilniaus apygardos teisme.

Kaltinamajame akte buvo teigiama, kad jie teismo posėdžių metu kalbėdami apie gautas išmokas ir jų finansinę prigimtį davė melagingus parodymus.

Klaipėdos apygardos teisėjų kolegija nustatė, kad minėtu nusikaltimu kaltinti asmenys prieš apklausiant juos kaip liudytojus ikiteisminio tyrimo metu ir teisme buvo įspėti dėl melagingų parodymų davimo, atsisakymo arba vengimo duoti parodymus, tačiau jiems nebuvo išaiškinta teisė neduoti parodymų prieš save.

„Bylos duomenys rodo, kad apklausų metu šie asmenys kaip liudytojai buvo klausinėjami būtent apie jų pačių galbūt nusikalstamus veiksmus. Baudžiamasis įstatymas nurodo, kad liudytojas neatsako už melagingų parodymų davimą, jeigu pagal įstatymus turėjo teisę atsisakyti duoti parodymus, tačiau prieš apklausą nebuvo su šia teise supažindintas“, – rašoma teismo pranešime.

Todėl konstatuota, kad nebuvo padaryta veika, turinti nusikaltimo ar baudžiamojo nusižengimo požymių, ir priimtas išteisinamasis teismo nuosprendis.

Nuosprendis nėra galutinis ir dar gali būti skundžiamas Lietuvos apeliaciniam teismui.

Ši byla nusišalinus Vilniaus apygardos teismo teisėjams perduota nagrinėti Klaipėdos apygardos teismui ir pripažinta greičiau nagrinėtina.

Pasak teismo, toks sprendimas priimtas įvertinus tai, kad gali sueiti apkaltinamojo nuosprendžio senaties terminas, bylos medžiagą sudaro 10 tomų, kaltinimai pareikšti devyniems asmenims, yra didelis dalyvaujančių asmenų skaičius, byloje egzistuoja viešasis interesas ir šios aplinkybės gali užtęsti bylos išnagrinėjimą.

Byla Klaipėdos apygardos teisme išnagrinėta per 8 mėnesius.

Šiemet kovą tokiais pačiais motyvais dėl melagingų parodymų davimo Darbo partijos byloje Vilniaus miesto apylinkės teismas išteisino ir žinomą atlikėją Žilviną Žvagulį. Nuosprendis yra apskųstas, sprendimas dar nepriimtas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.