Prieglobstį Lietuvoje gavusio azerbaidžaniečio žmona meldžia pagalbos

Vilniuje gyvenanti azerbaidžanietė Tarana Mammadova su penkerių sūneliu liko be šeimos maitintojo. Jos vyras, Azerbaidžano opozicinionierius Azadas Hasanovas, iš Lietuvos trumpam grįžęs į tėvynę, buvo suimtas.

T.Mammadova su vyru ir vaiku iš Azerbaidžano pabėgo prieš ketverius metus.<br>„Lietuvos ryto“ televizijos momentinis kadras.
T.Mammadova su vyru ir vaiku iš Azerbaidžano pabėgo prieš ketverius metus.<br>„Lietuvos ryto“ televizijos momentinis kadras.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-10-29 18:30

Azerbaidžano valdžią kritikuojantis vyras nuvyko aplankyti sunkiai sergančio tėvo ir buvo sulaikytas bei apkaltintas kontrabanda. Jo artimieji tvirtina, kad tokiu būdu mėginama užčiaupti valdžios kritiką.

Lietuvoje su sūneliu gyvenanti azerbaidžaniečio žmona prašo Lietuvos pagalbos, tačiau diplomatiniai šaltiniai sako, kad jis buvo perspėtas negrįžti į tėvynę, o dabar jam padėti bus sunku.

Tarana Mammadova sako, kad nesijaučia saugi „Praradau savo tėvynę, praradau artimuosius, praradau didvyrį vyrą, savęs prarasti nebijau tegul bus, kas bus“, – „Lietuvos ryto“ televizijai kalbėjo moteris.

T.Mammadova su vyru ir vaiku iš Azerbaidžano pabėgo prieš ketverius metus.

„Jie iš mūsų tyčiojosi. Vyras, nors ir baigęs universitetą, moka keturias kalbas, jam neleido įsidarbinti pagal profesiją. Jis turėjo pardavinėti daržoves, bet ir ten nuolat tikrindavo. Neleido paskiepyti sūnaus“, – apgailestavo moteris.

Bėgti iš tėvynės šeima apsisprendė, kai vyrą antrą kartą mėgino suimti.

„Tuo metu laukiausi, policija pradėjo daužyti į duris, ieškojo Azado. Atidariau, pasakau, kad vyro nėra. Mane ištiko priepuolis, praradau kūdikį“, – šiurpius prisiminimus pasakojo T.Mammadova.

Moters teigimu, Lietuvoje jie gavo politinių pabėgėlių statusą. Vyras dirbo kepykloje ir taksistu, ji studijavo. Tačiau pablogėjus vėžiu sergančio A. Hasanovo tėvo sveikatai, vyras išvyko jo aplankyti į Azerbaidžaną ir buvo suimtas.

„Mečetėje pasimeldė, išėjo ir iškart prie jo sustojo automobilis, keturi-penki neuniformuoti vyrai jį sulaikė ir nežinia kur išvežė. Tik po kelių dienų sužinojome, kad jis kalėjime“, – kalbėjo T. Mammadova.

Azadą Hasanovą tėvynėje apkaltino narkotikų kontrabanda, tačiau žmona tvirtina, jog taip jį norima užčiaupti, kad nekritikuotų Azerbaidžano valdžios, kuri, anot moters, yra diktatoriška.

„Nieko negalima, nėra žodžio laisvės, beveik nėra laisvos žiniasklaidos. Kalbant apie korupciją, net žodžių trūksta. Žmonės miršta iš bado, darbo nėra. Todėl Azadas Hasanovas ir negalėjo tylėti. Jis nuolat kalbėjo, reikalavo, todėl jį pasodino“, – tikino moteris.

Politikos apžvalgininkai sako, kad totalitarinėse valstybėse įprasta su opozicija susidoroti apkaltinant kriminaliniais nusikaltimais.

„Azerbaidžane situacija su demokratija yra tikrai ne geresnė nei Rusijoje, o galbūt net blogesnė. Opozicija ten net nesakyčiau persekiojama, naikinama. Žmonės kišami į kalėjimus, jiems neleidžiama vykdyti jokios veiklos“, – kalbėjo Vilniaus politikos analizės instituto vyriausiasis analitikas Marius Laurinavičius.

Užsienio reikalų ministerija sako dėl A.Hasanovo situacijos padariusi, viską, ką gali.

„Atkreipėme ambasados darbuotojų dėmesį, išreiškėme savo susirūpinimą. Turime žinių, kad žmogus gali nukentėti nepelnytai. Galimos tik tokios politinės priemonės, nes juridiškai A. Hasanovas – ne mūsų pilietis“, – teigė užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius.

Diplomatinių šaltinių teigimu, Azadas Hasanovas buvo perspėtas nevykti į Azerbaidžaną, dėl grėsmės būti suimtam, tačiau jis nepaklausė. Dabar jam gresia nuo penkerių iki dvylikos metų kalėjimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.