Liberalų byrėjimas: po A. Armonaitės ir R. Šimašiaus sprendimo traukiasi ir L. Kvedaravičius

Penktadienį Liberalų sąjūdį paliko trys partijai svarbūs nariai.

 L.Kvedaravičius (dešinėje) seka R.Šimašiaus pėdomis.<br> J.Stacevičiaus nuotr.
 L.Kvedaravičius (dešinėje) seka R.Šimašiaus pėdomis.<br> J.Stacevičiaus nuotr.
 R.Šimašius.<br> J.Stacevičiaus nuotr. iš archyvo
 R.Šimašius.<br> J.Stacevičiaus nuotr. iš archyvo
  A. Armonaitė BNS patvirtino, kad išeina ir iš Liberalų sąjūdžio frakcijos Seime.<br> T.Bauro nuotr.
  A. Armonaitė BNS patvirtino, kad išeina ir iš Liberalų sąjūdžio frakcijos Seime.<br> T.Bauro nuotr.
 E.Gentvilui apmaudu dėl kolegų sprendimo.<br> J.Stacevičiaus nuotr. iš archyvo
 E.Gentvilui apmaudu dėl kolegų sprendimo.<br> J.Stacevičiaus nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2018-11-02 10:04, atnaujinta 2018-11-02 15:05

Parlamentarė Aušrinė Armonaitė ir Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius penktadienį ryte pranešė besitraukiantys iš Liberalų sąjūdžio. Tos pačios dienos popietę apie savo apsisprendimą paskelbė ir Vilniaus vicemeras Linas Kvedaravičius.

„Drauge su liberalais buvau nuo 2011-ųjų metų. Liberaliu pažiūrų liksiu ir toliau. Nutraukiau savo narystę Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdyje, nes drauge su Remigijus Šimašius ir Aušrinė Armonaitė matau visai kitokią liberalų ateitį nei, kad ta, į kurią bando mus vesti dabartinė partijos vadovybė. Nomenklatūrinis kelias gal ir tinka partinei struktūrai, bet liberaliai mąstančiam žmogui, tai kelio pabaiga. Ačiū daugybei žmonių, su kuriais tas kelią ėjome iki šios dienos, esu įsitikinęs, kad su daugeliu keliai ir dar susikirs“, – socialiniame tinkle paskelbė L.Kvedaravičius.

Kritikavo vadovybę

R.Šimašius ir A.Armonaitė partiją palieka po nesutarimų su vadovybe, kilusių dėl Vilniaus skyriaus sprendimo kitų metų savivaldos ir merų rinkimuose dalyvauti ne su partijos, o su komiteto sąrašu. Dėl šio sprendimo politikų narystė partijoje jau buvo sustabdyta.

„Buvau Liberalų sąjūdžio narys, prisiėmiau atsakomybę per sunkiausią partijai laikotarpį ir tapau pirmininku, kai teko jį traukti iš ypač sunkios padėties. Liberalas, panašu, būsiu iki gyvenimo pabaigos, tačiau šiandien aš palieku Liberalų sąjūdį“, – savo feisbuko paskyroje informavo R. Šimašius.

R.Šimašius negailėjo kritikos ir partijos vadovybei. Anot jo, be daugybės drąsių, vertybiškai stiprių žmonių, kurie yra politikoje iš idėjos ir iš pašaukimo, partijoje lieka ir „VSD pažymų herojai, antiliberaliam pseudoelitui pataikaujantys politikai, žmonės, tiesiog norintys būti prie reikalų, ar savo meluose ir istorijose pasiklydę partijos vadukai“.

Partiją paliekanti liberalų Vilniaus skyriaus vadovė A.Armonaitė BNS patvirtino, kad išeina ir iš Liberalų sąjūdžio frakcijos Seime. Ji sako, kad liberalizmas „yra nuosekli ir dinamiška politinių idėjų sistema“, turinti būti atvira naujovėms, demonstruoti pagarbą įvairovėms.

„Deja, šiandien narystė partijoje nepadeda įgyvendinti šių tikslų. Partijos vadovybės dėmesys nukreiptas į priešininkų (o gal priešų) paieškas bendražygių gretose, tarpusavio santykių aiškinimąsi žiniasklaidoje, partinė biurokratija buvo nukreipta į bendražygių silpninimą. Ką jau kalbėti apie tai, kad dalis Seimo liberalų frakcijos ir toliau palaiko valstietišką liniją“, – pranešime spaudai teigė politikė.

A.Armonaitė pabrėžė, kad nepaisant liberalų nesutarimų liberalizmas –  „kaip oras, reikalingas Lietuvai“, todėl ji ir toliau ketina dalyvauti politikoje.

Dramos nemato

Nieko dramatiško, bet apmaudu, – taip dviejų žinomų liberalų pasitraukimą iš partijos įvertino jos vadovas Eugenijus Gentvilas.

„Man tikrai apmaudu, tikrai skaudu, niekas neplanavo A.Armonaitės mesti iš partijos, bet ji pati sąmoningai įsirašė į komiteto steigėjus ir sąmoningai sustabdė narystę. Dabar žengė dar toliau. Dramatiško nieko neatsitiko, o kad man apmaudu, aš sąžiningai tai sakau. Ir Aušrinė, ir Remigijus yra geri, puikūs liberalai“, – penktadienį BNS sakė E.Gentvilas.

Jis taip pat pabrėžė, kad pirmadienį partijos etikos komisija spręs ginčą, kas teisus – Vilniaus skyriaus sprendimą savivaldos rinkimuose dalyvauti kaip visuomeniniam komitetui panaikinusi partijos valdyba ar sostinės liberalai.

Valdyba yra priėmusi sprendimą, kad ne su partija, o su rinkimų komitetu į savivaldą einančių liberalų narystė partijoje stabdoma automatiškai.

„Jie žino partijos nustatytas taisykles, kad įregistravus komitetą jų narystė sustabdoma, tą žingsnį jie žengė sąmoningai. Dabar aišku, kad kitą žingsnį irgi žengė sąmoningai, darydami tam tikrą protestą, nežinau, prieš ką, – kalbėjo liberalų vadovas. – Jie teigia, kad partijos valdyba priima neteisėtus sprendimus. Pirmadienį partijos etikos komisija mano prašymu svarstys ir nustatys, kas elgėsi neteisėtai. Pirmadienį bus sprendimas, kas čia pažeidžia įstatus.“

Liberalų sąjūdis išgyvena krizę po 2016-ųjų gegužės, kai buvo pateikti įtarimai korupcija buvusiam Liberalų sąjūdžio vadovui Eligijui Masiuliui. Partija politinės korupcijos byloje kaltinama kyšininkavimu, prekyba poveikiu ir piktnaudžiavimu. Naujausių apklausų duomenimis, už liberalus per Seimo rinkimus balsuotų 2,5 proc. rinkėjų.

Antros kadencijos Vilniaus mero poste sieksiantis R.Šimašius sakė, kad jo ir bendražygių buriamas komitetas vienija per šimtą Vilniaus liberalų ir nepartinių asmenų. Rinkimuose su visuomeniniu komitetu dalyvauti ketina ir Varėnos meras liberalas Algis Kašėta. Jis BNS teigė iš partijos pats nesitrauksiantis.

Liberalų sąjūdis šiuo metu Seime turi 13 atstovų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.