Kaunas turės išskirtinę Kalėdų eglę iš medžiagos, kuri kitąmet jau nebus gaminama

Gruodžio 1-ąją Rotušės aikštėje bus įžiebta pagrindinė miesto Kalėdų eglė. Šįmet ją vėl kuria menininkė Jolanta Šmidtienė. Kaunietė žada, jog pagrindinis švenčių simbolis – eglė taps tikra Žiemos karaliene. Jai pagaminti prireiks 4 mln. vienkartinių šiaudelių.

Iš skaidrių šiaudelių J.Šmidtienė sumanė sukurti Kalėdų eglės sniego paklotą.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Iš skaidrių šiaudelių J.Šmidtienė sumanė sukurti Kalėdų eglės sniego paklotą.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Eglės karkasas gaminamas Eigirgaloje esančiame didžiuliame angare.
Eglės karkasas gaminamas Eigirgaloje esančiame didžiuliame angare.
Į Kalėdų eglės puošmenų gamybos procesą įsitraukia įvairios bendruomenės, klubai, įstaigos ir organizacijos.
Į Kalėdų eglės puošmenų gamybos procesą įsitraukia įvairios bendruomenės, klubai, įstaigos ir organizacijos.
20 metrų aukščio ir 10 pločio eglės karkasas nebus matomas, tačiau atliks svarbų vaidmenį laikant dekoracijas, specialiai šiai eglei gaminamus kristalus.
20 metrų aukščio ir 10 pločio eglės karkasas nebus matomas, tačiau atliks svarbų vaidmenį laikant dekoracijas, specialiai šiai eglei gaminamus kristalus.
Daugiau nuotraukų (4)

„Lietuvos rytas“

2018-11-04 07:40, atnaujinta 2018-11-04 17:13

Iki eglės įžiebimo šventės liko kiek mažiau nei mėnuo, todėl J.Šmidtienė, jos suburta komanda ir daugybė savanorių pagrindinį artėjančių švenčių simbolį kuria neskaičiuodami nei laiko, nei jėgų.

Eigirgaloje (Kauno r.) esančiame didžiuliame angare baigiamas pagaminti ir sumontuoti 10 metrų pločio bei 20 metrų aukščio metalinis eglės karkasas.

Daugėja ir sniego paklotą primenančių eglės puošmenų.

Žiemos karalienė bus pati didžiausia eglė, kokia Rotušės aikštėje stovėjo pastaraisiais metais.

Įsitraukė šimtai kauniečių

Gražuole tapsiančią Kalėdų eglę gamina ne tik gausios menininkų pajėgos. Tapti kūrėjų komandos dalimi ryžtasi vis daugiau miesto moksleivių, studentų, darželinukų.

Į kūrybos procesą įsitraukia įvairios bendruomenės, klubai, įstaigos ir organizacijos.

Šimtai darbščių kauniečių mezga tinklą, į kurį dėlioja sniego ir pusnų efektą sukursiančius plastikinius perregimus šiaudelius, skirtus kokteiliams ar sultims gerti. Toks sniegas nuklos Kalėdų eglės šakas.

Jos bus pritvirtintos prie karkaso, kuris nebus matomas, tačiau atliks svarbų vaidmenį ne tik laikant eglišakes, bet ir dekoracijas, lemputes, specialiai šiai eglei gaminamus kristalus.

Reikės 4 milijonų šiaudelių

„Pirmosios mintys apie šiųmetę eglę mane aplankė dar praėjusią žiemą. Slidinėdama Karpatuose negalėjau akių atitraukti nuo snieguotų eglių. Šis vaizdas ypač užbūrė kylant į kalną keltuvu. Pusnys ir sniegas ant eglių šakų tarsi įstrigo man galvoje ir ilgą laiką niekaip nenorėjo paleisti“, – kalbėjo J.Šmidtienė.

Siekdama sukurti puraus sniego paklotą ant eglės kūrėja neslėpė išmėginusi daugybę medžiagų ir gamybos būdų. Buvo svarbu jas panaudoti ir sutvirtinti taip, kad ir vaizdas būtų stulbinantis, ir kūrinys patvarus.

Sniegą kurti menininkė mėgino iš vienkartinių indų, siūlų, virvės ir įvairių kitų gaminių, tačiau tam labiausiai tiko šiaudeliai. Ir ne bet kokie, o skaidrūs, praleidžiantys šviesą. Pirminiais apskaičiavimais, jų prireiks ne mažiau kaip 4 milijonų.

„Baltos spalvos šiaudeliai tokio įspūdžio nedaro. Be to, jie meta šiokį tokį šešėlį. Skaidrūs šiaudeliai sukuria vaizdą, nuo kurio sunku atplėšti akis“, – tikino menininkė.

Svarbu miklumas ir kantrybė

J.Šmidtienė sugalvojo gana paprastą eglės puošmenų kūrimo technologiją.

„Kuriant pusnis nereikia cheminių medžiagų, karštų klijų, žirklių, peilių, ylų ar kitų specialių įrankių.

Šiaudelį reikia perlenkti ir perkišti per tinklą. Todėl svarbu turėti miklius pirštus, nemažai kantrybės ir būti gerai nusiteikusiam. Todėl į eglės kūrimą gali įsitraukti ir vaikai, ir senjorai, ir neįgalūs žmonės“, – teigė kūrėja.

Visus norinčius prisidėti prie eglės kūrimo J.Šmidtienė apmoko. Žmonėms duodamos visos kurti reikalingos medžiagos. Šis procesas vyksta grupėse, todėl žmonės turi galimybę pabendrauti, pasidalyti kūrybiškumu.

Menininkė tiki, kad eglė iš tolo spinduliuos teigiamą energiją, skleis šviesą, nes jos kūrėjai pozityvūs, darbštūs, gėriu besidalijantys žmonės, kuriems rūpi, kad Kaunas būtų išskirtinis ir jaukus miestas.

Simbolis bus aukštesnis

Šiųmetė eglė bus gerokai didesnė už tas, kurios Rotušės aikštėje stovėjo ankstesniais metais.

Tai daroma ne dėl noro puikuotis dydžiu, bet siekiant tinkamų proporcijų su šioje senamiesčio dalyje esančiais pastatais. Kalėdų simbolis neturėtų ištirpti tarp bažnyčių bokštų, Rotušės ir kitų pastatų.

„Pernykštė eglė tarsi pranyko erdvėje. Todėl šįmet proporcijoms buvo skiriama ypač daug dėmesio“, – kalbėjo pašnekovė.

Kauniečiai ir miesto svečiai, kaip ir ankstesniais metais, galės įeiti į eglės vidų.

Pirmąją žiemos dieną atėjusiųjų į Rotušės aikštę lauks staigmenos, kurių iš anksto J.Šmidtienė neatskleidė.

Puošmenas atiduos perdirbti

Kalbėdama apie būsimą eglę menininkė paminėjo dar vieną svarbų dalyką, susijusį su ekologija.

„Sutapo, kad šie metai yra paskutiniai, kai gaminami ir parduodami plastikiniai šiaudeliai. Vadinasi, ši eglė taps tarsi savotišku atsisveikinimu su šiaudeliais. Po didžiųjų žiemos švenčių puošmenos iš šiaudelių greičiausiai bus atiduotos perdirbti. Galbūt pagalvosime ir apie tai, kaip jas panaudoti kitiems kūriniams.

Pavyzdžiui, prieš keletą metų naudoti plastikiniai buteliai, iš kurių buvo sukurta Smaragdinė eglė, perdirbti į rūšiuoti skirtus plastikinius maišelius“, – pasakojo ilgametė Kauno Kalėdų eglių idėjos autorė.

Planuojama, kad pagrindinė Kalėdų puošmena Rotušės aikštėje kauniečius ir miesto svečius džiugins daugiau kaip du mėnesius – nuo lapkričio pabaigos iki kitų metų vasario 2 dienos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.