Po nepritarimo Seime LRT išvadų projektas grąžintas tobulinti Kultūros komitetui

Antradienį Seimas, sulaukęs Seimo Etikos ir procedūrų komisijos sprendimo, ketina sugrįžti prie LRT veiklą tyrusios komisijos išvadų svarstymo ir priėmimo.

Seime bus balsuojama dėl LRT komisijos išvadų.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Seime bus balsuojama dėl LRT komisijos išvadų.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Prie LRT buvo surengtas mitingas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Prie LRT buvo surengtas mitingas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Prie LRT buvo surengtas mitingas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Prie LRT buvo surengtas mitingas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Nov 6, 2018, 1:00 PM, atnaujinta Nov 6, 2018, 2:52 PM

Į neeilinį posėdį susirinkę etikos sargai nerado Statuto pažeidimų, todėl, kaip Eltai yra sakiusi Seimo Etikos ir procedūrų komisijos pirmininkė Rita Tamašunienė, LRT išvadų priėmimo procedūra Seimo plenariniame posėdyje nebus stabdoma. Etikos ir procedūrų komisijos išvadoje teigiama, kad „Teisės ir teisėtvarkos komitetas nepažeidė Seimo statuto nuostatų“.

Spalio 25 d. Seimas pritarė parlamentarės Aušrinės Armonaitės pasiūlymui paskelbti pertrauką, kol Seimo Etikos ir procedūrų komisija išsiaiškins, ar nebuvo pažeistas Seimo statutas, svarstant šį klausimą Seimo komitetuose.

Spalio 11 d. LRT veiklą tyrusios komisijos išvados sulaukė Seimo pritarimo po pateikimo. Jas parėmė 53 Seimo nariai, prieš buvo 37, susilaikė 8 parlamentarai. Nutarimo projekte Seimui siūloma patvirtinti išvadas ir pripažinti, kad laikinoji tyrimo komisija, kuriai buvo pavesta atlikti LRT valdymo, finansinės ir ūkinės veiklos parlamentinį tyrimą, tyrimą atliko ir darbą baigė.

E. Gentvilas: „Tai rizikingas žaidimas“

Seimo salėje kalbėjęs Eugenijus Gentvilas pabrėžė, kad valstiečiai pamiršo savo rinkimų programą: „Realizuojami ne pozityvūs dalykai, o tiek, kurie stiprina valstybės ir valdžios vaidmenį nustumiant individą į pakraščius. Mesijaus vaidmuo persikėlė nuo asmenų iki institucijų, tai štai LRT tampa institucija, kurią reikia sutvarkyti, sureguliuoti, bet juk valdžia viską gali“, – kalbėjo jis.

Anot E. Gentvilo, dar tik sudarius komisiją Ramūnas Karbauskis jau „matė kaltų asmenų“ ir pridūrė, kad šis parlamentinis tyrimas yra „rizikingas žaidimas“, o pačios komisijos veikla galimai yra antikonstitucinis veiksmas.

„Nuo pirmos dienos buvo aišku, kad bus kėsinamasi į LRT struktūrą, įvedant naują darinį – valdybą“, – kalbėjo jis ir pridūrė: „Ar galvojate, kokią Lietuvą kuriate? Kurioje bus angažuotas nacionalinis transliuotojas. Negalvokite, kad rinkimus laimėsite tik jūs“, – į valstiečių atstovus kreipėsi E. Gentvilas.

G. Landsbergis: „Atsitokėkite“

Konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis piktinosi, kad šios komisijos iniciatoriai net nepasivargino būti Seimo salėje ir išklausyti kitų parlamentarų komentarų. „Kas paragino į išvadas įtraukti tokius punktus, kurie leis valstiečiams perimti LRT kontrolę?“, – į Seimo narius kreipėsi G. Landsbergis ir priminė, kad valstiečių siekis – pergalė ir kituose Seimo rinkimuose.

„Kviečiu atsitokėti, atsitraukti keletą žingsnių, esu įsitikinęs, kad galima grąžinti tikrąją parlamentarizmo tradiciją į Lietuvą“, – balsuoti prieš išvadas kvietė konservatorių lyderis.

V. Poderys: „Komisijos darbas buvo būtinas“

Valstiečių atstovas Virgilijus Poderys teigė, kad politikai sąmoningai nekreipia dėmesio į tai, kokias negeroves atskleidė tyrimo rezultatai.

„Susidarė vaidas, kad gyvenome pagal vadinamas „paniatkes“, – kalbėjo jis ir pridūrė, kad situacija LRT nebuvo gera. Anot jo, palaipsniškas tarybos narių skyrimas – siekis vengti, kad šių narių darbas taryboje nesutaptų su Seimo kadencijomis.

„Registruosime pataisą, kad taryboje politikų skirti nariai sudarytų vos trečdalį“, – aiškino jis ir pridūrė, kad itin didelės galios yra sutelktos LRT vadovo rankose, o didieji sprendimai, anot jo, turi būti priimami kolektyviai.

V.Poderio teigimu, komisijos pasiūlymai – tėra diskusijos pradžia ir jokie teisės aktai ta tema nėra registruoti. „Kodėl Seimas turi imtis šio nedėkingos darbo ir tyrinėti LRT veiklą. LRT neturi savo akcininko ir dėl to, LRT komisijos veikla turi prasmę. LRT atskaitingas visai visuomenei, bet visuomenėje nėra tokios jėgos, kuri galėtų diskutuoti, tad komisijos įsikišimas ir komisijos darbas buvo būtinas“, – kalbėjo jis.

Seime po balsavimo nuspręsta nepritarti Teisės ir teisėtvarkos komiteto išvadai ir pasiūlyta klausimą svarstyti Kultūros komitetui. Tokį siūlymą Juozas Olekas smarkiai kritikavo, mat, anot jo, būtent Kultūros komitetas yra itin susijęs su LRT veiklos tyrimu, tačiau balsauojant, ar klausimą svarstys Seimo Kultūros ar Audito komitetas, daugaiu parlamentarų balsavo už Kultūros komitetą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.