Arūnas Dumalakas. Valdininkams nebėra išeities - darbe teks galvoti tik apie Vilnių

Vilniečiams nusišvilpti, kas vyksta savivaldybėje. Ir geriausiai tai liudija paskutinis įvykis. Nors antraštėse mirgėjo „sekimo skandalas“, „darbuotojų sekimas“, tai paprastų sostinės gyventojų beveik nesujaudino.

V.Jurkūno pieš.
V.Jurkūno pieš.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2018-11-10 07:00

Kas kita, jeigu toks, kad ir ne visai tikras, sekimo skandalas būtų susijęs, tarkim, su Prezidentūra ar Vyriausybe. Kalbos bent savaitę netiltų.

Tuo tarpu sostinės tarybos opozicijos mėginimas pagąsdinti, kad netrukus sekamiems savivaldybės darbuotojams teks apykojes prisisegti, nepasiekė tikslo.

Nesvarbu, kad Laisvės sąjungos frakcijos seniūnas Ž.Šilgalis tikino, kad už 50 tūkst. eurų įsigyta įranga leis perskaityti visus gautus, siunčiamus darbuotojų laiškus, vidinį susirašinėjimą, matyti, jeigu darbuotojas pasidarė ekrano nuotrauką, kur išsisaugojo dokumentą, ar įsirašė jį į atminties raktą, atsispausdino, perkėlė į išorinį diską, persiuntė elektroniniu paštu.

Taip pat ši įranga leis peržiūrėti visas klaviatūros kombinacijas, kokį dokumentą buvo atsidaręs ir kiek laiko jis buvo atidarytas, kokius interneto puslapius naršo. Programinė įranga galės šifruoti ir USB laikmenos duomenis.

Baisu? „Vilniaus meras nuolat pabrėžia žmogaus laisvės principus ir akcentuoja, kad Vilnius yra atvirų duomenų miestas. Tačiau perka programinę įrangą, kuria galės sekti visus savivaldybės darbuotojus – ar tokie metodai neveda mūsų prie Šiaurės Korėjos pa vyzdžio?

Jeigu Vilnius – atvirų duomenų miestas, kaip mėgsta sakyti meras – ką tokio reikia slėpti ir saugoti net nuo savo darbuotojų?

Tai reiškia, kad kažkas nuolat turės stebėti, ką daro darbuotojai, o jeigu jie netgi atsitiktinai atsidarys ne jiems skirtą dokumentą – jiems bus taikomos nuobaudos?“, – klausė Ž.Šilgalis.

Su juo reikėtų sutikti, kad Vilnius nėra jau toks atvirų duomenų miestas, kaip skelbiasi. Tereikia panaršyti po puslapį atviras.vilnius.lt, kuriame vien pasenusi ir niekam nenaudoinga informacija.

Skelbiamos savivaldybės vadovų darbotvarkės taip pat abstrakčios, kai tuo tarpu kitų miestų ir rajonų merai ir vicemerai viešai parašo net su kuo pietauja.

Tačiau savivaldybės Informacinių technologijų skyriaus vedėjas R.Kukevičius tikino, kad pats Ž.Šilgalis sako netiesą. Esą programinė įranga kaip tik skirta apsaugoti vartotojo duomenis nuo vagysčių.

O gavus duomenų apsaugos pareigūno IT saugumo vadovo sutikimą, bus galima operatyviai sužinoti, kas nutekino arba siekė pavogti duomenis.

Be to, darbuotojai neturėtų užmiršti, kad naudojasi ne nuosavais, o darbui skirtais kompiuteriais.

Tad į juos įdiegus naują įrangą, sėdęs prie stalo kiekvienas savivaldybės darbuotojas privalės galvoti vien apie Vilnių. Ir ekrano nuotrauką iš atostogų šiltuose kraštuose jam teks pakeisti į Gedimino pilies atvaizdą.

„Sostinė“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„24/7“: ar turite už ką balsuoti, ponia Seimo pirmininke?