Dėl kapaviečių žydai surėmė ginklus

Iš pradžių prie Vilniaus koncertų ir sporto rūmų atsirado lentelės, kviečiančios gerbti judėjų kapavietę, po to vazonais buvo užtverta šalia esanti automobilių stovėjimo aikštelė. Vilniaus žydus tai ėmė erzinti.

Tokių drausminančių lentelių senosiose žydų kapinėse, esančiose prie Vilniaus koncertų ir sporto rūmų, vis daugiau.<br>J.Paužienės nuotr.
Tokių drausminančių lentelių senosiose žydų kapinėse, esančiose prie Vilniaus koncertų ir sporto rūmų, vis daugiau.<br>J.Paužienės nuotr.
Sudervės kapinėse nurodyta, kad leidimą laidoti suteikia tik F.Kukliansky.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Sudervės kapinėse nurodyta, kad leidimą laidoti suteikia tik F.Kukliansky.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

"Lietuvos rytas"

Nov 12, 2018, 11:11 AM

Tarpusavyje nesutariantys Lietuvos ir Vilniaus bendruomenių žydai kritikuoja vieni kitus net dėl tvarkos amžinojo poilsio vietose.

„Ne nuo lentelių reikėjo pradėti“, – atsiduso Vilniaus žydų bendruomenės pirmininkas Simonas Gurevičius, kuris yra vienas aršiausių Lietuvos žydų bendruomenės vadovės Fainos Kukliansky kritikų.

Lietuvos žydų bendruomenė ir savivaldybė pradėjo žymėti senųjų žydų kapinių ribas. Lentelėse, kurių atsiranda vis daugiau, trimis kalbomis prašoma judėjų amžinojo poilsio vietoje laikytis rimties. Tai nepatinka Vilniaus žydams.

Dar labiau Vilniaus žydų bendruomenę papiktino Sudervės kapinėse atsiradęs skelbimas, kad žydų sektoriuje leidimus laidoti suteikia tik Lietuvos žydų bendruomenės pirmininkė F.Kukliansky.

Priemonę pavadino laikina

S.Gurevičius pripažino, kad žydams dėl kapinių ne pirmą kartą iškyla keblumų. Kad senosiose žydų kapinėse prie Vilniaus koncertų ir sporto rūmų atsirado naujos lentelės, Vilniaus žydų bendruomenės niekas neinformavo.

Kada nors prasidės šio pastato rekonstrukcija, todėl S.Gurevičiui prašymas laikytis rimties atrodo visai nerimtai.

Jo nuomone, ši teritorija neturėtų būti liūdesio ir rimties vieta. Tai galėtų būti nebūtinai vien žydų, bet visos Lietuvos istorijos parkas.

„Tai būtų daug geriau nei vien lentelės, kaip dabar, reikalaujančios laikytis rimties“, – dėstė Vilniaus žydų bendruomenės pirmininkas.

Lietuvos žydų bendruomenės sekretoriato vadovė Monika Antanaitytė aiškino, kad idėja lentelėmis pažymėti senųjų žydų kapinių ribas kilo vasarą Vilniuje lankantis JAV paveldo išsaugojimo užsienyje priežiūros komisijos pirmininkui Paului Packeriui.

„Tai laikina priemonė pažymėti kapinių perimetrą ir atkreipti visuomenės dėmesį, kad ši vieta yra senosios žydų kapinės. Žinoma, šios priemonės nepakanka ir galvosime, kaip toliau teritoriją įamžinti ir atitinkamai pažymėti“, – pasakojo M.Antanaitytė.

Įspėja prie kapinių vartų

„Atsižvelgiant į ilgametę praktiką, pagarbą judėjų tradicijoms ir religinę judėjų teisę, leidimus laidoti Vilniaus Sudervės kapinių žydų sektoriuje išduoda Lietuvos žydų bendruomenės pirmininkas atitinkamo kreipimosi arba prašymo pagrindu“, – tvirtinama F.Kukliansky pasirašytame rašte savivaldybei.

Šis raštas neseniai pakabintas prie įėjimo į Sudervės kapinių žydų sektorių.

Kad Vilniaus žydų bendruomenė nekonkuruotų suteikiant leidimus laidoti, rašte pabrėžiama, jog Sudervės kapinės yra vienintelės Lietuvoje veikiančios žydų kapinės, neapsiribojant Vilniumi ir jo regionais.

Tuo metu S.Gurevičius įsitikinęs, kad Lietuvos žydų bendruomenė vienija juridinius asmenis, o Vilniaus bendruomenė – žmones.

„Jeigu reikia leidimo laidoti, jį turėtų suteikti Vilniaus žydų bendruomenė, o ne Lietuvos“, – sakė jis.

Skelbime taip pat nurodoma, kad bendrovė „Stela“ ir jos direktorius Jakovas Gurinas atstovauja Lietuvos žydų bendruomenei sprendžiant klausimus, susijusius su kapinių tvarkymu bei teritorijos priežiūra.

Viešai pareiškė protestą

Lietuvos ir Vilniaus žydų bendruomenių nariai nesutaria jau keli mėnesiai. Vasarą prie Lietuvos žydų bendruomenės dėl to net vyko piketas.

Žydai protestavo prieš bendruomenės pirmininko rinkimų tvarką ir valstybės lėšų skirstymo politiką, o kiti reiškė palaikymą vadovei F.Kukliansky.

„Mūsų prašymai yra neišgirstami, todėl mes ryžtamės net viešoms akcijoms“, – tada sakė S.Gurevičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.