Iš komisijos lauk vejamas A. Skardžius įvardijo, ko gali bijoti V. Bakas

Iš galimą neteisėtą įtaką politiniams procesams tiriančios Seimo laikinosios komisijos krapštomas parlamentaras Artūras Skardžius nežada lengvai pasiduoti ir grasina apkalta Vytautui Bakui.

 J.Stacevičiaus nuotr. koliažas
 J.Stacevičiaus nuotr. koliažas
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 12, 2018, 5:51 AM, atnaujinta Nov 12, 2018, 6:06 AM

Valstiečių lyderio Ramūno Karbauskio siūlymus atšaukti A.Skardžių iš Agnės Širinskienės vadovaujamos komisijos be entuziazmo išklausė ir jį ten delegavusios Seimo Socialdemokratų darbo frakcijos atstovai.

R.Karbauskis šią savaitę pripažino, jog šio politiko priklausymas galimą neteisėtą įtaką politikams tiriančiai laikinajai komisijai kelia problemų ir esą būtų gerai, jeigu koalicijos partneriai sutiktų jį pakeisti kitu Seimo nariu.

Valstiečių lyderis taip kalbėjo reaguodamas į Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininko V.Bako priekaištus, kad tyrimą atlieka politikai, kuriuos pačius reikėtų ištirti.

Praėjusią savaitę V.Bako vadovaujamas Seimo komitetas atsisakė komisijai perduoti anksčiau atliekant parlamentinį tyrimą iš specialiųjų tarnybų gautą slaptą medžiagą.

Nors A.Širinskienė aiškino, kad komiteto buvo prašoma pateikti tik ankstesniam tyrimui naudotų dokumentų sąrašą – jų numerius, datas bei pavadinimus, tačiau Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas nusprendė, esą ir ši informacija yra slapta.

Argumentuodamas tokį komiteto sprendimą jo vadovas V.Bakas pareiškė, kad slaptos medžiagos perdavimas A.Širinskienės komisijai gali sukelti grėsmę specialiųjų tarnybų pareigūnams ir jų šaltiniams.

Naujos komisijos sudarymui nepritaręs V.Bakas teigė privaląs užkirsti kelią tam, kad slapta ir jautri medžiaga nepatektų į nepatikimas rankas. „Siaubas. Plaukai šiaušiasi, žiūrovams siūlau peržiūrėti tas pavardes, kurios sudaro komisiją. Jie patys kai kurie žmonės turi būti tiriami“, – kalbėdamas „Delfi dėmesio centre“ piktinosi parlamentaras.

Oficialaus siūlymo nesulaukė 

Bet socialdarbiečių lyderis Gediminas Kirkilas portalui tvirtino, kad su valstiečių lyderiu apie A.Skardžiaus keitimą kol kas nebuvo jokios kalbos ir abejojo, ar tai įmanoma: „Nebent jis pats norėtų. Bet intrigomis mes neužsiimsime – jei jis nenorės, gali išeiti, bet mes jo neversime“.

Anot G.Kirkilo, komisija jau yra pradėjusi darbą, todėl jis neįsivaizduoja, kad dabar būtų tinkamas laikas keisti jos sudėtį. „Neprisimenu tokio atvejo. Be to, ir norinčių dirbti komisijoje nebuvo“, – kalbėjo politikas.

Seimo Socialdemokratų darbo partijos frakcijos seniūnas Andrius Palionis portalui pripažino, kad R.Karbauskis jam gerokai anksčiau, kai tik buvo sudaryta komisija, kėlė abejonių dėl A.Skardžiaus dalyvavimo jos veikloje. „Bet jokių naujų prašymų valstiečiai mums nėra pateikę ir apie tai frakcijoje nebuvo kalbama. Jei bus, svarstysime ir frakcija spręs, ką daryti“, – portalui sakė A.Palionis.

Tačiau jis pabrėžė, kad A.Skardžius turi teisę dirbti su slapta informacija ir nėra pagrindo jo atšaukti iš komisijos: „Tik viešojoje erdvėje suformuota jam nepalanki nuomonė, bet jis turi tokias pat teises, kaip ir kiti Seimo nariai“.

A. Skardžius: V.Bakas bijo, kad išlįs ir jo aferos

Tuo metu A.Skardžius pats iš komisijos trauktis neketina. Jis lrytas.lt pareiškė, kad Seime nėra už jį skaidresnio politiko: „Mane jau ištyrė visos institucijos, kokios tik yra Lietuvoje. Turiu leidimus dirbti su slapta informacija.

O ką V.Bakas? Jis bijo, kad paaiškės jo aferos. Jis greičiausiai taip gelbėja savo uodegą dėl veiklos ekspertai.eu, dėl profsąjungų, kurios veikloje dalyvavo, ryšių su Kremliumi“.

Beje, A.Skardžius pritarė vasaros pradžioje priimtoms Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto tyrimo išvadoms, tačiau dabar mano, esą šis tyrimas nebuvo sąžiningas. „Dabar paaiškėjo, kad kai kurią tyrimo metu gautą informaciją jis nuslėpė. Girdėjau, kad V.Bakas frakcijoje pats prisipažino, kad tą informaciją nusineš į kapus“, – kalbėjo A.Skardžius.

Parlamentaras taip pat svarstė, kad jo buvimas komisijoje V.Bakui kliūva ir todėl, kad jis gali imti kelti klausimus dėl galimai neteisėtos paties Seimo komiteto pirmininko veiklos.

„Mano žiniomis, V.Bakas reikalavo, kad Valstybės saugumo departamentas atleistų iš pareigų mano dukterėčios vyrą Tomą Jakučionį. Ne vienas gali patvirtinti, kad komiteto pirmininkas darė spaudimą ir dėl to jam pačiam turėtų būti surengta apkalta. Jis taip pat turėtų atlyginti ir valstybei padarytą žalą“, – rėžė A.Skardžius.

Gegužę Vilniaus apygardos administracinis teismas grąžino T.Jakučionį į buvusias pareigas VSD ir priteisė jam sumokėti daugiau kaip 13 tūkst. eurų kompensaciją už priverstines pravaikštas.

Buvusiam Valstybės saugumo departamento pareigūnui nuobauda buvo skirta už tai, kad jis nesilaikė draudimo vykdyti ūkinę ekonominę, komercinę ar individualią veiklą, bet teismas nusprendė, jog nuobauda T.Jakučioniui buvo paskirta nepagrįstai – pažeidimai prisiminti tik po šešerių metų.

T.Jakučionis nuomojo žemę saulės elektrinių statytojams. Apie tai paskelbus žiniasklaidai, V.Bakas pernai liepą buvo išsikvietęs VSD direktoriaus pavaduotoją Kęstutį Budrį paaiškinti energetikos sritį kuravusio departamento darbuotojo ryšius ir sandorius su saulės jėgainių verslus vystančiais verslininkais.

Rengta apkalta žlugo 

A.Skardžiui šiais metais taip pat buvo mėginama pradėti apkaltą dėl to, kad jo šeima išskirtinėmis sąlygomis nuomojo žemės sklypus vėjo jėgainėms statyti ir teikė šiam verslui plėtoti galimai palankias įstatymo pataisas.

Vis dėlto A.Skardžiui rengta apkalta Seime žlugo. Šio parlamento veiksmuose nusikaltimų neįžvelgė ir prokurorai, pernai birželį nutraukę beveik metus trukusį tyrimą.

A.Skardžius lrytas.lt teigė, kad su R.Karbauskiu apie galimą pasitraukimą iš laikinosios komisijos jis nėra kalbėjęs.

„Gal frakcija iš viso nutars pasitraukti iš komisijos? Bet aš nesuprantu, kodėl dėl manęs turėtų strigti komisijos darbas.

Kodėl tada nestrigo Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto tyrimas, nors jame dalyvavo „MG Baltic“ byloje figūravęs ir net į apklausas STT vaikščiojęs šio komiteto narys konservatorius Laurynas Kasčiūnas? Tai yra V.Bako kliedesiai ir aš nenoriu daugiau nieko komentuoti“, – sakė A.Skardžius, klausiamas, ar nesvarsto galimybės pats pasitraukti iš komisijos ir taip išgelbėti valdančiųjų iniciatyvą imtis naujo tyrimo.

Prašo praplėsti tyrimą 

A.Širinskienės vadovaujama laikinoji tyrimo komisija buvo sudaryta rugsėjo pabaigoje.

Seimas jai pavedė aiškintis suinteresuotų asmenų ar jų grupių galbūt neteisėtą įtaką, poveikį rinkimų eigai, koalicijų formavimui, parlamentinių frakcijų, atskirų politikų darbui, partijų ir visuomeninių judėjimų veiklai bei finansavimui, teisėkūros procesams, valstybės valdomų įmonių, viešųjų įstaigų vadovų, valdymo ar priežiūros organų narių rinkimui, skyrimui.

Komisijai taip pat siūloma pasidomėti, kokią informaciją teisėsaugos ir žvalgybos institucijos teikė kompetentingoms institucijoms, kaip į ją reaguota.

Neseniai A.Širinskienė pasiūlė išplėsti tyrimą nuo 2008 iki 2018 metų, įtraukiant konservatorių kreipimąsi į Konstitucinį teismą dėl pensijų fondų, taip pat siūlo aiškintis, ar nebuvo daromas neteisėtas poveikis Vyriausiajai tarnybinės etikos komisijai.

Savo išvadas tyrėjai Seimui turi pateikti iki kitų metų gegužės 1 dienos. Kritikai valstiečių iniciatyvą sieja su būsimais rinkimais. Manoma, kad valdantieji tyrimą gali išnaudoti savo rinkimų kampanijai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.