Lietuvos karį apšmeižę melagiai iš Lenkijos slepiasi po Druskininkų gydytojo nuotrauka

Melus platinančiame propagandiniame portale lenkų kalba lietuviška pavarde pasirašinėjančio autoriaus tekste Lietuvos kariui į lūpas dedami šlykštūs išgalvoti žodžiai apie Lenkijos karius, o portalo redaktorius socialiniame tinkle slepiasi po vogta gydytojo iš Lietuvos nuotrauka. Lietuvos kariuomenės strateginės komunikacijos specialistai tai vertina kaip dar vieną bandymą kiršinti lietuvius ir lenkus, į pagalbą pasitelkiant dezinformaciją ir propagandą.

 Lietuvos karį apšmeižę melagiai iš Lenkijos slepiasi po Druskininkų gydytojo nuotrauka.
 Lietuvos karį apšmeižę melagiai iš Lenkijos slepiasi po Druskininkų gydytojo nuotrauka.
 Gydytojo Andriaus Žukausko nuotrauka buvo pavogta štai iš šio straipsnio.
 Gydytojo Andriaus Žukausko nuotrauka buvo pavogta štai iš šio straipsnio.
 Jan Radžiūnų pasirašantis autorius ne kartą purvais drabstė Lietuvą.
 Jan Radžiūnų pasirašantis autorius ne kartą purvais drabstė Lietuvą.
 Propagandinis portalas lenkų kalba Lietuvos kariui į lūpas įdėjo žodžius, kurių jis nesakė
 Propagandinis portalas lenkų kalba Lietuvos kariui į lūpas įdėjo žodžius, kurių jis nesakė
 Propagandinis portalas lenkų kalba Lietuvos kariui į lūpas įdėjo žodžius, kurių jis nesakė.
 Propagandinis portalas lenkų kalba Lietuvos kariui į lūpas įdėjo žodžius, kurių jis nesakė.
 Redaktorimi pristatomas Adamas Kaminskis slepiasi po vogta Lietuvos gydytojo nuotrauka.
 Redaktorimi pristatomas Adamas Kaminskis slepiasi po vogta Lietuvos gydytojo nuotrauka.
 „Dziennik Polityczny“ socialiniame tinkle „Facebook“ seka kiek daugiau nei 7 tūkst. vartotojų.
 „Dziennik Polityczny“ socialiniame tinkle „Facebook“ seka kiek daugiau nei 7 tūkst. vartotojų.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

2018-11-12 05:52, atnaujinta 2018-11-12 12:22

Kaip jau skelbė lrytas.lt, prieš kurį laiką Lenkijos interneto portale „Dziennik Polityczny“ pasirodė publikacija „Wojskowi NATO: Polscy żołnierze wyglądają jak świnie, a przygotowanie fizyczne mają po prostu fatalne“ („NATO kariuomenė: lenkų kariai atrodo kaip kiaulės, o jų fizinis pasirengimas yra tiesiog tragiškas“, – red. past.).

Publikacija pasirodė likus porai mėnesių iki didžiausių šių metų Lenkijos kariuomenės pratybų „Anakonda 2018“. Teksto autorius Janas Radžiūnas (orginale – Jan Radžiūnas) aptaria Lenkijos kariuomenę. Remdamas kai kur neįvardintais pašnekovais, o kai kur konkrečiais asmenimis, jis formuoja nuomonę, kad Lenkijos kariuomenė nieko verta.

Tekste cituojamas ir Lietuvos kariuomenės seržantas Saulius Laisonas, kalbantis apie Lenkijos kareivius.

„Kai kurie jų atrodo kaip kiaulės, o jų fizinis pasirengimas yra toks, kad išėję į žygį, vėliau jie dvi dienas iš viso vaikščioti negali“,– cituojamas Lietuvos karys.

Karys neigia bendravęs su dezinformaciją platinančiu portalu

Lrytas.lt surado Saulių Laisoną. Aiškėja, kad tai iš tiesų yra mūsų karys, tarnaujantis Rukloje. Į paieškos sistemas įvedus jo vardą pavardę, nesunkiai yra surandami straipsniai Lietuvos žiniasklaidoje, iš kurių aiškėja, jis ne kartą yra bendravęs su Lietuvos žurnalistais.

Tačiau Juozo Lukšos mokymo centro ekspertas štabo seržantas Saulius Laisonas kategoriškai neigia kada nors bendravęs su propagandinio Lenkijos portalo žurnalistu Janu Radžiūnu ar sakęs ką nors panašaus: „To nebuvo. Nė vienam lenkų žurnalistui kažkokių panašių interviu nesu davęs. Ir su tuo Jan Radžiūnu aš asmeniškai nesu kalbėjęs. Ir tokių žodžių tikrai niekam nesakiau.“

Karys sako galvojęs, kad greičiausiai jis pasirinktas atsitiktinai, nes jo pavardę nesunkiai galima rasti interneto paieškoje. Tačiau pasinaudoję S.Laisono tapatybe, melagiai nesugebėjo išsiaiškinti jo laipsnio.

„Jau nuo 2015 m. vasaros esu štabo seržantas, o straipsnyje perskaičiau, kad esu tik seržantas. Aš jau trejus metus esu štabo seržantas. Jie net nežino, kad turiu kitą laipsnį“,– sakė Lietuvos karys.

Priešinti Lietuvą ir Lenkiją bandoma dar nuo caro laikų

Lietuvos kariuomenės specialistų, nagrinėjančių informacinių karų, dezinformacijos ir propagandos specifiką ši istoriją nenustebino. Visų pirma apie ją mūsų specialistai išgirdo iš Lenkijos tiriamosios žurnalistikos atstovų. Žurnalistai iš tvn24.pl kreipėsi į lietuvius klausdami ar toks karys egzistuoja ir ar jis iš tiesų galėjo pasakyti tokius žodžius.

„Mes jau ganėtinai seniai matome bandymus priešinti Lietuvą ir Lenkiją. Dar carinės Rusijos laikais dokumentuose buvo įvardinta, kad supriešinus Lietuvą su Lenkija, bus lengviau kariauti su dviem atskirais dariniais. Puikiai žinoma ir Dugino (Aleksandras Duginas – artimas Kremliui strategas ir dabartinės valdžios ideologas, tradicionalizmo politikos apologetas – red. past.) žymioji frazė, apie tai, kad Rusijos interesas yra palaikyti įtampą tarp Lietuvos ir Lenkijos, išnaudojant lenkų mažumą Lietuvoje ir taip silpninti mus kartu“,– sako Lietuvos kariuomenės Strateginės komunikacijos departamento specialistas Tomas Čeponis.

Kalbėdamas apie konkretų „Dziennik Polityczny“ atvejį, strateginės komunikacijos specialistas sako, kad Lenkija yra didelė valstybė ir tokių melagingų žinučių autoriai tikisi, kad jei kalbama apie kažkokį atskirą Lietuvos karį ir jo pasisakymą, tikrai niekas nepuls tikrinti ar toks žmogus egzistuoja ir ką jis iš tiesų pasakė.

„Tai priimama kaip savotiškas faktas. Lygiai taip, kaip mes skaitytume apie kažkokį atskirą Lenkijos karį pasisakiusį kažkaip, mes tikrai nepultume žiūrėti ar toks yra, ką jis pasakė. Taigi, kitoje informacinėje erdvėje daryti tokį išpuolį yra daug lengviau.

Panašius dalykus mes stebime ir Ukrainos ar Gruzijos atvejais. Ten dar prisideda atstumas, tad kiekvieną kartą juk nepuls niekas daryti atskirų tyrimų“,– sako T.Čeponis

„Mes tiesiog skandinami toje informacijoje“

Pasak kariuomenės atstovo, mūsų laikais informacinių operacijų, dezinformacijos ir melagingų žinių rengimo technologijos ir pobūdis labai skiriasi nuo to, kas buvo pieš keletą ar kelioliką metų. Anuomet norėdami paruošti gerą informacinę operaciją dezinformacijos specialistai įdėdavo tikrai daug darbo, būdavo metami tikrai nemaži resursai, įvedami maskuotės elementai, vadinamąja „fake news“ (netikrą naujieną – red.past.) paleisdavo iš labai toli, gal net kita kalba, pati operacija užtrukdavo gana ilgai.

„O kaip yra dabar? Tų operacijų atliekama daugybė, mes tiesiog skandinami toje informacijoje. Ir kiekvieną kartą daryti nuodugnų tyrimą, kad žurnalistai aiškintųsi, kas ir kaip... Jie galvoja ir skaičiuoja taip: na, jei koks nors žurnalistas pamatys, ištirs ir atskleis (melą – red. past.), tai bus galima dar dešimt tokių operacijų padaryti. Tai vienas iš principų“,– pasakojo strateginės komunikacijos specialistas.

Jis prisiminė, kad dar prieš keletą metų kolegos iš Lenkijos pastebėjo, jog lenkiškose pokalbių svetainėse atsirado kažkoks mistinis lietuvis, visada tik blogai pasisakantis apie Lenkiją. Lenkų specialistai nusprendė patikrinti, kas jis toks. Paaiškėjo, kad tai neegzistuojantis asmuo, tik lenkiškos interneto erdvės personažas – buvo parinktas atsitiktinis lietuviškas vardas ir panaši į lietuvišką (bet neatitinkanti gramatikos normų) pavardė. Tad bandymų priešinti bei kiršinti yra buvę ir anksčiau.

„Žmonės tiesiog neturi laiko tokius dalykus tikrinti. Ir tai buvo kitas atvejis, ne dabar aptariamas teksto autorius Jan Radžiūnas“,– sakė T.Čeponis.

Kas valdo portalą – nežinia

Tikėtina, kad melagingos publikacijos, kurioje cituojamas ir Lietuvos karys, autorius Janas Radžiūnas yra išgalvotas personažas. Interneto paieškos sistemose galima rasti jo straipsnių pasirašytų ir kaip Jan Radziunas, tačiau kas jis yra iš tiesų – nežinia.

Visi šio autoriaus tekstai, kuriuos įmano surasti, dvelkia antiamerikietiškumu ir antiukrainietiškumu. Jis taip pat netrykšta meile Lietuvai, nors pasirašo lietuviška pavarde.

Melus platinančio portalo „Dziennik Polityczny“, kuriame savo tekstus publikuoja Jan Radžiūnas, domenas Lenkijoje buvo užregistruotas 2014 m. vasario 26 d. Tačiau kas šį domeną valdo – nežinia. Kaip rašo tvn24.pl, rugsėjį portalą aplankė 140 tūkst. unikalių vartotojų, o jo profilį „Facebook“ seka kiek daugiau nei 7 tūkst. vartotojų.

Portalo temos dažniausiai būna nepalankios Lenkijos kariuomenei, jos būna antiamerikietiškos ir antiukrainietiškos, čia nuolat kritikuojamas Lenkijos bendradarbiavimas su JAV ar NATO.

Portalas skiria dėmesio ir Lietuvai. Štai dar balandį, kai Baltijos šalių oro erdvę vykdydami NATO oro policijos misiją, saugojo Lenkijos karo orlaiviai, tas pats Janas Radžiūnas paskelbė piktą publikaciją nukreiptą prieš Lietuvą ir kitas Baltijos šalis. Publikacijos pagrindinė mintis skelbė, kad Lietuva, Latvija ir Estija galėtų susimesti pinigų ir pačios nusipirkusios kovinių lėktuvų saugoti savo oro erdvę.

„Tai yra vagystė, vagių aš nemėgstu“

Portalo veiklą nagrinėjantys tvn24.pl žurnalistai visai neseniai atkreipė dėmesį ir į dar vieną su Lietuvą susietą detalę – portalo redaktoriumi socialiniame tinkle „Facebook“ pristatomas Adamas Kaminskis dangstosi po vogta nuotrauka, iš kurios žvelgia Druskininkuose ir Vilniuje dirbantis gydytojas Andrius Žukauskas. Ar Adamas Kaminskis iš tiesų egzistuoja – irgi nežinia. Į lenkų žurnalistų bandymus susisiekti buvo atsakyta tyla. O štai su gydytoju, kurio nuotrauką buvo pavogta, lrytas.lt žurnalistui pavyko pabendrauti.

A.Žukauskas stambių sąnarių endoprotezavimo srityje dirba jau daugiau nei 25 metus. Jis ne kartą stažavosi užsienyje, yra ne vieno mokslinio darbo autorius, yra paskelbęs ne vieną mokslinį straipsnį, kurį laiką dirbo Danijoje, šiu metu atlieka 110-130 endoprotezavimo operacijų per metus. Pirmą kartą apie pavogtą ir neaišku, kokiems tikslams naudojamą nuotrauką sako išgirdęs iš Lenkijos žurnalistų gavęs laišką elektroniniu paštu.

„Aš jiems atrašiau, kad aš joks Adamas. Esu Andrius Žukauskas. Atrašiau, kad čia nesąmonė kažkokia. Tik tiek ir galiu pakomentuoti“,– kalbėdamas su lrytas.lt žurnalistu sakė A.Žukauskas.

Jis tvirtina nemokantis lenkų kalbos, todėl nelabai ką turi komentuoti apie tai, kas yra kalbama ar rašoma prisidengus jo nuotrauka. Visą situaciją gydytojas įvardina vienu žodžiu – vagystė: „Mano vietoje jūs jaustumėtės lygiai taip pat. Jaučiuosi, kaip žmogus, iš kurio buvo kažkas pavogta, tai yra nemalonu. Vagys visuomet nemėgstami. Aš nemėgstu vagių ir jūs nemėgstate. Taip ir jaučiuosi“.

Tačiau teisinių veiksmų ar spaudimo per „Facebook“ administratorius A.Žukauskas neketina imtis.

„Ne. Aš tuo neužsiimsiu. Net ir laiko tam neturiu, nes esu gydytojas, tikrai turiu, ką veikti ir be šito“,– sakė jis.

Vogta nuotrauka – sudėtinė melo dalis

Gydytojas A.Žukauskas sako nežinantis, kodėl buvo pasirinkta būtent jo nuotrauka.

„Gal tiesiog aš gražus“,– garsiai kvatodamasis juokauji jis.

Tačiau tikėtina, kad medikas piktadarių dėmesį patraukė dėl tos pačios priežasties, kaip ir štabo seržantas Saulius Laisonas. Gydytojas ne kartą yra davęs interviu Lietuvos žiniasklaidai, visus tuos straipsnius galima rasti jo pavardę suvedus į interneto paieškos laukelį.

A.Žukausko nuotrauka pavogta iš vieno portalo, kuriam jis taip pat davė interviu apie savo darbą. Tiesa, šis interviu buvo paskelbtas rusų kalba ir, tikėtina, orientuotas į skaitytojus rytuose.

Strateginės komunikacijos specialistas T.Čeponis sako, kad atvejis su pavogta gydytojo nuotrauka irgi rodo, kaip konstruojamas melas. Eilinis skaitytojas ar socialinių tinklų vartotojas tikrai nepuls tikrinti, kas už nuotraukos slepiasi ar tikrai tai yra to žmogaus, kurį mato nuotrauka, ar ji vogta.

Tačiau tuo pačiu T.Čeponis pastebi, kad pastaruoju metu panašus melas vis iškyla į paviršių. Ir prie to smarkiai prisideda atsakinga žiniasklaida, sugebanti tai pastebėti ir atskleisti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.