Socialdemokratų advokatė apie VRK tyrimą: remiamasi ne faktais, o prielaidomis

Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) tyrimą apie socialdemokratų finansų naudojimą per buvusius Seimo rinkimus partijos advokatė Jurgita Karvelė vadina nepagrįstomis prielaidomis.

Socialdemokratai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Socialdemokratai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 13, 2018, 11:24 AM, atnaujinta Nov 13, 2018, 12:20 PM

Socialdemokratų partijos pirmininkas Gintautas Paluckas savo ruožtu žurnalistams teigė, kad partija kai kurias klaidas pripažįsta, bet ginčija esminį priekaištą – kad buvo viršytas per rinkimų kampaniją nustatytas išlaidų limitas.

„Mes ginčijame patį faktą, kad išlaidos viršija galimus įstatyme numatytus (limitus – BNS), nes tokią praktiką pati VRK yra suformavusi, svarstydama valdančiųjų finansavimo reikalus“, – žurnalistams Seime antradienį sakė Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) lyderis Gintautas Paluckas.

Jis neatmetė galimybės VRK sprendimą skųsti teismui – jeigu būtų pripažinta, kad partija šiurkščiai pažeidė įstatymą.

Pasak jo, pripažinti pažeidimai rodytų, kad partija „leido savo lyderiams taip elgtis ir neprižiūrėti finansų taip, kaip jie turėtų būti prižiūrimi“.

Socdemų vadovas teigė sutinkantis su dalimi pažeidimų, pavyzdžiui, jog išlaidos kalėdiniams sveikinimams rinkimų laikotarpiu turėtų būti vertinamos kaip rinkimų išlaidos.

„Kai kuriuos pažeidimus mes pripažįstame, kai kuriuos ginčijame“, – kalbėjo G. Paluckas.

Advokatė prašė laiko

Antradienį per VRK posėdį advokatė prašo komisijos neskubėti vertinti Lietuvos socialdemokratų partijos veiksmų ir duoti daugiau laiko jai bei partijos atstovams pasirengti atsikirsti į metamus kaltinimus.

„Reikia laiko, kad galėtume įvertinti ne tik pačią pažymą, bet ir ją pagrindžiančius dokumentus“, – teigė ji.

Advokatė tvirtino su šiais dokumentais dar neturėjusi galimybės susipažinti.

„Manome, kad vis dėlto tyrėjai nepagrįstai vienmandačių apygardų kandidatų patirtas išlaidas vertina kaip partijos išlaidas. Tada sumos susidaro labai ženklios“, – sakė J. Karvelė.

Ji kėlė klausimą, ar kandidatas turi teisę pasirinkti, kaip nori reklamuotis. Advokatės teigimu, tyrimu tokia teisė neigiama.

VRK tyrime nurodoma, kad tuometinis socialdemokratas Gediminas Kirkilas sumokėjo per 10 tūkst. eurų už Socialdemokratų partijos politinę reklamą dienraštyje „Lietuvos žinios“ 2016 metų rugsėjį ir spalį, Auksė Kontrimienė – 14 tūkst. eurų už reklamą naujienų portale delfi.lt., Algirdas Sysas – per 18 tūkst. eurų už partijos reklamą radijo stotyse „Lietus“ ir „M-1“, kt.

VRK pažymoje atkreipiamas dėmesys, kad šiose reklamose patys kandidatai neminimi, nenurodyta apygarda, kur jis kandidatuoja.

Advokatės teigimu, šie kandidatai buvo partijos veidai, todėl jie reklamavo partiją.

„Mes matome tik prielaidas (...) Pažyma grįsta ne įrodymais, konkrečiais duomenimis, o prielaidomis ir pamąstymais, kad galėtų būti taip, o ne kitaip“, – tvirtino advokatė.

Antradienį žurnalistams komentuodamas savo išlaidas G. Kirkilas tvirtino, kad tai įprasta praktika, nes daug politikų kandidatuoja ir daugiamandatėje apygardoje partijos vardu, ir vienmandatėje apygardoje asmeniškai.

„Štabas liepė, apmokėjome. Buvo permetami pinigai, matyt, iš sąrašinių apygardiniams, tai čia, matyt, visos partijos tai daro“, – kalbėjo politikas.

Viršijo limitą

Praėjusią savaitę VRK pristatytas tyrimas apie LSDP galbūt padarytus Seimo rinkimų finansavimo tvarkos pažeidimus.

VRK darbuotojų skaičiavimu, per Seimo rinkimus socialdemokratai politinei reklamai išleido gerokai daugiau nei nurodė ataskaitoje. Bendra išlaidų suma turėjo būti nurodyta 906 tūkst. 362 eurų, o socialdemokratai deklaravo 790 tūkst. eurų, o nustatytas limitas leido išleisti 740 tūkst. eurų.

Partija įtariama 22,48 proc. viršijusi leistiną rinkimų kampanijos išlaidų ribą ir nedeklaravusi 15,41 proc. limito politinės kampanijos išlaidų.

Padarytus pažeidimus siūloma pripažinti šiurkščiais. Dėl to LSDP gresia netekti 505 tūkst. eurų valstybės dotacijos.

Praėjusią savaitę VRK kitoms partijoms paskirstė valstybės dotacijos lėšas – 2,2 mln. eurų, o LSDP nutarė pinigų nepervesti, kol nepriims sprendimo dėl galimų pažeidimų.

Leido pinigus prieš kampanijos pradžią

Vasarį VRK gavo anoniminį pranešimą, kad per parlamento rinkimus 2016 metais LSDP sąmoningai ir sistemingai pažeidinėjo Politinių kampanijų finansavimo ir kontrolės įstatymą.

Anot skundo, socialdemokratų kandidatai bei partija nurodė ne visas išlaidas, skirtas rinkimų kampanijai dar iki jos pradžios. Be to, Socialdemokratų partijai priartėjus prie išlaidų limito, kad jis nebūtų viršytas, dalį rinkimų išlaidų apmokėjo kai kurie LSDP kandidatai vienmandatėse apygardose.

VRK tyrimas atskleidė, kad dar iki oficialios Seimo rinkimų kampanijos pradžios Socialdemokratų partija skyrė 100 tūkst. eurų parlamento rinkimuose ketinusiems dalyvauti vienmandatininkams. Dalis šių lėšų panaudotos iki politinės kampanijos pradžios.

Tuo metu partija VRK teigė, kad „LSDP su politine kampanija susijusių išlaidų iki 2016 m. Seimo rinkimų politinės kampanijos pradžios nepatyrė“.

VRK darbuotojai nustatė ir kitų galimų įstatymų pažeidimų – kandidatai apmokėjo ne savo, o partijos ar kitų kandidatų politinę reklamą, sudarytos, įtariama, fiktyvios sutartys dėl konsultacijų, iš tiesų sumokant už kitas paslaugas, už dalį išlaidų mokėta ne iš politinės kampanijos sąskaitos, nors tai buvo su rinkimais susijusios išlaidos.

„Partija ir taip buvo viršijusi limitą, matome, kad buvo bandymas nuslėpti viršijimą“, – antradienį per VRK posėdį sakė komisijos Politinių partijų ir politinių kampanijų finansavimo kontrolės skyriaus vedėja Lina Petronienė.

Įtaria fiktyvius mokymus

VRK tyrime taip pat keliama abejonė, ar trijų LSDP kandidatų – Algirdo Butkevičiaus, Algimanto Salamakino ir Irenos Šiaulienės – su viešųjų ryšių kompanija „Piar“ sudarytos sutartys dėl konsultavimo ir mokymo nėra fiktyvios.

„Šią nuomonę pagrindžia tai, kad visi trys kandidatai yra patyrę politikai, kad tokią didelę dalį savo politinės kampanijos išlaidų skirtų mokymams ir konsultacijoms bei didelę laiko dalį tam skirtų politinės kampanijos pabaigoje“, – teigiama dokumente.

A. Butkevičius „Piar“ pervedė 10,9 tūkst. eurų, A. Salamakinas – per 13 tūkst., I. Šiaulienė – 12 tūkst. eurų. Šias lėšas jie gavo iš partijos. „Piar“ turėjo sutartį ir su pačia LSDP.

VRK duomenimis, per rinkimų kampaniją LSDP ir jos kandidatai „Piar“ iš viso sumokėjo 241 tūkst. 821 eurų, o pridėjus 2015 metus, kai dar nebuvo oficiali rinkimų kampanija, – 314 tūkst. 677 eurus.

Tyrimo teigimu, gavusi kandidatų lėšas „Piar“ sumokėjo už žiniasklaidoje skelbtą politinę reklamą. Atkreipiamas dėmesys, kad sutampa iš kandidatų ir už reklamą sumokėtos sumos. Pavyzdžiui, 10 tūkst. 890 eurų – tiek, kiek gavo iš A. Butkevičiaus – viešųjų ryšių kompanija pervedė naujienų portalui „Delfi“ už LSDP reklamą. Naujienų portalui „15min“ sumokėta 12 tūkst. 100 eurų – tokią sumą „Piar“ pervedė I. Šiaulienė.

VRK posėdyje antradienį dalyvaujantis Socialdemokratų vicepirmininkas Justas Pankauskas teigė, kad mokymai buvo realūs. Anot jo, partijos lyderiai nuolat konsultuojasi su viešųjų ryšių specialistais.

2016 metų LSDP Seimo rinkimų štabui vadovavęs parlamentaras Algirdas Sysas antradienį žurnalistams tvirtino, jog fiktyvių sutarčių kampanijos metu pasirašyta nebuvo.

2016 metais LSDP buvo valdančioji partija.

Pernai LSDP pasitraukus iš valdančiosios koalicijos su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga, nuo socdemų frakcijos Seime atskilo 11 narių, taip suformuodami Lietuvos socialdemokratų darbo frakciją. Dalis šių parlamentarų šiemet įsteigė Lietuvos socialdemokratų darbo partiją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.