Tarp kitko. Skambius šūkius nutildo pinigai

Registrų centro duomenis kuo greičiau padaryti prieinamus visiems! Taip garsiausiai šaukė Prezidentūra vykstant žiniasklaidos ir valstiečių premjero Sauliaus Skvernelio mūšiui.

 V.Bruveris.
 V.Bruveris.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 15, 2018, 6:13 AM

Jis vyko dėl Registrų centro duomenų teikimo ir sunaikinto Vyriausybės pasitarimo įrašo, kuriame premjeras piktinosi, kodėl žiniasklaidos verslui šie duomenys turi būti prieinami nemokamai, o kitiems – ne.

Neseniai prezidentės patarėjai vėl prisiminė tą šūkį ir dar supliekė Vyriausybę, kad nustatydama išimtį žurnalistams kartu sukūrė ilgą sąvadą sąlygų, kokia žiniasklaida gali tuos duomenis gauti. Šis sąvadas – galimybė manipuliuoti, o to išvengti būtų galima tik be jokių sąlygų ir nemokamai atvėrus tuos duomenis visiems.

Tokiems žodžiams galima šimtu procentų pritarti. Bet štai čia vėl kyla klausimai: kodėl Dalia Grybauskaitė, pasakiusi A, nepasako ir B; kodėl nebaigia sakinio ir minties?

Juk diskusijos dėl Registrų centro duomenų teikimo ir siūlymai juos atverti visiems – senesni nei vakarykštis mūšis, skamba jau kone dešimtmetį.

Bene svarbiausia tų projektų autorė – ne Prezidentūra, o Teisingumo ministerija. Tačiau lygiai taip pat seniai žinoma, ties kokiu klausimu tos diskusijos visuomet ir neišvengiamai baigdavosi. Jis skamba taip: iš kur paimsime tuos pinigus, kurių centras neišvengiamai neteks leidęs imti savo duomenis nemokamai?

Suma – ne tokia jau ir maža. Štai 2017 metais už duomenų teikimą Registrų centras gavo 14,7 mln. eurų, o visos jo pajamos siekė 39,1 mln.

Žinoma, gal tų beveik 15 mln. eurų šiai įmonei nebūtinai ir reikėtų, galėtų be jų išsiversti? O jei ne? Vadinasi, juos reikės paimti iš biudžeto? Kieno sąskaita?

Bet apie ką mes čia? Negi tai pirmas kartas, kai politikas ar politikė (kad ir pati aukščiausioji) pasisvaido patogiais šūkiais, o į konkrečius praktinius klausimus, kurie jau ne tokie malonūs, atsakyti nesivargina.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.