Audringa Seimo pusiaukelė – išplūdę vieni kitus, apipylė kaltinimais

Kadencijos pusiaukelę įveikęs Seimas šią progą ketvirtadienį paminėjo iš peties – parlamentarai audringai aiškinosi, kas tikrasis šios institucijos vadovas, svaidėsi kaltinimais ir plūdo vieni kitus.

Seimo pusiaukelė – tarsi tarpuvartė.<br>Lrytas.lt koliažas
Seimo pusiaukelė – tarsi tarpuvartė.<br>Lrytas.lt koliažas
Seimui jau antrą kartą nepavyko pradėti apkaltos proceso M.Majauskui.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Seimui jau antrą kartą nepavyko pradėti apkaltos proceso M.Majauskui.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Petras Gražulis.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Petras Gražulis.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Andrius Kubilius.<br>T.Bauro nuotr.
Andrius Kubilius.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Nov 16, 2018, 8:10 AM, atnaujinta Nov 16, 2018, 8:11 AM

Bene didžiausią erzelį Seimo posėdžių salėje ketvirtadienį kėlė iš naujo pateiktas siūlymas pradėti apkaltą nederamu elgesiu su moksleivėmis kaltinamam konservatoriui Mykolui Majauskui.

Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Stasys Jakeliūnas, palaikomas daugumos valstiečių, ragino pradėti apkaltą šiam politikui už tai, kad jis kreipėsi į prokuratūrą dėl prieš jį liudijusių merginų šmeižto.

S.Jakeliūnas įsitikinęs, kad taip esą buvo daromas spaudimas nukentėjusioms merginoms. Beje, jis priekaištavo, kad prie liudytojų bauginimo prisidėjo ir visa konservatorių frakcija, kursčiusi M.Majauską kreiptis į teisėsaugą.

Kartą jau atmetę siūlymą pradėti apkaltą M.Majauskui politikai vakar irgi išsišaipė iš šios iniciatyvos ir ją nuslopino.

Už tai, kad būtų pradėtas apkaltos procesas, balsavo 51 parlamentaras, 46 buvo prieš, 13 susilaikė.

P.Gražulis buvo pasišovęs tirti

S.Jakeliūno ir kitų valstiečių užmojus palaikė tik koalicijos partneriai, o prie jų prisidėjo Mišriai Seimo narių grupei priklausantys Povilas Urbšys ir Petras Gražulis.

Pastarasis net buvo sutikęs vadovauti apkaltos komisijai.

„Būčiau nuoširdus, sąžiningas ir objektyvus“, – mušėsi į krūtinę P.Gražulis ir čia pat paminėjo, kad, jo nuomone, M.Majausko pažeidimai yra net rimtesni nei kito dėl seksualinio priekabiavimo skandalo ant apkaltos slenksčio stovėjusio buvusio Seimo nario Kęstučio Pūko.

Vadovauti komisijai P.Gražuliui su neslepiama ironija pasiūlė socialdemokratas Algimantas Salamakinas, primindamas garsiai nuskambėjusią šio politiko nesantuokinio vaiko istoriją: „S.Jakeliūnas labai užsiėmęs, o P.Gražulis itin tiktų užimti šį postą, nes yra labai patyręs vyrų ir moterų santykiuose.“

A.Salamakinas lengvai pasišaipė ir iš apkaltai pritariančio Viktoro Pranckiečio: „Seimo pirmininkas iniciatyvą pasirašė paskutinis.

Nesakau, kad tai simboliška, bet labai gaila, kad jis užsiima tokiais dalykais.“

Ragino baigti tyčiotis

Tuo metu konservatoriui Andriui Kubiliui rūpestį kėlė S.Jakeliūno elgesys: „Man susidaro vaizdas, kad žmogus yra patyręs didžiulį nusivylimą savo veikla čia, Seime, mato, kokios problemos kyla dėl biudžeto jam vadovaujant komitetui, ir ieško priebėgos įvairiose kitose keisčiausiose veiklose – tai tiria prieš dešimt metų buvusią krizę, tai užsipuola M.Majauską ir daro jį savo puolimo auka.“

Konservatorius baiminosi, kad S.Jakeliūnas nesustos: „Jis tą apkaltą kels ir kels, nes, matyt, turi kokių nors asmeninių psichologinių problemų.

Kreipiuosi į valstiečius. Jūs matykite problemą aiškiomis akimis. Jūs turite problemą, mes turime problemą ir ta problema yra S.Jakeliūnas.

Raginu užbaigti šitą tyčiojimąsi iš Seimo ir iš Konstitucijos, iš apkaltos proceso ir baigti persekioti vieną Seimo narį naudojantis valdančiųjų galia surinkti 60 visiškai neprotingų balsų.“

S.Jakeliūnas nežada sustoti

Tačiau S.Jakeliūnas, regis, neketina nuleisti rankų ir po jam nepalankaus balsavimo: „Manau, kad tai – nebaigtas darbas.“

Anot valstiečių atstovo, sudarius apkaltos komisiją atsirastų didelė tikimybė, kad nuo M.Majausko galimai nukentėjusios merginos išdrįstų kalbėti: „Jeigu to nebus, tikėtina, kad merginos daugiau nešnekės, nes, kaip jau sakiau, už M.Majausko dabar stovi visa partija, jos lyderiai.“

Politikas dėstė, jog jam beveik nekyla abejonių, kad televizijai anonimiškai apie konservatoriaus elgesį pasakojusios merginos sakė tiesą. Savo įtarimus S.Jakeliūnas grindė ir asmeninėmis įžvalgomis.

„Aš mėgstu psichologinius detektyvus ir man buvo įdomu stebėti M.Majausko elgseną pastaruoju metu.

Neabejoju, kad jis turėjo tų problemų ir jis tai bando dangstyti net savo hiperaktyvumu čia, Seimo salėje. Ir tai dar vienas netiesioginių įrodymų“, – aiškino valstietis, įsijautęs į seklio vaidmenį.

Aštriai ir klausė, ir atsakė

Politikai vakar Seimo salėje narpliojo ir kitus detektyvus.

Konservatorių lyderiui Gabrieliui Landsbergiui parūpo išsiaiškinti, ar premjeras Saulius Skvernelis ruošiasi atsiprašyti streikuojančių mokytojų už tai, kad viešai pasakė, jog mokytojams nėra galimybių turėti daug laisvo laiko ir kartu gauti 1000 eurų siekiantį atlyginimą.

Atsikirsdamas premjeras paragino konservatorius atgailauti už savo ankstesnius antikonstitucinius sprendimus, nepasiduoti propagandai ir neiškraipyti citatų: „Radijuje yra tokia galimybė perklausyti įrašą, jo niekas neištrynė.“

Seimo nariai vakar taip pat aiškinosi, kas vadovauja parlamentui. G.Landsbergis abejojo, ar Seimo vadelės vis dar yra V.Pranckiečio rankose.

Mat už Seimo pirmininką valstietė Agnė Širinskienė atsakinėjo, kodėl į vakarykštę darbotvarkę nėra įtraukti premjerui skirti klausimai dėl Ramūno Karbauskio verslo partnerių Rusijoje.

A.Širinskienė tikino, kad tai nėra ypatingos skubos klausimai, o R.Karbauskis pakeltu tonu tikino niekada nepažinojęs į Lietuvą neįleidžiamų jo verslo partnerių ir konservatorius kaltino melu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.