Seime – tarsi smėlio dėžėje: į skirtingas puses stojo R. Karbauskis ir S. Skvernelis

To dar nebuvo – Seimo nariai nepasidalija valstybės paslaptimis. Vieni slaptų dokumentų prašo, kiti neduoda. Duoti ar neduoti, spręs politikų auklė – Konstitucinis Teismas.

 S.Skvernelis stojo į V.Bako, o R.Karbauskis - A.Širinskienės pusę.<br> lrytas.lt montažas.
 S.Skvernelis stojo į V.Bako, o R.Karbauskis - A.Širinskienės pusę.<br> lrytas.lt montažas.
A.Širinskienei nepavyko gauti norimų dokumentų.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
A.Širinskienei nepavyko gauti norimų dokumentų.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
A.Širinskienei nepavyko gauti norimų dokumentų.<br>D.Umbraso nuotr.
A.Širinskienei nepavyko gauti norimų dokumentų.<br>D.Umbraso nuotr.
A.Širinskienei nepavyko gauti norimų dokumentų.<br>D.Umbraso nuotr.
A.Širinskienei nepavyko gauti norimų dokumentų.<br>D.Umbraso nuotr.
A.Širinskienei nepavyko gauti norimų dokumentų.<br>D.Umbraso nuotr.
A.Širinskienei nepavyko gauti norimų dokumentų.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

2018-11-19 11:53

Konstitucinio Teismo bus prašoma išaiškinti, ar gali Seimo nariai žinoti absoliučiai viską, ką slaptosios tarnybos yra surinkusios ir užfiksavusios. O tokių užmojų viską žinoti turi ne tik Ramūno Karbauskio ištikimiausia vėliavneše laikoma Agnė Širinskienė, bet ir apkaltos vos per plauką išvengęs Artūras Skardžius. Kam slaptos informacijos reikia Seimo nariams ir ką su ja galima nuveikti?

Seimo salėje – kaip smėlio dėžėje. Seimo nariai susipešė dėl slaptos informacijos. A.Širinskienės vadovaujama komisija slaptos informacijos paprašė, Vytauto Bako vadovaujamas komitetas informacijos nedavė.

A.Širinskienę palaiko valstiečių partijos pirmininkas R.Karbauskis, o V.Baką palaiko premjeras Saulius Skvernelis.

V.Bakas rengia kreipimąsi į Konstitucinį Teismą, kad šis išaiškintų, gali ar negali vos tik panorėję Seimo nariai gauti visą žvalgybos turimą informaciją.

„Aš prašysiu, kad Konstitucinis Teismas pasakytų, ar nutarimas, kai prašoma visos informacijos, ne tik žvalgybų, bet ir kriminalinės žvalgybos subjektų, yra pagrįstas. Man kyla klausimas, kam komisijai, kurios 3 nariai gali gauti visą informaciją, reikalinga ta pati informacija“, – „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „24/7“ teigė Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas V.Bakas.

Čia ir prasideda spėlionės, kodėl politikai reikalauja to, kas jau žinoma, kas tirta ir ištirta.

„Kad žmonėms būtų paprasčiau, komisijas vadinsiu pirmąja ir antrąja. Pirmai komisijai pirmininkauti buvo paskirtas V.Bakas, antrai A.Širinskienė. Realiai yra dvi laikinos komisijos, kurios tiria praktiškai tuos pačius susijusius klausimus. Tik pirmoji tyrė, kaip daromas poveikis, o antroji turi nustatyti, kas kokiomis priemonėmis tuo laiku naudojosi“, – teigė A.Širinskienės vadovaujamos laikinosios komisijos narys Dainius Gaižauskas.

D.Gaižauskas buvo paskirtas į abi komisijas. Visa medžiaga politikui buvo pateikta, o naudos gavėjai jam turėjo būti matomi kaip ant delno.

Dokumentų negaunančios laikinosios komisijos pirmininkė A.Širinskienė sako, kad jie prašo tik dokumentų numerių, o ne dokumentų turinio. Tačiau A.Širinskienės komisijoje esantis Artūras Skardžius – atviresnis.

„Tada pagal sąrašą gali užsiprašyti dokumentų ir matyti, kurie buvo aptarinėjami kurie buvo nagrinėjami“, – sakė jis.

Tačiau Seime sklando įtarimai, kad politikams kur kas įdomesnis ne į Seimą atkeliavusios slaptos medžiagos turinys, o saugumo informavimo šaltiniai.

„Gali atsirasti Seimo narių, kurie, gavę pakankamai slaptą žvalgybinę informaciją, ją gali nutekinti. Tai būtų labai naudinga Liberalų sąjūdžio ir „MG Baltic“ byloje. Advokatai galėtų sužinoti informacijos šaltinius, domėtis tam tikromis žvalgybinėmis detalėmis, kurios yra slaptos. Ir tada gali kelti šitą klausimą teisme dėl įvairiausių procedūrinių veiksmų arba siekiant bylą politizuoti“, – sakė Mišrios Seimo narių grupės frakcijos seniūnas Bronislovas Matelis.

Naujojoje knygoje turtingiausių verslininkų kelią į šlovę aprašęs rašytojas Dailius Dargis narpliojo ir „MG Baltic“ voratinklį. Jis sako galįs numanyti, kodėl kai kuriems Seimo nariams prireikė sužinoti, kiek daug slaptos medžiagos apie verslininkų ir politikų ryšius yra surinkta.

„Prisiminkime „MG Baltic“ veikėjus ir didžiosios korupcijos bylas. Dalyvius gina patys garsiausi advokatai, kurie žino, kokius gynybinius dalykus naudoti“, – sakė D.Dargis.

Koncerno „MG Baltic“ samdyti teisininkai kaunasi ne tik politinės korupcijos byloje. Koncernas yra pateikęs Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkui V.Bakui civilinį ieškinį. Slaptos informacijos mastas ir turinys ypač praverstų byloje, kur iš politiko reikalaujama net ir piniginės kompensacijos.

Kitoje byloje su koncernu sietas valdininkas į teismą padavė Seimo kanceliariją – už tai, kad Seimo komitetas tyrė ir paviešino verslo ir politikų ryšius. Tokioje byloje gynybai saugumo turima slapta informacija ir šaltiniai būtų aukso vertės.

„Šiuo atveju politinė archeologija atsiduoda nelabai geru dalyku. Žinant, kad komisijoje yra asmenų, kurie norėtų sužinoti, ar apie juos buvo teikiama kokia nors informacija, ar kas nors buvo teikiama apie biznį – turiu galvoje A.Skardžių“, – sakė Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto narys Arvydas Anušauskas.

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas A.Širinskienės vadovaujamai komisijai sako: pakeiskite A.Skardžių kitu politiku ir slaptą informaciją pateiksime.

„Ir R.Karbauskis pripažinęs mano argumentus, kad tais komisijos nariais mes pasitikėti negalime ir negalime jiems patikėti informacijos. Tegul pakeičia, o po to spręsime. Kol kas nėra jokių veiksmų“, – teigė V.Bakas.

Savo ruožtu A.Širinskienė jau yra pareiškusi, kad A.Skardžius atitinka reikalavimus būti komisijos nariu, be to, jam neatimtas leidimas dirbti su slapta informacija.

Tačiau pats A.Skardžius trauktis neketina. Kaip liaudies išmintis sako: į komisiją jis įsikibęs ragais ir nagais.

„Aš neturiu jokių problemų, esu pats skaidriausias Seime narys. Kadangi mane ištyrė visos komisijos ir institucijos, aš esu skaidrus“, – aiškino A.Skardžius.

Jis tik piktinasi, kodėl net pats Valstybės saugumo departamentas (VSD) atsisakė pateikti, ką saugumas apie politikus ir verslininkų ryšius yra surinkęs.

Į Seimą A.Širinskienės vadovaujama komisija buvo išsikvietusį patį saugumo vadovą

„Man nesuprantama, kodėl VSD vadovas ir teisininkė nesupranta, kaip reikia vykdyti parlamentinės kontrolės įstatymą. VSD taip pat žaidžia įdomius žaidimus. Neva šiandien yra pono Kurlianskio nagrinėjamas skundas Seimo kontrolierių institucijose dėl Kurlianskio asmeninio gyvenimo, ir dėl to VSD negali pateikti medžiagos“, – teigė A.Širinskienė.

Socialdemokratų frakcijos paprašyta pakeisti A.Skardžių kitu, tačiau pats politikas sako, kad jo tikslai kilnūs. Jis nori įrodyti, kad V.Bakas nuslėpė dalį iš saugumo gautos informacijos.

„Pats V.Bakas komisijoje prisipažino, kad informaciją nusineš į kapus. O anksčiau buvo nutekėjusi informacija, kad galimai buvo nuslėptos pažymos. Tai nesunku išsiaiškinti, kad tai didžiausia baimė“, – teigė A.Skardžius.

V.Bakas tokias kalbas neigia.

„Kaip aš galiu nuslėpti informaciją, jeigu komitete yra 10 narių. Jie gali nusileisti į rūsį, kur saugomi dokumentai, ir įsitikinti, ar V.Bakas paslėpė kažką, ar nepaslėpė. Juokinga“, – sakė V.Bakas.

R.Karbauskis su kritika ir kitokia nuomone įprastai nesitaiksto. Pagal patikrintą scenarijų V.Bakas jau seniai turėjo būti išmestas iš frakcijos, taip buvo pasielgta su Justu Džiugeliu ir nuolatiniu kritiku Povilu Urbšiu.

Nors A.Širinskienės vadovaujama komisija sudaryta paties R.Karbauskio iniciatyva, gali būti, kad jo prieštaravimus valstiečių lyderis toleruoja tik dėl to, kad pasitraukus V.Bakui, kartu išeitų ir daugiau frakcijos narių. O tai gali sugriauti valdančiąją daugumą ir S.Skvernelio Vyriausybę.

„24/7“ – sekmadieniais 21.00 val. per „Lietuvos ryto“ televizija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.