Žmonės apstulbo tapę Centro partijos nariais, iškelta byla dėl dokumentų klastojimo

Ketvirtadienį sostinės teisėsauga iškėlė baudžiamąją bylą dėl galimo dokumentų klastojimo Lietuvos centro partijoje. Naujienų portalas lrytas.lt rašė apie žmonės, kurie apstulbo sužinoję, jog jie ir jų artimieji yra įtraukti į šią politinę organizaciją.

 Apie tai, kad priklauso N.Puteikio (nuotr. kairėje) vadovaujamai Centro partijai netikėtai sužinojo ir Kauno socialinių mokslų daktaras G.Merkys.<br> Lrytas.lt koliažas.
 Apie tai, kad priklauso N.Puteikio (nuotr. kairėje) vadovaujamai Centro partijai netikėtai sužinojo ir Kauno socialinių mokslų daktaras G.Merkys.<br> Lrytas.lt koliažas.
Prokuratūra pradėjo tyrimą dėl galimo dokumentų klastojimo Centro partijoje (nuotr. pirmininkas N.Puteikis).<br> M.Patašiaus nuotr.
Prokuratūra pradėjo tyrimą dėl galimo dokumentų klastojimo Centro partijoje (nuotr. pirmininkas N.Puteikis).<br> M.Patašiaus nuotr.
Prokuratūra pradėjo tyrimą dėl galimo dokumentų klastojimo Centro partijoje (nuotr. pirmininkas N.Puteikis).<br> T.Bauro nuotr.
Prokuratūra pradėjo tyrimą dėl galimo dokumentų klastojimo Centro partijoje (nuotr. pirmininkas N.Puteikis).<br> T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2018-11-23 12:38, atnaujinta 2018-11-23 13:13

Pasipiktinęs 49 metų klaipėdietis Adomas Usenavičius dar rugpjūtį kreipėsi į teisėsaugą, prašydamas nustatyti ir patraukti baudžiamojon atsakomybėn atsakingus asmenis.

Policija lapkričio pradžioje nusprendė nekelti bylos, tačiau Vilniaus apylinkės prokuratūra šį nutarimą panaikino ir pradėjo ikiteisminį tyrimą. Byla perduota sostinės 3-iajam policijos komisariatui. Už dokumento klastojimą gresia bauda, areštas arba laisvės atėmimas iki 3 metų. 

Įtarimai byloje kol kas niekam nepareikšti, dėl to bus nuspręsta po apklausų, kuriose greičiausiai dalyvaus ir partijos vadovai. 

A.Usenavičius save centristų gretose išvydo Teisingumo ministerijos tinklapyje, kuriame kiekvienas žmogus gali patikrinti, ar jis priklauso kuriai nors politinei organizacijai.

Uostamiesčio gyventojas 2016 metais prieš Seimo rinkimus dalyvavo „Neapmokestinamųjų pajamų didinimo“ partijos kūrime, tačiau ji nebuvo įregistruota.

A.Usenavičiui kilo abejonių, ar Centro partijos narių skaičiaus didinimui nebuvo panaudoti NPD įsteigti mėginusių žmonių asmens duomenys.

Pasak klaipėdiečio, tokios abejonės kilo privačiuose pokalbiuose aptariant susidariusią padėtį su kitais buvusiais NPD steigėjais – pasitikrinusieji elektroniniu būdu taip pat sužinodavo, kad jie yra Centro partijos nariai, nors niekada nėra parašę prašymų į ją įstoti.

Šiuos faktus A.Usenavičius nurodė teisėsaugos pareigūnams: „Prašau nustatyti ir patraukti baudžiamojon atsakomybėn asmenis, kurie veikdami bendrininkų grupėje neteisėtai įgijo NPD steigėjų asmens duomenis ir juos panaudojo klastojant oficialų dokumentą – Lietuvos centro partijos narių sąrašą“.

Apstulbo ir pareigūnas

Centro partijos Tauragės skyriaus pirmininkas Z.Grikšelis portalui lrytas.lt tvirtino netikėtai sužinojęs, kad šiai organizacijai priklauso apie dešimt žmonių, priklausančių jo artimųjų ratui.

„Jie tikrai nerašė prašymų įstoti į partiją, juk žinau, kas vyksta mano vadovaujamame skyriuje. Kai pasakiau savo vaikams, kad staiga jie irgi tapo partijos nariais, atžalos buvo labai nustebusios.

Žmonės dalyvavo partijos Neapmokestinamųjų pajamų didinimas steigime, todėl jų duomenys Centro partijoje veikiausiai atsidūrė iš neįregistruotos NPD“, – pasakojo Z.Grikšelis, pats aktyviai kūręs partiją „Neapmokestamųjų pajamų didinimas“, o paskui įsiliejęs į centristų gretas.

„Perskaitęs lrytas.lt žmonių pasakojimus apie įtraukimą į Centro partiją be jų žinios, nusprendžiau pasitikrinti ir aš. Paaiškėjo, kad esu įtrauktas ir pats, ir mano artimieji. Prašymų įstoti į šią partiją mes nepateikėme, niekada gyvenime ten nėjome“, – pranešė kaunietis profesorius, habilituotas socialinių mokslų daktaras Gediminas Merkys.

Portalą pasiekė informacija, kad į centristų gretas įtrauktas ir teisėsaugos pareigūnas (pavardė redakcijai žinoma), kuris pagal įstatymus negali priklausyti politinėms organizacijoms. Jis buvo priverstas skubiai pranešti apie tai savo darbovietei, kad ateityje nekiltų nemalonumų, dėl to artimiausiu metu gali būti pradėtas tarnybinis patikrinima

Partijos „Neapmokestinamųjų pajamų didinimas“ steigime prieš du metus dalyvavęs vyras tuo metu dar nebuvo pradėjęs dirbti teisėsaugoje. Vėliau jis nebesiejo savo ateities su politika, tapo pareigūnu, tačiau teigė šį rudenį sužinojęs, kad vis dar priklauso Centro partijai.

Portalui apie įtraukimą į partiją be jų žinios pasakojo ir kiti žmonės, prašę jų neįvardinti. „Buvau įtrauktas ne tik aš, bet ir mano sesuo“, – kalbėjo vienas Kauno visuomenininkas.

Prabilo apie kitų klaidas

Centro partijos pirmininko Naglio Puteikio tvirtinimu, įgaliojimus tvarkyti partijos narių asmens duomenis jis yra suteikęs LCP valdybos pirmininkui Alvidui Šimkui.

Pasak N.Puteikio, nei jis, nei kiti Centro partijos valdymo organų nariai NPD steigėjų neįtraukinėjo į LCP be jų žinios.

„Į Teisingumo ministerijos sistemą įkeliu tai, ką gaunu iš partijos skyriaus. Kiek žinau, Jūsų minimi asmenys buvo NPD steigėjai. Tai galėtų reikšti, kad duomenis NPD jie buvo pateikę patys ir jų duomenimis disponavo NPD steigėjai.

2016 metais į Lietuvos centro partiją atėjo neįsteigtos NPD steigėjai, jie steigė skyrius ir teikė žmonių duomenis, reikia klausti jų.

Tikėtina, kad atėję į Lietuvos centro partiją jie pateikė NPD steigėjus, kurių duomenis turėjo, kaip savo skyriaus narius.

Dalis šių asmenų nepritapo partijoje ir jau perstojo iš LCP į kitas partijas, bet bando kelti sumaištį žinodami, kur galimai paliko klaidų.

Tai naudinga dabartinėms jų partijoms. Interesų konfliktas į kurį bandoma įtraukti teisėsaugą ir spaudą. Dėl NPD steigimo, ir man nežinomų priežasčių, prokuratūra apklausia visus NPD steigėjus.

Tai nesusiję su Lietuvos centro partija, tačiau iš to, kad prokuratūra tiria NPD steigimą, galima daryti išvadą, kad žmonės kurdami NPD padarė klaidų. Galimai kai kurios klaidos atkeliavo iki mūsų“, – šiek tiek anksčiau naujienų portalui lrytas.lt buvo pareiškęs A.Šimkus.

Dalyvavo kaip svečias

N.Puteikis ir A.Šimkus pabrėžė, jog A.Usenavičius esą buvo aktyvus Centro partijos narys, pareigingas tarybos posėdžių dalyvis.

Klaipėdietis atkirto, jog posėdžiuose dalyvaudavo tik kaip svečias, o ne kaip narys: „Tai atėjęs ir pažymėdavau.

Įstojimas į partiją turi būti laisva valia, paties žmogaus prašymu. Dalyvavau Neapmokestinamųjų pajamų didinimo partijos kūrime, tačiau labai nustebau, kai sužinojau, jog oficialiai priklausau Centro partijai“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.