R. Karbauskio kelionė į Gruziją apaugo spėlionėmis

Į pirmąją savo užsienio kelionę susiruošęs Kultūros komiteto pirmininkas Ramūnas Karbauskis pasielgė kaip viso parlamento šeimininkas – valstiečių lyderio išvyką Seimo valdyba palaimino jam jau viešint Gruzijoje.

Valstiečių vedlys R.Karbauskis apie savo išvyką į Tbilisį nedaugžodžiavo.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Valstiečių vedlys R.Karbauskis apie savo išvyką į Tbilisį nedaugžodžiavo.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 23, 2018, 7:55 AM, atnaujinta Nov 23, 2018, 8:01 AM

Praėjusį savaitgalį R.Karbauskis sėdo į lėktuvą ir išskrido į Tbilisį.

Tuo metu Seimo valdybos nariai valstiečių frakcijos seniūno prašymą pritarti kelionei svarstė tik pirmadienį – buvo apklausiami telefonu.

Kaip ir Kultūros komiteto nariai. Kai kurie jų tikino nežinoję, kad R.Karbauskis jau išvykęs.

„Tikiuosi, vyno ragavo“, – paklaustas, ko R.Karbauskis taip strimgalviais išlėkė į Gruziją, juokėsi šiam komitetui priklausantis konservatorius.

Vyko ir Naisių teatras

Prašymą išleisti į kelionę Seimo valdybai R.Karbauskis pateikė tik praėjusį penktadienį.

Nežinia, kodėl valstiečių lyderis delsė iki paskutinės minutės, – Gruzijos parlamento Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto pirmininkės Mariam Jaši kvietimą jis turėjo jau spalio 12-ąją.

Beje, kvietimas buvo skirtas Kultūros komiteto nariams. Jų nepasiekusiame M.Jaši laiške buvo pranešama ir apie Gruzijoje planuojamą surengti Naisių vasaros teatro trupės pasirodymą.

Gali būti, kad R.Karbauskis būtent dėl to ir slapukavo, kad jo išvyka sutapo su globojamo teatro pasirodymu. Oficialiai skelbiamoje politiko antradienio darbotvarkėje buvo nurodoma, kad jis dalyvaus Seimo plenariniame bei Kultūros komiteto posėdžiuose, seniūnų sueigoje, nors iš kelionės jis sugrįžo tik trečiadienį.

Įdomi dar viena R.Karbauskio išvykos detalė: jo susitikimuose su kolegomis Tbilisyje dalyvavo ir Gruzijos ambasadorė Lietuvoje Khatuna Salukvadzė.

Paprastai užsienio šalių diplomatai per vizitus lydi tik aukščiausio rango pareigūnus.

Nesitikėjo tokio skurdo

Apie paslaptingą savo pirmąją užsienio kelionę, į kurią vyko kaip Kultūros komiteto pirmininkas, R.Karbauskis nenoriai kalbėjo ir grįžęs į Vilnių.

„Susitikinėjau su šios šalies Kultūros komiteto pirmininke ir taip toliau“, – „Lietuvos rytui“ teatsakė valstiečių lyderis.

R.Karbauskis nedaugžodžiavo ir paklaustas, ar susitikimai buvo naudingi: „Aš tikiuosi.“ Bet neužsiminė apie Naisių teatro pasirodymą.

Tiesa, jis atskleidė, kad automobiliu keliavo iš Kutaisio į Tbilisį ir pamatė, kaip esą vargingai gyvena provincija: „Jų padėtis ten tragiška ir mums reikia labai susitelktai jiems padėti.“

Tvarką aiškino savaip

Valstiečių vedlys „Lietuvos rytui“ taip pat aiškino, kad šiai kelionei neprivalėjęs gauti Seimo valdybos leidimo: „Aš nevykau į komandiruotę. Man nebuvo reikalingas nei valdybos, nei komiteto leidimas. Kai Seimo narys į užsienį važiuoja už savo pinigus, tik informuoja apie išvykimą.“

R.Karbauskis tikino jaučiantis, kad dėl šios jo kelionės bandoma kabinėtis, bet jis teigė esąs visiškai ramus.

Dokumentai skelbia ką kita

Bet ar tikrai R.Karbauskis gali būti ramus?

Daugiau kaip prieš dvejus metus Seimo valdybos patvirtintame politikų užsienio komandiruočių ir kelionių apraše nurodoma, kad Seimo narys sesijos metu gali išvykti į užsienio keliones (išvykas) Seimo valdybai pritarus.

Tvarka numato, kad prašymą Seimo valdybai būtina pateikti likus ne mažiau kaip 10 darbo dienų iki planuojamo išvykimo.

Be to, kaip matyti iš valdybos pirmadienį priimto sprendimo, R.Karbauskis į Gruziją komandiruojamas, o kanceliarijai pavedama apmokėti šios kelionės draudimo išlaidas iš nenumatytoms komandiruotėms skirtų lėšų.

Tai išgirdęs R.Karbauskis dėjosi nustebęs. „Negali būti! Aš neprašiau komandiruotės. Turėjo nebūti jokių išlaidų. Aš pats viską apmoku.“

Valstietė kaltę vertė sau

Seimo vicepirmininkė konservatorė Irena Degutienė patvirtino, kad valdybos narių apklausa dėl R.Karbauskio kelionės buvo atliekama, kai jis jau buvo išvykęs. Ji stebėjosi tokiu politiko elgesiu.

Tuo metu Seimo vicepirmininkė valstietė Rima Baškienė bandė R.Karbauskį pateisinti: „Jo prašymas ant mano stalo atsidūrė penktadienį.

Aišku, valdyba negalėjo susirinkti savaitgalį, apklausą atlikome pirmadienį iš ryto. Tokių atvejų yra buvę ir daugiau. Čia galima kaltinti ir mane, kad penktadienį nesuskubau ir tas dokumentas liko ant mano stalo. Nematau nieko bloga, kad R.Karbauskis prašymą pateikė taip vėlai – jis ten vyko už savo pinigus.“

Paklausta, gal tai buvo jo asmeninė kelionė, R.Baškienė atsakė, kad vyko kaip Kultūros komiteto pirmininkas: „Ar gavo komiteto pritarimą? Juk jis pats jo vadovas.“

Ir vėl pakvipo trąšomis

Seime pasklidus kalboms apie skubią R.Karbauskio kelionę į Gruziją, politikai aptarinėjo įvairias jos versijas.

Viena jų labai suerzino valstiečių lyderį, pastaruoju metu sulaukusį priekaištų, kad jam priklausantis Agrokoncernas prekiauja trąšomis, kurias jam tiekė į Vakarų juoduosius sąrašus įtraukto Arkadijaus Rotenbergo gamykla Rusijoje.

Kilus skandalui, Agrokoncernas pažadėjo nepirkti Rusijos prezidento Vladimiro Putino draugo trąšų.

Todėl buvęs valstiečių frakcijos narys Povilas Urbšys neatmetė, kad R.Karbauskis į Gruziją galėjo išlėkti ieškoti kitų trąšų tiekimo kanalų.

Tokie svarstymai R.Karbauskį suerzino: „Nejuokaukite. Žmonės, kurie kuria tokias versijas, tuo užsiima kryptingai, bet tam nėra pagrindo. Aš Gruzijoje apie verslą su niekuo nešnekėjau.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.