Sutrikusį ministrą Aušra Maldeikienė ragina atiduoti portfelį

Socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis nesusitvarko nei su kilusia audra dėl iš šeimų paimamų vaikų, nei su savo pareigomis, tad turi palikti postą. Tokie raginimai vis garsiau skamba iš Seimo.

 J.Stacevičiaus nuotr. 
 J.Stacevičiaus nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 23, 2018, 9:41 AM, atnaujinta Nov 23, 2018, 12:37 PM

Vakar kuo greičiau uždaryti duris iš kitos pusės L.Kukuraičiui siūlė jį į posėdį pasikvietusios opozicinės frakcijos – esą žmogus geras, bet šiam darbui netinka.

Pats ministras sakė nesitrauksiąs, o vaiko teisių apsaugos reforma neva sėkmingai juda į priekį.

Vakar portalo lrytas.lt videolaidoje „Ne spaudai“ dalyvavusi Mišrios Seimo narių grupės atstovė Aušra Maldeikienė ministro atžvilgiu irgi buvo nusiteikusi itin griežtai.

A.Maldeikienė vienintelė iš viso Seimo susilaikė pernai galutinai laiminant vadinamąją Matuko reformą, nes jau tuomet įžvelgė, kad iš principo teisinga ir gera pertvarka sukurpta skubotai, todėl ją įgyvendinant greičiausiai kils daugybė bėdų.

Tačiau dabar politikė nesiūlo šios reformos skubiai atšaukti. Parlamentarė paragino jos neliesti, o pradėti galvoti, kaip padėti vaiko teisių apsaugos specialistams.

– Aš tuo metu ne vieną kartą atviru tekstu klausiau L.Kukuraičio: kiek reformai reikia pinigų? Jūs juk apskaičiavote?

L.Kukuraitis sakė: „Mes skirsime 8,7 milijono.“ Paskui tai virto 6 milijonais. Tuomet Biudžeto ir finansų komitete, kai buvo svarstomas biudžetas, prašiau parodyti, kur padėti tie 6 mln. vaiko teisėms. Man sakė – „tarp eilučių“.

O ką L.Kukuraitis pasakė prieš kelias savaites? Reikia 300 milijonų, kad sistema veiktų.

Štai kuris ministras tikrai turėtų būti atstatydintas.

Dabar visi be reikalo draskosi dėl tos Jurgitos Petrauskienės (švietimo ir mokslo ministrės. – Red.), jos su L.Kukuraičiu nepalyginsi, – laidoje „Ne spaudai“ kalbėjo A.Maldeikienė.

– Kokia, jūsų nuomone, turėtų būti L.Kukuraičio ir jo vadovaujamos ministerijos atsakomybė?

– Šis žmogus neturi žodžio „sąžinė“. Jis yra emocinis daiktas. Beje, daug mokslinių tyrimų rodo, kad paprastai politikai vyrai yra emocionalesni už moteris. Tai liudija ir Lietuvos parlamento pavyzdys. Taigi ministras tėra toks emocijų kamuoliukas.

– Tai ką daryti su šituo kamuoliuku? Gal jis turėtų pats trauktis?

– Jei jis turėtų sąžinės, atsistatydintų. Bet turbūt taip nepasielgs.

– Kodėl?

– Jis – iš tų meškučių, kurie visada jaučiasi esantys geri. O žmogus turi turėti vidinį kaltės jausmą. L.Kukuraitis jo neturi.

– Bet juk kalbame apie ministrą.

– Ne, mes labiau kalbame apie Lietuvos visuomenę. Ministras yra gražus ir geras, o lietuviai tokius mėgsta. Jis juk šalia to Mato kapelio verkė.

Man tuomet pasidarė taip baisu, kad net pagalvojau į šiuos reikalus kurį laiką apskritai nesikišti.

– Galima prisiminti, kad tuo metu, kai spaudžiant visuomenei Seime buvo priiminėjama „Matuko reforma“, viena pagrindinių jos stūmėjų buvo prezidentė Dalia Grybauskaitė. Be to, L.Kukuraitis laikomas šalies vadovės globotiniu. Ar dabar nepasigendate konkrečios prezidentės pozicijos dėl šios reformos?

– O kada ir kokiu klausimu ponia prezidentė yra turėjusi konkrečią poziciją? Pati to klausiu visus pastaruosius devynerius jos kadencijų metus, kai ji perskaito metinį pranešimą.

Analizuodama tuos pranešimus tegaliu konstatuoti, kad prezidentė ir vėl nepasakė, kokia konkreti jos pozicija dėl išvardytų dalykų. Ji neturi nuomonės jokiu klausimu.

Tai, kad D.Grybauskaitė valdo šalį, – tiesiog kažkieno jai sukurtas įvaizdis. Iš tiesų ji ne valdo, o sėdi užsidariusi rūmuose.

Bet čia nesvarbu ta prezidentė. Aš net nepamenu jos indėlio į šią reformą.

– Kaip tai nesvarbu?

– Ji visais klausimais iš tiesų nesvarbi.

Tikras prezidentas – ne žmogus, kuris reaguoja į kažką jau po to, kai tas kažkas atsitinka, o tas, kuris regi Lietuvą po dešimties metų ir sako, kaip iki to reikia eiti.

Ji padoraus teksto gyvenime nėra pasakiusi, bet, va, visus sukala. Kaip kokia prasta pradinių klasių mokytoja.

– Žiūrėkite, kad mums kas nors kokio straipsnio už prezidentės įžeidimą neprikabintų.

– Labai laukiu tos dienos, kai mane kas nors paduos į teismą. Gal tai bus dabar.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.