Arūnas Dumalakas. Varžytuvės, kieno gražiausiai stovi, prasideda

Nacionalinis Kalėdų eglių čempionatas prasideda. Ilgamečiams šių varžybų favoritams Vilniui ir Kaunui šiemet ketina rimtai į atlapus kibti Klaipėda.

V.Jurkūno pieš.
V.Jurkūno pieš.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 24, 2018, 7:00 AM

Uostamiestis čempionate iki šiol nesublizgėjo, neišnaudojo galimybių savąją eglę papuošti jūros motyvais. Tačiau dar labiau nustebino provincija. Štai stiprią rinktinę žada Alytus, o Panevėžys net didesnius miestus ketina aplenkti stora pinigine.

Juokai juokais, bet miestų puikavimasis, kieno eglė aukštesnė, puošnesnė, labiau žybsinti girliandomis darosi nebesveikas.

O šiemet dar daugiau miestų įsitraukti į Kalėdų varžytuves pastūmėjo pernykštė Vilniaus eglės sėkmė, kai didžiausių metų švenčių simbolis susilaukė dėmesio ne tik Europoje, bet ir už jos ribų.

Tad net Panevėžys, iš kurio ne kartą šaipėsi už kreivą eglę ar medį nulūžusiomis šakomis, šiemet ketina Kalėdų puošmenoms skirti beveik tiek pinigų kiek Vilnius ir Kaunas – 150 tūkst. eurų.

Panevėžys pareiškė keisiąs ne tik eglės papuošalus, bet ir visas dekoracijas. Ir nesvarbu, kad tai kainuos 60 tūkst. eurų daugiau nei pernai.

Tik Šiauliai iš didžiųjų miestų nutarė nesidrabstyti pinigais ir nedalyvauti čempionato A divizione. Saulės miestui, skyrusiam vos 55 tūkst. eurų, užteks B diviziono, kuriame rungtyniauja rajonų centrai.

Tačiau Klaipėda nutarė driokstelėti. Aplenkęs Vilnių savivaldybių indekse, ir Kalėdų puošmenoms uostamiestis nutarė skirti daugiau nei sostinė – 200 tūkst. eurų.

Kaunas, Kalėdoms išleisiąs 170 tūkst. eurų, jau pasiskelbė, kad dekoracijoms aplink eglę sukurti prireiks 4 mln. plastiko šiaudelių, iš kurių išaugs sniego pusnys.

Neramina ir varžytuvėse rimtai ketinančio pasirodyti Alytaus užmojai, kuris ketina pastatyti įspūdingo 16 metrų aukščio kvepiančią sakais eglę. Nesvarbu, kad tai bus negyvas medis – ant karkaso sumontuotos eglių šakos.

Eglė iškils ant atraminio stiebo, kuris vasarą laikė šimtmečio tautinę juostą. Tik jis bus paslėptas karkaso centre, o jo išorė padengta šakomis.

Vilnius kol kas santūriai tyli. Nuo šios savaitės pradžios vilniečiai ir miesto svečiai galėjo matyti, kaip Katedros aikštėje ant karkaso montuojama eglė, bet darbai užtruks iki lapkričio 28-osios.

Kaip šiemet atrodys Kalėdų eglė, savivaldybė laiko paslaptyje, užsiminusi tik tiek, kad ji bus įspūdinga.

Taip, Kalėdų laukimas – nepaprastų akimirkų ir šviesos metas. O atėjus šventėms ar pastebėjote, kur daugiausia pokši fejerverkų? Ogi rajonuose, kur daugiau vargingai gyvenančių žmonių. Neabejotina, kad ir šiemet labiausiai griaudės Naujininkai, Žemieji Paneriai.

Gal ir miestų varžytuvės tokios pat? Kuo skurdesnis gyvenimas juose, tuo daugiau noro ištaškyti pinigų per šventes?

„Sostinė“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.